Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

10:47
Újabb koronavírusos beteget találtak Vuhanban

Öt nap után újabb koronavírusos beteget regisztráltak a világjárvány kiindulópontjának nevezett Vuhanban. A 11 milliós kínai városban egy orvos tesztje lett pozitív, aki feltehetően egyike betegétől kapta el a kórt. Vuhanban az utóbbi napokban sokat javult a helyzet, a szigorú korlátozásokon épp a napokban kezdtek volna lazítani, mivel egyetlen új megbetegedést sem jelentettek. Az újabb fertőzés miatt az orvos munkatársait, a többi pácienst és a velük érintkezőket is tesztelik, néhányukat már karanténba helyezték. (HVG)

09:57

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus-járvány lelassítása érdekében szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. A március 28-tól április 5-ig elrendelt munkaszünet nem érinti a gazdaság létfontosságú szektorait. Az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak és a bankok nyitva lesznek. „Állampolgáraink egészsége, élete és biztonsága abszolút prioritás a számunkra" – mondta szerdai televíziós beszédében Putyin. Az elnök bejelentette, hogy a járványhelyzettől függően, határozatlan időre elhalasztják az orosz alkotmány módosításáról április 22-re kitűzött országos szavazást. A módosított alaptörvény lehetővé tenné Putyin számára, hogy még két elnökválasztáson jelöltethesse magát. (MTI)

08:30

Elérte a 471 518-at az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggelre. 21 306-an vesztették életüket a Covid-19-ben és 114 858-an gyógyultak meg - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A szerda esti adatsorban 441 187 fertőzött, 19 784 halott és 111 933 gyógyult szerepelt. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 175 országban és területen mutatták ki. (MTI)

08:19

261-re nőtt a beazonosított újkoronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, a gyógyultak száma héttel emelkedett - írta a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel.

Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a fertőzést. Az eddigi 21-ről 28-ra nőtt a gyógyultak száma. Összesítésük szerint a Magyarországon beazonosított újkoronavírus-fertőzöttek száma: 261. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 247 magyar állampolgár.

07:18

Fertőtlenítették a pápa lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat, és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje - jelentette az olasz sajtó.

A Corriere della Sera úgy tudja, egy prelátusról, a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársáról van szó, aki évek óta a Szent Márta-házban lakik, Ferenc pápa közvetlen közelében. A beteg férfit, akinek nem súlyos az állapota, a Vatikántól nem messzi Gemelli-Columbus kórházban ápolják, amely az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is.

20:53
Rekord nagyságú hiányt előirányzó német pótköltségvetést fogadott el a Bundestag

Ellenszavazat nélkül elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán a szövetségi kormány rekord nagyságú, 156 milliárd eurós hiányt előirányzó pótköltségvetési javaslatát, amelyet a korornavírus-járvány miatt készítettek.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a szavazás előtti vitában kiemelte: Németország az utóbbi évtizedek legnagyobb válságával szembesül, méghozzá olyan krízissel, amelynek kezelésére nincs minta, követhető példa az ország történetében. (MTI)

20:52
A török elnök több intézkedést jelentett be a járvány miatt

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán egyebek mellett a lakosságot, az egészségügyi dolgozókat, az ipart és a kereskedelmet érintő intézkedéseket jelentett be az új típusú koronavírus-járvány miatt. A kis-ázsiai országban eddig hivatalosan 1872 fertőzöttet regisztráltak, közülük 44-en elhunytak.

Erdogan a Twitter-fiókján közölte, hogy kétmillió alacsony jövedelmű családnak 1000 líra pénzügyi támogatást nyújtanak, a nyugdíjminimumot pedig 1500 lírára  emelik. Hozzátette: a minimálbérért dolgozókat egy összesen hétmilliárd lírás csomaggal segítik, a nyugdíjasoknak pedig már áprilisban megküldik a prémiumot.

A török államfő azt is írta, hogy három hónapra megnövelik az egészségügyi dolgozók fizetését, és ingyenessé teszik számukra a tömegközlekedést. Ismertette, hogy a kis- és középvállalkozások állami támogatásának visszafizetési kötelezettségét június 30-ig kitolják, valamint összesen hatmillió lírával segítik a kézfertőtlenítőt, védőruházatot, védőszemüveget és maszkot gyártó cégeket. (MTI)

19:52

Hatszáznyolcvanhárommal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 7503-ra emelkedett a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma 3491-gyel emelkedett, ami a legalacsonyabb az utóbbi öt napban. (MTI)

19:28
Negatív Angela Merkel második koronavírus-tesztje

Negatív Angela Merkel német kancellár második koronavírus-tesztje, szervezetében továbbra sem mutatták ki a kórokozót - jelentették be szerdán Berlinben. A szövetségi kormány tájékoztatása szerint legközelebb a jövő hét elején végeznek el koronavírus-tesztet a kancelláron.

Angela Merkel vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. Hivatali feladatait otthonából látja el. Szerdán az alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter szólalt fel helyette a koronavírus-járvány miatt készített pótköltségvetés parlamenti (Bundestag-) vitájában. (MTI)

19:13
Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a vírus

Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a SARS-Cov2 új koronavírus - olvasható az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központja szerdán kiadott jelentésében. A  dokumentum szerint nincs bizonyíték arra, hogy az új koronavírus évszakhoz kötött. Ezt megerősíti az is, hogy a vírus terjedése gyors volt, olyan trópusi éghajlattal rendelkező országban, mint Szingapúr vagy az ugyancsak hasonló klímájú kínai régióban. (MTI)

19:02

Steven Dick budapesti brit nagykövet-helyettes a koronavírus 10. magyarországi áldozata - írja az Index. A lap értesüléseit a brit nagykövetség is megerősítette. Mint írják, a 37 éves Steven Dick 2019 júniusában érkezett Magyarországra, előtte Szaúd-Arábiában és Afganisztánban volt diplomata, de dolgozott Szíriában is. (index.hu) 

18:05
Már ózonnal is fertőtleníti járatait a Volánbusz

Ózonnal is ferőtleniti járműveit a Volánbusz, a társaság első lépésben 600 autóbusz belső légterére rendelte meg a szolgáltatást - közölte a Volánbusz Zrt. szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint szerda virradóra a fóti telephelyen elkészült az első három csuklós jármű próbafertőtlenítése. A folyamat buszonként 2-2,5 órát vesz igénybe, így naponta 6-8 járművet tudnak kezelni. Egyelőre 7 járműfenntartó üzemben és 2 autóbusz-tároló telephelyen indul az ózonos fertőtlenítés, de a tapasztalatok függvényében a társaság fokozatosan kiterjeszti majd az eljárást. (MTI)

16:44
A lengyelek szerdától kötelező távoktatásra tértek át

Lengyelországban szerdától vált kötelezővé az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet a hagyományos iskolai tanításban eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornák közvetítésével csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték a szerdától alkalmazandó e-learning platformokat, és nem osztályoztak.

Lengyelországban szerda reggelig 927 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz 24 óra alatt 161-gyel nőtt az ismert fertőzöttek száma. Előző napokban mintegy száz esettel szaporodtak a fertőzések. Eddig 12 beteg halt bele a fertőzésbe. (MTI)
 

16:43

Spanyolországban már többen haltak meg koronavírus-fertőzés következtében mint Kínában - derült ki az egészségügyi minisztérium szerdán közölt adataiból. A halálos áldozatok száma 3434, egy nap alatt 748-cal növekedett. A vizsgálatok eddig több mint 47 ezer esetben igazolták a fertőzést, közülük több mint 7900-zat az elmúlt 24 órában diagnosztizáltak. Egyre növekszik a gyógyultak száma is, már 5367 kórházi kezelést kapott páciens épült fel. (MTI)

16:31
Putyin egyhetes munkaszünetet rendelt el

Fizetett munkaszünet bevezetését rendelte el a jövő hétre a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. Egyúttal bejelentette, hogy elhalasztják az orosz alkotmány módosításával kapcsolatban kitűzött országos szavazást. Putyin emellett egy sor szociális és gazdasági intézkedést is meghirdetett a járvány következményeinek ellensúlyozására. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X