Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

19:45

Az eddigi legtöbbel, 969-cel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 9134-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma továbbra is négyezer felett van.

Március 31-én a gyász jeleként félárbócra eresztik a nemzeti zászlókat az egész országban.

18:06

Egy nap alatt 185-tel emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) péntek délutáni tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy eddig 769-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben. A brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta ez eddig a legnagyobb napi halálozási szám. 

17:27
Tízezer üveg Békes Cseppet adományozott a cég

A Béres Gyógyszergyár Zrt. tízezer üvegnyi Béres Cseppet ajánlott fel a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak, amely hat karitatív tagszervezeten keresztül juttatja el azokat az egészségügyben dolgozóknak és az idősotthonok lakóinak, az adományt Pákozdon, a Baptista Szeretetszolgálat új logisztikai központjában adták át pénteken.

Hétezer üveget az idősotthonokba, háromezret a koronavírus-járvány idején az egészségügy "frontvonalán" dolgozóknak juttatnak el.

17:10

A 16 éves Julie-nak semmilyen egészségügyi problémája nem volt, táncolt és élsportoló volt. Az anyja szerint eleinte csak enyhébben köhögött, majd szombaton került légzési zavarokkal kórházba a Párizs közeli Longjumeau-ban, ahonnan kedden szállították át a párizsi Necker gyerekkórházba, s itt két koronavírus-tesztje is negatívnak bizonyult. A lány állapota rohamosan romlott, intenzív osztályra került, és időközben az első kórházban végzett teszt eredménye kimutatta, hogy Covid-19 fertőzésben szenved, majd szerdára virradó éjjel elhunyt. 

16:40

A Bild magazin értesülése szerint a Rammstein 57 éves énekese kórházba került, ahol jelenleg is az intenzív osztályon ápolják koronavírus okozta kétoldali tüdőgyulladással. Már nincs életveszélyben. (Index)

14:35

Németországban átlépte a 45 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 47 278 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 9955-tel - 26,6 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 37 323-nál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 206-ról 281-re emelkedett.

13:49

A brit trónörökös, Károly walesi herceg után Boris Johnson is bejelentette: pozitív lett a koronavírus-tesztje. A brit miniszterelnök pénteken a Twitter-oldalán közölte a hírt. Az 55 éves Boris Johnson bejegyzése szerint az elmúlt nap során enyhe tünetei voltak, ezért elvégezték rajta a koronavírus-tesztet, amelynek eredménye pozitív lett. A miniszterelnök házi karanténban van, de munkáját folytatja. (The Guardian)

12:58
Csehországban és Lengyelországban is terjed a járvány

Csehországban átlépte a kétezret az új koronavírussal fertőzöttek száma, Lengyelországban 159-cel növekedett. A cseh egészségügyi tárca honlapján péntek reggel megjelent kimutatás szerint a fertőzöttek száma 2062-re emelkedett, ami 259-cel több, mint egy nappal korábban. A halálos áldozatok száma továbbra is kilenc. A vírusra szűrtek száma meghaladta a 31 ezret, ez mintegy négyezerrel több a csütörtök reggelinél. A cseh kormány a járvány alakulásának figyelembevételével folyamatosan módosítja a korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Lengyelországban péntek reggelig 1244-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 159 új esetet regisztráltak, ami eggyel több, mint előző nap. Eddig 16 beteg hunyt el, ketten meggyógyultak. Andrzej Duda elnök csütörtök este a legfontosabb lengyelországi Mária-kegyhelyen, a czestochowai pálos kolostor kápolnájában a Fekete Madonna csodatévő kegyképe előtt imádkozott Lengyelországért és a világban szétszóródott lengyelekért. Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, tudomány- és felsőoktatásügyi elmondta: a kirajzolódó tendenciák szerint a legközelebbi két hétben Lengyelországban tetőzni fog a járvány, az elrendelt mozgáskorlátozások kedvező hatása esetén húsvét után viszont már csökkenő irányzat várható. (MTI)

12:44
Sanghaj több mint kétszáz moziját nyitja újra a hétvégén

Sanghaj több mint kétszáz moziját nyitja újra a hétvégén. Egy héttel korábban már több mint 500 filmszínházat nyitottak meg egyéb kínai tartományokban, de Sanghaj az első, a kínai városhierarchiában első szintre sorolt város, melyben megkezdik a nyilvános vetítéseket, miután az új koronavírus-járvány hivatalosan alábbhagyott Kínában – írja a deadline.com filmes portál.

A sanghaji vezetés közlése szerint továbbra is szigorú intézkedések vannak érvényben, melyekkel a fertőzés terjedését akarják megakadályozni. A mozik vendégeinek be kell mutatniuk az egészségi állapotukat jelző QR kódjukat, a bejáratnál megmérik a testhőmérsékletüket, a vetítéseken maszkot kell viselniük. A teremben egymástól távol kell ülniük a nézőknek, a filmek között fertőtlenítik a helyiségeket. Sanghajban több mint 380 mozi található, a tervek szerint a többit is folyamatosan megnyitják, ha a helyzet megengedi. Bár az elmúlt hétvégén elkezdték kinyitni a filmszínházakat, nem volt nagy az érdeklődés, az emberek továbbra is tartózkodnak attól, hogy tömegbe menjenek és mint többen elmondták, inkább megvárják az újabb filmek megjelenését.

12:24

Oroszországban egy nap alatt 196-tal, összesen 1036-ra nőtt a SARS-Cov-2 koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. A hivatalos adatok szerint a halottak száma 3, a gyógyultaké 45. A 85 orosz régióból immár 58 érintett. A fertőzöttek számában 703 fővel toronymagasan az orosz főváros vezet, a környező Moszkva megyében további 49 pácienst regisztráltak. Ukrajnában egy nap alatt 62-vel 218-ra nőtt péntekre az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, eddig öten haltak bele a betegségbe, és négyen gyógyultak ki belőle. (MTI)

11:38

A koronavírus-világjárvány idején is folyamatos a kapcsolattartás a külhoni magyar közösségekkel – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Jelezte: a korábban elindított nemzetpolitikai programok zajlanak, a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel ugyanakkor számos, az idei évre tervezett program módosul. Potápi Árpád János közölte: a fertőzések terjedésének lassítása érdekében augusztus 31-éig a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága semmilyen rendezvényt nem szervez és megvalósulását nem támogatja. A 2020 az erős magyar közösségek éve keretében tervezett programok zöme addig online formában valósul majd meg. (MTI)

10:19
Már Venezuelában is életet követelt a koronavírus

Venezuelából csütörtökön a koronavírus-fertőzés első halálos áldozatáról érkezett jelentés. A korábbi, még a szerdai napra vonatkozó jelentések szerint a latin-amerikai országban meghaladta a százat a Covid-19-fertőzöttek száma, de akkor még nem jegyeztek fel ebből a betegségből következő halálesetet. Az elhalálozott személy egy 47 éves munkás volt, aki eddig is krónikus tüdőbetegségben szenvedett. (MTI)

09:51

Folyamatosan frissülő, hivatalos adatok alapján összeállított térképen követi a koronavírus-járvány miatt bevezetett európai utazási korlátozásokat a factual.ro. Az interaktív térképen kiválaszthatunk egy országot, és lehetőségünk van rákeresni az ki- és befele tartó utasforgalomra vonatkozó legfrissebb korlátozásokra az összes többi európai ország viszonylatában. Az adatok forrását is minden esetben feltüntetik.

09:12

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe. (MTI)

08:44

A kereszténység központjából emeli fel imáját Ferenc pápa és adja rendkívüli Urbi et Orbi áldását az új koronavírus-fertőzés sújtotta világra helyi idő szerint péntek este hat órakor a járvány miatt lezárt Szent Péter-bazilika előtti üres térről egyenes nemzetközi és internetes közvetítésben. A Ferenc pápa vezette imádság a Szent Péter-bazilika bejáratánál zajlik, a Szent Péter tér legmagasabb pontján, ahonnan a hívők nélküli tér még hatalmasabbnak és üresebbnek látszik.

A Szent Péter-bazilika bejáratánál azt a Szűz Mária-ikont helyezik el, amelynél Ferenc pápa gyakran imádkozik. A bizánci szentképet a Santa Maria Maggiore-bazilikából viszik a Szent Péter térre, a latinul úgynevezett Salus Populi Romani-ról van szó, vagyis a római népet oltalmazó ikonról. Mellette áll majd a római San Marcello al Corso templomban őrzött csodatevő feszület, amelyet 1522-ben vittek körbe a városban, az akkori pestisjárvány idején. Ebbe a két templomba ment el imádkozni Ferenc pápa március 15-én, amikor lencsevégre kapták az új koronavírus-fertőzés miatt megüresedett római utcákon sétáló egyházfőt. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X