Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

08:22

Az Egyesült Államokban a vírusfertőzöttek száma meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát - jelentette csütörtökön délután a Johns Hopkins egyetem és kórház. A tekintélyes baltimore-i intézmény adatai szerint az Egyesült Államokban - washingtoni idő szerint csütörtökön délután - 82 ezer 404 fertőzést diagnosztizáltak az új típusú koronavírussal, míg Kínában 81 ezer 782 a regisztrált fertőzöttek száma. Világszerte több mint 530 ezer embert diagnosztizáltak a fertőzéssel, és több mint 24 ezer a halálos áldozatok száma. (MTI)

21:38
Száznál többen haltak meg egy nap alatt Nagy-Britanniában

A csütörtöki adatok szerint a megelőző egy napban  több mint százzal nőtt Nagy-Britanniában az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök este jelentette be, hogy a szerda este zárult 24 órában 113 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

Nagy-Britanniában így  a hivatalos adatok szerint eddig összesen 578 halottja van a járványnak. (MTI)

21:22

Csütörtöki adatok szerint ezernél több a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma az Egyesült Államokban.

A Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum a nap folyamán hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokban már 75.233 új típusú koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak, s a fertőzés okozta betegségben  elhunytak száma meghaladta az ezret. (MTI)

20:57
Az osztrák számok sem ígéretesek

"A helyzet továbbra is komoly" - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a számok önmagukért beszélnek. Csütörtök délutánra ugyanis 5560-ról 6398-ra emelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma. A halottaké 31-ről 49-re, a gyógyultaké pedig 112-re növekedett.

A linzi piackutató intézet (Linzer Market-Institut) felmérése szerint az osztrákok 68 százaléka optimista, és úgy véli: sikerül átvészelni a válságot. A koronavírus által leginkább veszélyeztetett, idősebb korosztály ugyanakkor derűlátóbb a fiataloknál. A 60 év felettiek 78 százaléka, míg a 16-29 éveseknek csupán 58 százaléka bizakodó a jövőt illetően. A megkérdezettek 70 százaléka úgy véli: Ausztria jól kezeli a válságot, ugyanakkor több tesztet és több védőfelszerelést szeretnének. Az emberek 55 százaléka pedig szigorúbban büntetné azokat, akik megszegik az óvintézkedéseket. A megkérdezettek többsége elégedett a politikusokkal; Sebastian Kurz kancellár népszerűségi indexe például egy hét alatt három százalékponttal növekedett. (MTI)

20:55
Ukrajna pénteken lezárja határait a saját állampolgárai előtt is

Pénteken a "nap végére" Ukrajna teljesen leállítja a nemzetközi utasszállítást, azaz lezárja határait saját állampolgárai előtt is - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön, a televíziók által is sugárzott videóüzenetében. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt felhívta az ukrán állampolgárokat, mihamarabb térjenek vissza Ukrajnába. Legtöbbjük ezt maga megoldotta, de több mint 80 ezer ukrán az állam segítségével tért haza légi úton, vasúton, illetve buszokkal - mutatott rá.

Most azonban már nincs idő tovább várni. Az ország vezetése nehéz választás elé került, választania kellett a még külföldön maradt és az országon belül lévő 40 millió állampolgár biztonsága között" - magyarázta az elnök. (MTI)

20:38

Hatszázhatvankettővel emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 8165-re nőtt a Covid-19 betegség eddigi áldozatainak a száma - közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a szerdai 3491-hez képest csütörtökre mintegy 1000-rel növekedett. Az "új" elhunytak száma csökkent, de a polgári védelem szerint továbbra is magas: szerdán 683, kedden 743, hétfőn 602, vasárnap 650, szombaton 793 beteg halt meg, míg az elmúlt 24 órában 662. (MTI)

19:16

Az új koronavírus terjedésével megjelentek a tévhitek is, ezeket cáfolja meg és a betegséggel kapcsolatban néhány alapvető kérdést is tisztáz a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összeállítása, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján készítettek.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott - a tudomany.hu oldalon is olvasható - összegzés szerint a WHO a tévhitek közé sorolja, hogy a hideg időjárás és a hó elpusztítja az új koronavírust és a forró fürdő megakadályozza a koronavírus-fertőzést. (MTI)

18:57
Bírságolhatják a brit rendőrök a korlátozások megszegőit

Csütörtöktől bírságolhatják a brit rendőrök a koronavírus okozta járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megszegőit, akik ismétlődő szabályszegés esetén akár bíróság elé is kerülhetnek.

A brit belügyminisztérium által ismertetett eljárásrend alapján a rendőrjárőrök hazatérésre vagy egy adott helyszín elhagyására utasíthatják azokat, akik nem tartják be az előírásokat, a csoportosulásokat pedig feloszlathatják. Ellenszegülés esetén 60 font pénzbírság róható ki, bár 14 napon belüli befizetés esetén az összeg 30 fontra csökken. A szabályszegés ismétlődése esetén azonban 120 fontot, minden további vétség esetén az előző büntetés kétszeresét kell befizetni. Aki nem fizet, bíróság elé kerülhet, és a bíróságok már korlátlan összegű pénzbüntetést is kiszabhatnak rá - áll a brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be, hogy a lakosság ezentúl csak a legszükségesebb esetekben - főleg bevásárlás, gyógyszerek beszerzése vagy testedzés végett - hagyhatja el otthonait. (MTI)

18:10
Lombardia kormányzója: még mindig nehezen látható a járvány alakulása

Aggasztó, hogy a koronavírus-fertőzés gócpontjának számító észak-olaszországi Lombardiában az elmúlt napok csökkenése utn ismét emelkedi kezdett a diagnosztizált fertőzöttek száma - jelentette ki Attiolio Fontana, a tartomány kormányzója a külföldi sajtó képviselőinek, köztük az MTI tudósítójának csütörtökön adott közös interjújában.

Attilio Fontana elmondta, nem tud választ adni arra, hogy miért ugrott meg ismét a betegek száma. "Aggódom, mert nem tudom, hogy hibát vétettünk-e" - mondta Lombardia tartományi elnöke, hangsúlyozva: abba az illúzióba ringatta magát, hogy a számok végre stabilizálódtak, és csökkenésnek indulnak.

Az eddigi több mint 74 ezer olaszországi diagnosztizált fertőzött fele Lombardiában betegedett meg. A 10 milliós régióban az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma a nem végleges, csütörtök délutáni adatok szerint ismét 2500 fölé emelkedett, a szerdán mért 1643, a keddi 1942 és a hétfői 1555 után. (MTI)

16:32

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma meghaladta a négyezret, és összesen már több mint 56 ezer embernél igazolták az új típusú vírus (SARS-CoV-2) jelenlétét a vizsgálatok - derült ki az egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatásából.

Az adatok szerint az elmúlt 24 órában 655 halálesetet jelentettek, 93-mal kevesebbet, mint egy nappal korábban. Az új fertőzöttek száma 8500-zal növekedett egy nap alatt. Intenzív osztályon mintegy 3700-an vannak, a kórházakat már több mint hétezren hagyhatták el gyógyultan. (MTI)

15:13
Prága segítséget küld Olaszországnak és Spanyolországnak

Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel csütörtökön Olaszországnak és Spanyolországnak - jelentette be Jan Hamácek belügyminiszter a Twitteren.  Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban újságíróknak azt mondta, javasolni fogja a kormánynak, hogy Csehország nyújtson segítséget a Kínából kiindult koronavírus-járvány által leginkább sújtott két államnak. Csehország jelenleg több mint 250 ezer egészségügyi védőöltözettel rendelkezik, s a további megrendelések már úton vannak Prágába.

"Mi ezt megengedhetjük magunknak, nekik (olaszoknak, spanyoloknak) nagyon nagy szükségük van rájuk" - jegyezte meg a belügyminiszter. Petrícek úgy véli, hogy Csehország segítség gyanánt orvosokat is küldhetne az olaszoknak és a spanyoloknak. Megjegyezte azonban, hogy erről az egészségügyi és a védelmi tárcának kell döntenie. "Rendkívül fontos, hogy az Európai Unió országai ebben a nehéz helyzetben szolidárisak legyenek egymással" - szögezte le. (MTI)

14:08

Határok nélküli járványt határok visszaállításával kezelni értelmetlenség, mégis több tagállam ezt tartotta megoldásnak - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentnek a koronavírus-járvány okozta válság kezelését megvitató egynapos brüsszeli plenáris ülésén.

13:47
A Nyugat-Balkánon továbbterjed a járvány

Hirtelen megugrott, 303-ról 384-re növekedett az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdán. A szakértők szerint ennek legfőbb oka az, hogy tömeges tesztelésbe kezdtek, és a több teszt több fertőzöttet is jelent. Bosznia-Hercegovinában eddig 173 fertőzést regisztráltak, hárman pedig belehaltak a Covid-19 nevű betegség szövődményeibe.

Az észak-macedóniai beszámolók szerint az országban nyilvántartásba vett 177 fertőzött között 15 egészségügyi dolgozó is van. Koszovóban a koronavírus-járvánnyal is összefüggően megbukott a kormány, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor tarthatnak előre hozott választást.    Horvátországban és Szlovéniában is tovább nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Zágráb egyelőre nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet. Horvátországban több ezren vannak házi karanténban, azonban sokan nem tartják be ennek szabályait, és továbbra is eljárnak gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba. Az országban szerda reggel kilenc óra óta 63-mal, 481-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Már hivatalosan is van egy halálos áldozata a járványnak. Szlovéniában jelenleg 539 ellátásra szoruló fertőzött fekvőbeteget tudnak ellátni a kórházak, 56-ot az intenzív betegellátó osztályon - hangsúlyozta a tárcavezető hozzátéve, hogy ezek a kapacitások, ha szükséges, a duplájára növelhetők. Hiány van ugyanakkor védőfelszerelésekből és lélegeztetőgépekből. (MTI)

13:28

Németországban átlépte a 35 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint csütörtök délelőtt 37 323 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4332 esettel – 13,1 százalékkal – több azt egy nappal korábbi 32 991-nél. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 164-ről 206-ra emelkedett. Hollandiában csütörtökre virradóan 852-vel emelkedett a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 80-nal a halottak száma. Luxemburgban, ugyancsak csütörtökön a fertőzöttek száma 234-gyel gyarapodott, ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban 1333 fertőzött van. (MTI)

13:26

Nem valószínű, hogy nyáron eltűnik a SARS-Cov2 új koronavírus – olvasható az Európai Unió járványügyi és betegségmegelőzési központja szerdán kiadott jelentésében. A dokumentum szerint nincs bizonyíték arra, hogy az új koronavírus évszakhoz kötött. Ezt megerősíti az is, hogy a vírus terjedése gyors volt, olyan trópusi éghajlattal rendelkező országban, mint Szingapúr vagy az ugyancsak hasonló klímájú kínai régióban. „A járványt korlátozó intézkedések végrehajtása még fontosabb, mint valaha, számolva azzal, hogy az új koronavírus valószínűleg nem tűnik el a nyári időszakban" – írja a jelentés. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X