Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

07:40

Az új koronavírus által megfertőzöttek száma több millió is lehet, a halottaké pedig akár a 200 ezret is elérheti az Egyesült Államokban - figyelmeztetett Anthony Fauci, a koronavírus-járvány elleni küzdelem amerikai kormányzati munkacsoportjának egyik tagja vasárnap a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

"Több millió esetünk lesz" - jelentette ki a diagnosztizált vírusfertőzésekre utalva a professzor, aki egyben az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója. Hozzáfűzte, hogy mintegy 100-200 ezer halottal is számolni kell, bár meglátása szerint ezek az előrejelzések változhatnak, mivel maga a vírus és a járvány is állandóan változik.

20:23

Az országban a legfrissebb vasárnapi jelentések szerint összesen 97 689 fertőzöttje és 10 779 halottja van a koronavírus-járványnak. Valamelyest csökkent a halálozások száma az előző napi adatokhoz képest, és az új esetek száma is némi bizakodásra ad okot. 756-an haltak meg 24 óra leforgása alatt a koronavírus-járvány miatt. Pénteken még 919-en hunytak el, ez volt a legmagasabb adat, szombaton pedig 889-en veszítették életüket. (portfolio.hu)

19:10
73 külföldön élő román állampolgár igazoltan koronavírusos

73 külföldön élő román állampolgár fertőzödött meg bizonyítottan koronavírussal, 12-en közülük meghaltak - tájékoztatott vasárnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A járvány kitörése óta összesen tizenkét, koronavírussal diagnosztizált román állampolgár hunyt el külföldön: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban, egy Németországban és egy Nagy-Britanniában.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 73 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 52 Olaszországban, 6 Németországban, 4 Spanyolországban, 3 Franciaországban, 2 Namíbiában, 2 Indonéziában, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában van. A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 telefonszámon tájékozódhatnak a vírussal kapcsolatos információkról. (Agerpres)

18:39

Holtan találták a németországi Hessen tartomány pénzügyminiszterét, a hatóságok szerint Thomas Schäfer öngyilkos lett. A tartományi kormány miniszterelnökének vasárnapi nyilatkozata szerint a tárcavezetőt a koronavírus-járvány körüli gondok kergették a halálba.

17:34

Spanyolországban a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma egy nap alatt ismét több mint nyolcszázzal emelkedett – tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap. A szaktárca adatai szerint az elmúlt egy nap során 838-an hunytak el. A járvány következtében eddig összesen 6 528-an haltak meg.

11:47

A szövetségi bíróság megtiltotta a brazil kormánynak, hogy olyan hirdetést tegyenek közzé, amellyel szembemennek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásoknak. Jair Bolsonaro jobboldali elnök ugyanis úgy gondolja, hogy a gazdaság előnyt élvez a járványügyi intézkedésekkel szemben. "Brazília nem állhat le" címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását. (MTI)

11:34

Káoszba torkolltak az új koronavírus miatt elrendelt kijárási tilalmak Afrikában: a kenyai rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget egy kompkikötőben, míg a Dél-afrikai Köztársaságban rendőri túlkapásokra került sor. A kontinensen hivatalosan körülbelül négyezerre emelkedett a fertőzöttek száma szombaton. (MTI)

 

21:00

Spanyolországban a nem létfontosságú ágazatok leállnak két hétre a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be a spanyol miniszterelnök szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján Madridban. Pedro Sánchez hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy még tovább csökkentsék az emberek közötti érintkezést, és még többen otthon tudjanak maradni. Az erről szóló rendeletet vasárnap fogadja el a kormány és március 30-tól április 9-ig lesz érvényben - tette hozzá.  

16:57

Spanyolországban 832-en hunytak el egy nap alatt az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 5690-re nőtt - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium által szombaton közzétett hivatalos napi tájékoztatóból. (MTI)

13:41

Csehországban hétfőn elkezdik az úgynevezett intelligens karanténrendszer tesztelését, alkalmazását országos szinten húsvétra tervezik - közölte Roman Prymula egészségügyi miniszterhelyettes, az országos válságstáb elnöke a Lidové Noviny című lap szombati számában megjelent nyilatkozatában. (MTI)

10:52

343-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és meghalt egy újabb idős, krónikus alapbetegségekkel küzdő beteg - írta a koronavirus.gov.hu szombat reggel. Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és 11-re nőtt a halálos áldozatok száma. Összesítésük szerint a Magyarországon azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 343. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnami és 329 magyar állampolgár. Az oldal adatai szerint a gyógyultak száma (34) péntekhez képest nem változott. Kórházi karanténban 87-en vannak, a mintavételek száma 10303.

10:01

Világszerte 597 335-en fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma 27 365, a gyógyultaké pedig 131 712 - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 177 országban és területen mutatták ki.

21:20

Sötétséget és félelmet teremtő viharhoz hasonlította az új koronavírus-fertőzést Ferenc pápa a teljesen üres szent Péter téren mondott imáját kísérő beszédében pénteken, választásra sürgetve az emberiséget eddigi hangos, de látszatra épülő élete, valamint a csendes szolgálat és testvériség között.

Ferenc pápa kijelentette: "rettenthetetlenül meneteltünk, azt gondolva, örökre egészségesek maradunk a beteg világban".     Hozzátette: a járvány keltette félelemben elérkezett az ideje, hogy észrevegyük "nem mehet előre mindenki külön a saját útján, csakis együtt haladhatunk tovább (..) egy csónakban vagyunk".

20:48

Az amerikaiak többsége kedvezően ítéli meg Donald Trump elnök válságkezelő politikáját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban - derült ki a The Washington Post című napilap és az ABC televízió pénteken nyilvánosságra hozott közvéleménykutatásából. A felmérés szerint a megkérdezettek 51 százaléka helyesli az elnök válságkezelő politikáját és intézkedéseit, 36 százaléka pedig "nagyon erőteljesen" támogatja az elnököt.

A megkérdezettek 58 százaléka ugyanakkor úgy nyilatkozott: a járvány kitörésekor Trump "túl lassan reagált a problémákra". Ezzel szemben 38 százalékuk mondta azt, hogy a Fehér Ház "a megfelelő ütemben és sebességgel" cselekedett. A pénteki felmérés szerint Donald Trump általános tevékenységének támogatottsága 48 százalékos. 

20:10
Franciaországban április 15-ig meghosszabbították a karantént

Edouard Philippe francia miniszterelnök a pénteki kormányülést követően bejelentette, legalább április 15-ig meghosszabbítják a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat, amelyek kedden érnének véget. Hozzátette, hogy amennyiben az egészségügyi helyzet megkívánja, további hosszabbítás is lehetséges. A kormány mellett működő tudományos tanács szerint legalább április végéig szükség lesz a lakosság mozgásának korlátozására.












EZT OLVASTA MÁR?

X