Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

17:53

Kórházzá alakították a koronavírus-járvány terjedése miatt elmaradt Eurovíziós Dalfesztivál rotterdami helyszínét. A létesítmény hétfőn honlapján írta meg, hogy egyelőre 88 beteget tudnak elhelyezni, de ez a kapacitás később akár 680 ágyasra nőhet. A 65. Eurovíziós Dalfesztivált májusban rendezték volna meg a Rotterdam Ahoy elnevezésű konferenciaközpontban. A járvány miatt azonban számos más fesztivállal és kulturális rendezvénnyel együtt a dalfesztivál is elmarad. A konferenciaközpontban kialakított kórház nemcsak koronavírusos betegeket tud fogadni, hanem olyan pácienseket is, akik a járványhelyzet miatt nem jutnak ágyhoz a zsúfolt kórházakban. Rotterdamban más létesítményeket is kórházzá alakítottak a betegek növekvő száma miatt. (MTI)

17:07
További korlátozásokat rendelt el a lengyel kormány

További korlátozásokat rendelt el kedden a lengyel kormány a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. A Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök által ismertetett intézkedések szerint ezután néhány kivétellel csak egyedül lehet sétálni, bizonyos órákban pedig csak a nyugdíjasok vásárolhatnak. Lengyelországban múlt szerdától van érvényben részleges kijárási tilalom, amely nem vonatkozik a munkahelyre utazásra, a bevásárlásra és a hasonló nélkülözhetetlen feladatokra, köztük a rövidebb sétákra sem. A kedd éjféltől kezdve különféle időpontokban hatályba lépő, legalább húsvétig érvényes szabályok fő elve az emberek közötti távolságtartás.

Bezárják az összes szállodát és más szállásadó helyeket, kivéve a szolgálati célú épületeket, valamint azokat, amelyek az önálló lakással nem rendelkező karanténba helyezettek és az egészségügyi dolgozók elszállásolását biztosítják. Kibővítik a karanténrendszert: a keddi naptól karanténba helyezettek vagy teljes elkülönítésben maradnak, vagy a 14 napos karantén a családtagjaikra is vonatkozik. A karanténba helyezetteket egy kötelezően letöltendő telefonos applikáció segítségével ellenőrzik. (MTI)

15:11

Ígéretesnek bizonyultak az első kínai őssejtkezelések a Covid-19-betegek kezelésében a koronavírus-járvány idején Pekingben – közölték kínai kutatók. Az őssejtkezeléssel a kutatók az immunrendszert akarták erősíteni, hogy kivédje a vírus támadását. A kísérleti gyógykezelés részeként a pekingi Juan Kórház hét súlyos betege kapott intravénásan őssejteket, három beteg placebót. Az őssejttel kezelt hét beteg meggyógyult, és 14 nap múlva kiengedték őket a kórházból. A placebóval kezelt egyik beteg meghalt, egynek súlyosbodott az állapota, a harmadiknál akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS) lépett fel. (MTI)

14:12
Kórházba került egy fertőzött római bíboros

Kórházba került Angelo De Donatis, a pápa római helynöke, miután megfertőződött a koronavírussal - számolt be a Vatikán hírportálja kedden. A Vatican News szerint Angelo De Donatis az első bíboros, aki megbetegedett a Covid-19-ben.

A 66 éves római vikárius lázas, de egyébként jól van - közölte a római egyházmegye hétfő éjjel. A bíborost azon a római klinikán kezelik, amely a pápákat is el szokta látni. Ferenc pápa a közelmúltban nem találkozott De Donatisszal - tájékoztatott a Vatican News.

A Vatikán eddig néhány koronavírusos fertőzésről számolt be. A katolikus egyházfő egyelőre nem érintett. (MTI)

13:25
Szlovénia óva int a húsvéti hazautazásoktól

Anze Logar szlovén külügyminiszter azt kérte a külföldön élő és dolgozó szlovénoktól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre, hogy elkerüljék a torlódásokat és az egyéb problémákat a határokon. "A legnagyobb mértékben maradjanak ott, ahol vannak, biztos vagyok benne, hogy ott biztonságos" - mondta a tárcavezető hozzátéve, hogy tartsák be annak az országnak a járvány megfékezésére hozott intézkedéseit, amelyben éppen tartózkodnak. A miniszter sajtótájékoztatóján jelezte: az elmúlt időszakban ezer szlovén állampolgár térhetett haza, ebből 360-an olyan országokból, amelyeket súlyosan érint a koronavírus-járvány.

A kormány a kimentett állampolgárokat egy múlt pénteki rendelet szerint nem engedi többé otthoni karanténba vonulni, hanem közös, hatósági karantént rendel el számukra. Közülük azóta többről is beigazolódott, hogy fertőződtek az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2).

13:24
Hatékonynak tűnik a szlovák hozzáállás

Szlovákiában újabb 27 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, így 363-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic miniszterelnök. Matovic kijelentette, hogy amennyiben Szlovákia hosszabb időn át is érvényben tudja tartani a koronavírus-járvány megfékezésében hatékonynak bizonyult intézkedéseit, úgy a világjárványt legsikeresebben kezelő öt ország között lehet.

Az országban az elmúlt napokban nem sokkal húsz felett volt az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma. A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek egyharmada idősebb 60 évesnél. Hétfő délig közel 8200 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 7857 bizonyult negatívnak.

13:22
Háromezer fölé ugrott a fertőzöttek száma Csehországban

 Csehországban átlépte a háromezret az új koronavírussal fertőzöttek száma. Az új fertőzések napi növekedése ugyanakkor az utóbbi időben lelassult és tíz százalék alá csökkent. Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent hivatalos kimutatás szerint kedd reggelre 3002-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 165-tel magasabb a hétfő reggeli adatnál. A járványban eddig 24 személy halt meg, döntően nagyon idős emberek, akik különféle krónikus betegségekben szenvedtek, s a koronavírus végzetessé vált számukra. A COVID-19 betegségből kigyógyultak száma hétfőn este 25 volt Csehországban.

Laboratóriumi tesztet eddig összesen 48 811 személyen végeztek, hétfő reggel ez a szám még 43 498 volt. A tesztek száma az utóbbi időben napi 4-5 ezerre emelkedett. Roman Prymula az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta, hogy szeretnék a tesztek számát napi tízezerre emelni. "A tesztelések száma kulcsfontosságú a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából" - szögezte le Prymula a cseh közszolgálati televízióban. (MTI)
 

13:21
A lengyel felsőház visszadobta a gazdaságmentő csomagot

A lengyel a szenátus mintegy 80 módosítójavaslattal küldte vissza a szejmnek a GDP mintegy 10 százalékára rúgó, mindenekelőtt a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célzó csomagot. A jogszabályok első változatát a szejm gyorsított eljárásban szavazta meg szombaton.

Lengyelországban a koronavírus-fertőzés lehetősége miatt házi karanténba helyezettek száma jelenleg több mint 106 ezer. Kedd reggelig 2132-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 227 új esetet regisztráltak, ami 39 esettel több az előző napi növekménynél. Öt új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 31 beteg hunyt el. Az elérhető adatok szerint eddig tizenketten gyógyultak fel Lengyelországban.

11:47

A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben növekszik Németországban, hétfőről keddre is nagymértékben, 541-ről 645-re emelkedett a halottak száma. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy míg a járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg, például olaszországi vagy ausztriai síeléskor, újabban az idősebb korosztályban is felütötte a fejét a vírus. Ezt jelzi, hogy néhány idősotthonban drámai folyamatok indultak be, egy würzburgi otthon 13 lakójával, egy wolfsburgi intézményben pedig 17 fertőzöttel végzett a Covid-19. 

Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel - 7,1 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem.

10:39
257 Észak-Amerikában rekedt magyarért indult két gép

Kanadában és az Egyesült Államokban rekedt 257 magyarért indult két repülőgép kedden - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. A tárcavezető kifejtette: "Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akciója zajlik", eddig több mint 5500 magyar állampolgár hazatérését segítették. Közölte: az észak-amerikai kontinensen is több százan vannak, ezért kedden két repülőgép indult el értük. A két gép öt városból szedi össze az ott rekedt magyarokat, és e két gép összesen 40 ezer kilométert fog megtenni - magyarázta.

Kiemelte: végül 257 Kanadában és az Egyesült Államokban rekedt magyar állampolgár kért segítséget, rajtuk kívül 18 szlovák állampolgárt is hazahoznak a közép-európai, illetve visegrádi együttműködés jegyében. Ráadásul az egyik repülőgép, amely Torontóban is leszáll, egy négyezer maszkból álló adományt is elhoz, amely itthon az egészségügyi dolgozókhoz jut, így hozzájárul az egészségügyi védekezés sikeréhez - mondta. Hozzátette: a gépek várhatóan április 2-án délután landolnak Budapesten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: még több ezren vannak önhibájukon kívül külföldön rekedt magyarok, "tehát dolgozunk tovább". (MTI)

07:49

Eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet - közölte Donald Trump amerikai elnök szokásos napi sajtókonferencián hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében. Az elnök a számot "a koronavírus elleni háború történelmi fordulópontjaként" méltatta.

Alex Azar, a humánerőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter - aki szintén a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja - ugyancsak azt emelte ki rövid beszédében, hogy az Egyesült Államok "az első ország", amely ilyen sok emberen végzett tesztet, és immár naponta több mint 100 ezer embert tesztelnek.

21:18

Több mint nyolcszázzal emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, és így 11 591-re nőtt – közölte hétfő esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont 1648-cal emelkedett az egy nappal korábbi majdnem négyezerhez képest. Több mint felére csökkent az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma a vasárnapi 3851 és a szombati 3651 után.  Jelenleg több mint 75 ezer azonosított beteget tartanak számon: több mint 27 ezren vannak kórházban, intenzíven mintegy négyezren. (MTI)

21:09
A járvány elleni küzdelemről tárgyalt Putyin és Trump

A koronavírus-világjárvány elleni küzdelemről és az olajpiaci helyzetről folytatott telefonon hosszas megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint az amerikai kezdeményezésre létrejött eszmecsere során a felek komoly aggodalmuknak adtak hangot a koronavírus globális elterjedtségével kapcsolatban. Tájékoztatták egymást az Oroszországban, illetve az Egyesült Államokban a fenyegetéssel szemben megtett ellenintézkedésekről. (MTI)

20:24
Meghaladja a 700 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte

Elérte a 722 435-öt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre. A Covid-19-ben eddig 33 997-en vesztették életüket, és 151 991-en  gyógyultak meg - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A vasárnap esti adatsorban 685 623 fertőzött, 32 137 halott és 145 706 gyógyult szerepelt.  (MTI)

19:28

Elfogadta hétfőn a budapesti parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében – sürgősséggel – szavazta meg az Országgyűlés. Az ellenzék azt kérte, hogy a törvény csak korlátozott ideig lehessen hatályos. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X