Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

20:30

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 155-t – közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint nyolcszázzal 2937-re emelkedett. A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után. (MTI)

19:53

Németországban legalább az iskolai tavaszi szünet végéig, április 19-ig fenntartják az emberek egymás közötti közvetlen fizikai kapcsolatainak csökkentésére a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat – jelentette be szerdán Berlinben Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. A házi karanténban tartózkodó kancellár a telefonkonferencia után tartott telefon-sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mind a 16 tartományban egységesen meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat április 19-ig. Így az idei húsvét közös ünneplés és családlátogatás nélkül telik el Németországban. (MTI)

19:45

A koronavírus-járvány miatt törölték a wimbledoni tenisztornát – jelentették be a szervezők szerdán a Grand Slam-torna honlapján. Így 1945 óta most először fordul elő, hogy nem kerül sor a legendás füvespályás versenyre. Már hétfőn megjelentek arról hírek, hogy a június 29. és július 12. között tervezett esemény elmarad, mivel a világjárvány miatt sem az eredeti, sem egy későbbi nyári időpontban nem lehetne kockázatmentesen lebonyolítani a versenyt. (MTI)

18:01
Az EU államilag támogatott, rövidített munkaidős rendszert javasol

Az Európai Bizottság államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszer bevezetését javasolja, amely a munkahelymegőrzést célozza, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés alatt. Az előterjesztést Ursula Von der Leyen elnök jelentette be szerdai videóüzenetében.

„A javaslat lényege, hogy a vállaltok annak ellenére is fizetnek alkalmazottiaknak, hogy nem nyereségesek. A válság ideje alatt az alkalmazottaknak lehetősége nyílik a továbbképzésre és olyan új képességek megszerzésére, amelyekből a vállaltok is profitálhatnak" – tájékoztatott az elnök. Hozzátette: hasonló kezdeményezések több EU-tagállamban hasznosnak bizonyultak, a 2008-as pénzügyi válság alatt. A kezdeményezés célja elsősorban Spanyolország és Olaszország támogatása, ahol a járvány a legjobban elterjedt, és ahol a válság előtt is magas volt a munkanélküliek aránya. (MTI)

17:04
Egy szerb államtitkár belehalt a Covid-19 betegségbe

Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára – közölte az illetékes tárca szerdán. A 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja. Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe. (MTI)

17:00

Koronavírussal fertőződött meg Hongkongban egy macska, miután a gazdája is bizonyítottan elkapta a kórokozót – adta hírül kedden a hongkongi Mezőgazdasági és Halászati minisztérium, figyelmeztetve arra, hogy a macska nem mutatta semmilyen tünetét a betegségnek. (MTI)

14:54
Izraelben rágcsálókon tesztelik a vakcinát

Izraelben szerdára 5591-re emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az egészségügyi minisztérium közleménye szerint, ami keddhez képest 760 új beteget jelent. A fertőzöttek közül 97-en súlyos állapotban, közülük 76-an lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma hárommal nőtt, jelenleg 21. Eddig 226-an gyógyultak meg a fertőző betegségből.

A védelmi minisztérium jelentése szerint egy rakétagyártó üzemet átállítottak lélegeztetőgépek gyártására, és 30 készüléket már átadtak az egészségügynek. A Nesz Cionában lévő biológiai kutatóközpontban, Izrael biokémiai védelmi laboratóriumában pedig jelentős előrelépést tettek a COVID-19 vírusa elleni oltóanyag kifejlesztésében, már a vakcina tesztelését készítik elő rágcsálókon. Benjámin Netanjahu miniszterelnök február 1-jén rendelte el a létesítmény számára, hogy csatlakozzon a világjárvány elleni küzdelemhez - jelentette hivatala. (MTI)

14:53
Teherán Washington ostorozza

Haszan Róháni iráni elnök kijelentette szerdán: az Egyesült Államok elszalasztotta a történelmi lehetőséget, hogy legalább a koronavírus-járvány miatt feloldja az Irán elleni büntetőintézkedéseit, mindazonáltal leszögezte, hogy e szankciók nem tudják hátráltatni Irán küzdelmét a járvány ellen. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megemlítette kedden, hogy Washington esetleg fontolóra veszi Irán és más országok elleni szankcióinak enyhítését a koronavírus elleni küzdelem érdekében, de konkrét jelét nem adta annak, hogy ezt terveznék is.

A Közel-Keleten Iránt sújtja leginkább a járvány, emiatt Kína és az ENSZ felszólította Washingtont, hogy könnyítsen büntetőintézkedésein. Iránt számos ország segítette már felszereléssel a járványban. Noha Róháni azt mondta most, hogy a szankciók nem gátolják a járvány elleni küzdelmet, alacsonyabb rangú iráni tisztségviselők elmondták az elmúlt hetekben, hogy igen, nehezítik - emlékeztetett a Reuters hírügynökség. (MTI)
 

14:51
Ankara segélyt küld Olaszországba és Spanyolországba

Ankara egészségügyi segélyszállítmányt küld szerdán az új típusú koronavírus-járványtól különösen sújtott Spanyolországba, majd Olaszországba. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentette, hogy Ankara katonai repülőgéppel segélyszállítmányt juttat el a két legrosszabb helyzetben lévő európai országba. Maszkok, védőruházat, fertőtlenítő folyadék és "ezernyi" hasonló orvosi segédeszköz található a szállítmányban.

A török belügyminisztérium közölte: az utóbbi napokban Törökország 81 tartományából 21-ben, összesen 50 kistelepülést vagy településrészt vettek karantén alá. Az elrendelt vesztegzár mindenütt 14 napig van érvényben.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter kedd este Twitter-fiókján azt írta: az előző 24 órában rekordmértékben, 2704-gyel 13 531-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 46-tal pedig 214-re a halálos áldozatok száma. Hozzátette: jelenleg 847-en szorulnak intenzív ellátásra, 622-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, 243-an viszont már meggyógyultak. Az ország az utóbbi egy hét alatt ugrásszerűen megnövelte a napi koronavírus-tesztek számát, eddig több mint 92 ezret végeztek el, ebből csak kedden mintegy 15 400-at. (MTI)

13:55
Olaszországban április 13-ig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Április 13-ig meghosszabbítja az olasz kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket - jelentette be szerdán Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter.

Olaszországban március 10-től kezdtek életbe léptetni szigorú járványellenes óvintézkedéseket: bezártak az iskolák, a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok és a gyárak, betiltották a rendezvényeket, illetve utazási tilalmat vezettek be. A vesztegzár miatt az olaszok három hete csak munkavégzés céljából, illetve élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatják el otthonaikat.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerdán közölte, hogy a kormány 25 milliárd eurós mentőcsomagot dolgoz ki a gazdasági károk enyhítésére. (MTI)

13:54
Csehországban újra gyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Csehországban ismét közel tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál - olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban. A tárca honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint a Covid-19 betegségben elhunytak száma 32-re emelkedett, s eddig 45 ember gyógyult fel a betegségből.

A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret. (MTI)

13:48
Hat repülőgép hoz védőeszközt Budapestre szerdán

Szerdán hat repülőgép érkezik Budapestre, amelyek többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoznak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

A tárcavezető kifejtette: a világjárvánnyal szembeni védekezés egyik frontja az egészségügy. Az egészségügyi védekezés  nagyon fontos fokmérője, illetve előfeltétele, hogy a megfelelő számú és a megfelelő minőségű védőfelszereléssel rendelkezzenek az orvosok és az ápolók - közölte.

Kiemelte: ebből a szempontból komoly jelentősége van annak a szerdai szállítmánynak, amelyet összesen hat repülőgép hoz Budapestre.  A gépeknek a fedélzetén 12 millió maszk van, emellett pedig egy komplett gyártósor, amely biztosítani fogja a maszkok folyamatos utánpótlását az elkövetkező hetekben, hónapokban.

12:45
Moszkvában mobil-alkalmazás figyeli majd a fertőzöttek mozgását

Moszkvában elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását - jelentette ki szerdán Eduard Liszenko, a moszkvai polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője.

Az Eho Moszkvi rádióadónak adott nyilatkozatában Liszenko azt mondta, hogy az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket. A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az "önizoláció" időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat. (MTI)

12:44
Csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban

Az új koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások után egyértelműen csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban a friss adatok szerint. A trend az Európa-szerte tapasztalt folyamatokat tükrözi: az emberek kevesebb időt töltenek a járművekben, irodákban, gyárakban és több időt otthonaikban - olvasható a BBC hírportálján.

Az Országos Légkörtudományi Kutatóintézet (NCAS) által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a nitrogén-dioxid és a finomszemcsés szálló por (PM2,5) koncentrációja láthatóan mérséklődött és úgy tűnik, a tendencia folytatódik.

12:42

Kitört a koronavírus-járvány egy amerikai repülőgép-hordozó hajón is, amelyen ötezren szolgálnak. A hajó kapitánya határozott és drámai hangú levélben követelt intézkedéseket a legénység megmentéséért – adta hírül a Reuters hírügynökség.

 

A Theodore Roosevelt anyahajó jelenleg Guam kikötőjében van, a kapitány szeretné partra tenni négyezer emberét és elszigetelni. "Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket” – írta Brett Crozier kapitány négyoldalas levelében, felhívva a figyelmet arra, hogy a hajón egyre többen fertőződnek meg bizonyítottan a koronavírustól. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X