Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

12:27
Jelentősen nőtt az orosz fertőzöttek száma

A pénteken nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 601-gyel nőtt Oroszországban az elmúlt egy nap leforgása alatt, és elérte a 4149-et. Közülük 2923-at Moszkvában ápolnak. A Covid-19 betegségben elhunytak száma összesen 34-re nőtt, gyógyultak száma közben 281-re.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy hétfőtől egy orosz segítséggel megépített, 142 ágyas tábori kórház kezdi meg működését az olaszországi Bergamóban. Az intézményben több mint 200 orosz és olasz egészségügyi szakember kezeli majd a koronavírus-fertőzötteket. Az orosz hadsereg Vlagyimir Putyin orosz elnök és Giuseppe Conte olasz kormányfő március 21-i megegyezése alapján nyújt segítséget Olaszországban. Csütörtökön a moszkvai katonai tárca 17 lombardiai idősotthon fertőtlenítéséről számolt be. (MTI)

12:26
Csecsenföld elrendelte közigazgatási határai lezárását

Oroszország régiói közül elsőként Csecsenföld elrendelte közigazgatási határainak lezárását a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében, a vasárnaptól életbe lépő intézkedés a ki- és a beutazást egyaránt leállítja.

Az észak-kaukázusi köztársaság vezetője, Ramzan Kadirov felszólította a régió lakóit, hogy április 5-ig térjenek haza, és csütörtök estétől éjszakai kijárási tilalmat rendelt el. A csecsen városokban este 8 órától reggel 8 óráig leáll a közlekedés és a gyalogosforgalom.

09:46

Nemzeti gyásznapot hirdetett szombatra a kínai kormányzat mindazok emlékére, akik az országban az új koronavírus járvány ellen küzdelem során, illetve a fertőzés következtében haltak meg - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség az államtanács közlésére hivatkozva.

A szombaton pekingi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezés idejére a nemzeti lobogókat félárbócra eresztik Kína-szerte, valamint az ország külföldi diplomáciai kirendeltségein. Az áldozatok előtt háromperces néma csönddel róják le kegyeletüket a kínaiak, megszólalnak a légvédelmi szirénák, a hajó-, vonat- és autókürtök. Kínában szombatra esik a változó dátumú halottak napja (csinming), amikor a családok hagyományosan megemlékeznek elhunyt szeretteikről.

09:46
Jelentős torlódás alakult ki a nagylaki átkelőnél

Négy órára nőtt a személygépkocsival Romániába utazók várakozási ideje péntek délelőttre a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte honlapján a rendőrség.

Csütörtök estétől a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen korlátozásokat vezettek be, a személyforgalmat a kilépő oldalon a nagylaki átkelőre terelik, a sztrádán a teherforgalom haladhat Románia felé. A csanádpalotai átkelőnél mindkét irányban egyórás a várakozás a teherforgalomban. (MTI)

09:17

Meghaladta az egymilliót az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma világszerte csütörtök este a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A halottak száma 51 485, és 208 949-en gyógyultak meg. A legmagasabb a fertőzöttek száma az Egyesült Államokban (236 339), ezt követi Olaszország (115 242), Spanyolország (110 238), Németország (84 600) és Kína (82 432).A járványnak Olaszországban van a legtöbb halálos áldozata (13 915), de számuk csütörtökön Spanyolországban is átlépte a tízezret. Az Egyesült Államokban eddig 5648 halálesetet regisztráltak. 

08:30
Donald Trump hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására

Donald Trump amerikai elnök hat vállalatot kötelezett lélegeztetőgépek gyártására a védelmi termelési törvény értelmében.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök csütörtökön délután írta alá az újabb rendeletet, amelynek értelmében kötelezően lélegeztetőgépeket kell gyártania a General Electric, a Hill-Rom Holdings, a Medtronic, a ResMed, a Philips és a Vyaire Medical cégeknek. Ezek a vállalatok eddig is gyártottak egészségügyi berendezéseket, köztük lélegeztetőket is.

Trump egyúttal felhatalmazta Alex Azart, az egészségügyi tárca irányítóját, hogy egyeztesse az érintett vállalatokkal a termelésre vonatkozó részleteket, köztük például a gyártáshoz szükséges alapanyagok biztosítását.

Donald Trump először a múlt héten döntött úgy, hogy alkalmazza az 1955-ben született Védelmi Termelési Törvényt, amely lényegében haditermelési törvény, és rendkívüli körülmények között lehetőséget biztosít széles körű polgári védelemre és mozgósításra, valamint jelentős felhatalmazást ad a kormányzatnak bizonyos termelési kapacitások és pénzügyi források bővítésére és ellenőrzésére. Az elnök múlt pénteken e törvény értelmében utasította a General Motorst lélegeztetőgépek gyártására. (MTI)

08:27

Meghalt újabb öt krónikus betegséggel küzdő, idős beteg a koronavírus-járványban Magyarországon; a fertőzöttek száma pedig 623-ra nőtt - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken feltett közleményben.

A közlemény szerint az elhunytak száma ezzel 26-ra nőtt, de 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is. Hozzátették, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. (MTI)

07:53

Donald Trump amerikai elnök újabb vírusteszten esett át, az eredmény negatív - tudatta csütörtökön este kiadott közleményében a Fehér Ház. A közlemény szerint az amerikai elnök "egészséges és tünetmentes". (MTI)

21:08
Amerikai elnökválasztás: elhalasztják a demokraták elnökjelölt-állító konvencióját

Az új típusú koronavírus járványa miatt az amerikai Demokrata Párt elhalasztja az elnökjelölt-állító konvencióját – jelentette be csütörtökön az Országos Demokrata Bizottság, a párt vezető szerve. A július közepére tervezett elnökjelölt-állító konvenciót az augusztus 17-ével kezdődő héten tartják. A helyszín változatlanul a wisconsini Milwaukee lesz. Ezen a konferencián döntenek a Demokrata Párt elnökjelöltjéről. Jelenleg Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke a legesélyesebb jelölt, bár a versenyből még nem szállt ki vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor.

„Úgy gondoljuk, ezekben a bizonytalan időkben a lehető legjobb megközelítés, ha egyelőre figyelemmel követjük a járványhelyzet alakulását, hogy a párt a lehető legbiztonságosabb körülmények között tarthasson sikeres konvenciót" – nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Joe Solmonese, a konvenció lebonyolításával megbízott igazgató. A Demokrata Párt vezető politikusai már március közepén nyilvánosan fontolgatni kezdték a konvenció elhalasztását. Tom Perez, a párt vezetője például az egészségügyi szakemberektől kért útmutatást, Katie Peters, a konvenció szóvivője pedig arról nyilatkozott, hogy nem szabad szükségtelenül kockára tenni az emberek egészségét. Joe Biden sokáig elutasította a konvenció elhalasztásának ötletét, de szerdán az NBC televízió éjjeli showműsorában már a halasztás mellett állt ki.

A republikánusok elnökjelölő konvenciójának augusztusi időpontját nem változtatták meg. Mandi Merritt, a Republikánus Országos Bizottság (RNC, a párt vezető szerve) szóvivője csütörtökön azt mondta: a pártkonvenciót változatlan helyen és időben megtartják. A republikánusok augusztus 24. és 27. között, az észak-karolinai Charlotte városában tartják az elnökjelölő gyűlést. (MTI)

20:27

Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban Olaszországban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 915-t – közölte az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatóján. A diagnosztizált fertőzöttek csütörtökön bejelentett száma 2477, valamivel kisebb az előző napinál, de magasabb a két nappal korábbinál. A halottak száma 760 volt a szerdán bejelentett 727 haláleset, és a keddi 837 után. Az azonosított fertőzöttek száma a szerdai 2937-ről 2477-re csökkent, de magasabb a kedden mért 2107-nél. A gyógyultak száma elérte  a 18 278-t. A gyógyultakat és a halottakat is beleszámolva az eddig azonosított fertőzöttek száma elérte a 115 242-t. Több mint félmillió vírustesztet végeztek. (MTI)

19:15
Meghosszabbították a kényszerszabadságot Oroszországban

Április 30-ig meghosszabbította Oroszországban a koronavírus-járvány miatti kényszerszabadságot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, nem zárva ki egyúttal, hogy a helyzet javulása esetén le lehet rövidíteni ezt az időszakot. Az egész ország területén bevezetett fizetett kényszerszabadságot a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása céljából Putyin eredetileg a március 28. és április 5. közötti időszakra jelentette be.

A március 25. óta a Covid-19 miatt elmondott második televíziós üzenetében az elnök csütörtökön azt mondta, hogy noha sikerült a veszélytől elhatárolni az időseket és megakadályozni a kór fellángolását a tanintézményekben, a moszkvai koronavírus-helyzetben még nem sikerült áttörést elérni. A kötelező leállás a hatalom intézményeire, a folyamatosan termelő vállalatokra, az egészségügyi létesítményekre és a gyógyszertárakra, valamint az alapvető cikkeket forgalmazó üzletekre és a létfenntartási szolgáltatásokra továbbra sem vonatkozik.

18:47
Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke

Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke – jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter csütörtökön egy bécsi sajtótájékoztatón. „Jó jelnek" nevezte Rudolf Anschober, hogy a fertőzöttek számának növekedési mértéke a kezdeti 35-40 százalékról naponta átlagosan 5,66 százalékra csökkent. A tárcavezető hangsúlyozta: az óvintézkedések hatásosak, de még nem érték el a célt. Csütörtökre ugyanis 10 967-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma; a betegek közül 1057-en részesülnek kórházi kezelésben, közülük 227-en vannak intenzív osztályon. Eddig 1749-en gyógyultak meg; és 158-en haltak bele a vírusfertőzés okozta szövődményekbe. Az ausztriai laboratóriumok kapacitása naponta húszezer teszt elvégzését teszi lehetővé; eddig országosan összesen 92 190 tesztet végeztek el. (MTI)

18:28

A koronavírus-világjárvány miatt Florida partjainál veszteglő két holland üdülőhajó kiköthet, de az utasok egy része nem szállhat partra – jelentette csütörtökön több amerikai televízió is, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Zaandam és a Rotterdam nevű üdülőhajókon lévő utasok sorsáról szóló információk azonban ellentmondásosak. Az NBC televízió azt jelentette, hogy csak a Covid-19-ben szenvedő utasok nem szállhatnak partra, míg a Fox televízió úgy tudja, hogy egyelőre egyetlen utas sem szállhat partra. A két üdülóhajó egyikén halottak és az új típusú koronavírussal fertőzött betegek vannak. Több mint 230 ember a koronavírus-fertőzés enyhébb jeleit mutatja, nyolc utason ki is mutatták a vírus okozta betegséget, és az elmúlt napokban négyen haltak meg. (MTI)

17:40

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 569-cel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök délutáni tájékoztatása szerint eddig 2921-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. A csütörtökön bejelentett 569 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta, ugyanakkor a halálesetek száma most növekedett a legkisebb mértékben napi összevetésben: egy nappal korábban 563 beteg halt meg Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján csütörtök délelőttig az előző napi 29 474-ről 33 718-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust. (MTI)

16:58
Moldovában majdnem minden ötödik koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó

Moldovában majdnem minden ötödik koronavírus-fertőzött egészségügyi dolgozó – közölte egy csütörtöki sajtótájékoztatón Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. „A 423 ember közül, akiknél igazolást nyert a koronavírus-fertőzés, 84 egészségügyi dolgozó” – mondta Dumbraveanu. A tárcavezető ugyanakkor elmondta, hogy az érintettek nagyobbik része nem a munkája során kapta el a kórt. „A 84 eset közül csak 29-ben nyert megerősítést fertőzöttekkel való érintkezés” – közölte. Moldovában eddig 423 koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, közülük 22-en meggyógyultak, öten viszont életüket vesztették. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X