Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

16:54
Már minden török tartományban jelen van a vírus

Törökországnak mind a 81 tartományában jelen van a vírus, Isztambulban diagnosztizálták a fertőzöttek közel 60 százalékát, 8852 embert, Ankarában 752, Izmirben pedig 853 esetet regisztráltak – közölte Fahrettin Koca egészségügyi miniszter. A halottak száma is messze Isztambulban a legnagyobb: 117. Országosan egy nap alatt 2148-cal 15 679-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzöttjeinek, 63-mal pedig 277-re a halálos áldozatainak a száma. Jelenleg 979-en szorulnak intenzív ellátásra, 692-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva, 333-an viszont már meggyógyultak – tette hozzá a miniszter.

Törökország az utóbbi nagyjából egy hétben ugrásszerűen megnövelte a napi koronavírus-tesztek számát, eddig csaknem 107 ezret végeztek el, ebből csak az utóbbi két napban majdnem 30 ezret. Az esetszámok meredek emelkedése részben ennek a következménye. A kór terjedésének lassítására számos szigorú korlátozást vezettek be. A 65 évnél idősebbek és a krónikus betegek nem hagyhatják el otthonukat, leállították a nemzetközi repülőjáratokat és a belföldiek túlnyomó részét, nincsenek sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az oktatási és a kulturális intézmények, a vendéglátóhelyek, és megtiltották a mecsetekben a tömeges imádkozást. (MTI)

15:26
Újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadott el a horvát kormány

Újabb gazdaságélénkítő csomagot fogadott el csütörtöki ülésén a horvát kormány a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet ülésén elmondta: a terhek viselésében az állami- és a magánszektorban dolgozóknak is szolidaritást kell vállalniuk. A közszférában dolgozókat sem hagyhatja érintetlenül a válság, bár egyelőre nem jelentett be fizetés- vagy nyugdíjcsökkentést. Az új törvénycsomag, amelyről jövő héten szavaz a parlament, a munkahelyek megmentését célozza.

A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, áprilisban és májusban 4000 kuna  havi fizetést kapnak az államtól. Márciusban ez az összeg még 3200 kuna volt, amely után a munkáltatónak kellett a közterheket megfizetnie. Az új rendelet szerint a cégek most mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól. A kormány úgy becsüli: 500 és 600 ezer közé lesz tehető azok száma, akik élni fognak ezzel a lehetőséggel. Márciusban 65 ezer vállalat nyújtott be kérelmet 400 ezer dolgozó bérének a  kifizetésére.

Azok a kis- és középvállalkozók, amelyek forgalma 50 százalékkal esik vissza a válság miatt, adómentességet kapnak, azok, amelyek forgalma 20 és 50 százalék között esik vissza, három hónap halasztást kapnak az adóterhek befizetése alól. A nagy cégeknek a forgalmuk visszaesésével arányosan kell majd adót fizetniük. A kormány eltekint attól, hogy az árut vagy szolgáltatást terhelő általános forgalmi adót a számla kiállítása után befizessék a vállalkozások, elég ezt a számla kiegyenlítése után megtenni.

A könnyítések három hónapig lesznek érvényben, és a helyzettől függően további intézkedések is várhatók. (MTI)

15:15

Spanyolországban meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.A tárca napi összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 950-en veszítették életüket, a fertőzés következtében eddig elhunytak száma 10 003.

Szerda óta 8102 újabb fertőzöttet szűrtek ki, ezzel az eddig regisztrált esetek száma 110 238. (MTI)

14:13
Az EU 100 milliárd eurót mozgósít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében

Az Európai Unió 100 milliárd eurót mobilizál a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között. A 100 milliárd euró értékű támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe. (MTI)

13:36
Csehország meghosszabbította német és osztrák határszakaszának ellenőrzését

Csehország április 24-ig fenntartja a német és az osztrák határon a koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett ellenőrzéseket. A belső határvédelem húsznapos meghosszabbításáról szerda este döntött a cseh kormány - olvasható az ülésről kiadott közleményben. A belügyi tárca a határellenőrzésekre 18,1 millió koronát kapott a kormány tartalékalapjából.

A cseh kormány a koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatban március 14-én újította fel a német és az osztrák határon az ellenőrzéseket, az úgynevezett schengeni kódex alapján. Az intézkedés eredetileg öt napra szólt, de később április 4-ig meghosszabbították. Az ellenőrzések a határátkelők mellett a csehországi repülőterekre is vonatkoznak.

A határellenőrzések felújításáról hozott döntés ugyanakkor a cseh-lengyel és a cseh-szlovák határra nem vonatkozik. Jan Hamácek belügyminiszter már korábban elmondta, hogy ez a két határ cseh oldalról szabad, a jelenlegi ellenőrzéseket a lengyel és a szlovák fél vezette be, de Prágának nincs oka hasonló korlátozások bevezetésére.  A cseh állampolgárok kiutazása külföldre, illetve a külföldiek beutazása Csehországba egyelőre április 12-ig tilos.

12:46
Orvosi arcpajzsokat nyomtat az Airbus

Az Airbus legtöbb spanyolországi telephelyén orvosi arcpajzsokat állítanak elő 3D nyomtatókkal, a repülés- és űrtechnikai vállalat ezzel segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Az Airbus Magyarország csütörtöki tájékoztatása szerint több mint húsz 3D nyomtató dolgozik megállás nélkül Spanyolországban. Több száz arcpajzs készült már el így, ezeket az Airbus spanyolországi üzeméhez közeli kórházaknak szállították le. A vállalat szabadalmaztatott design alapján, PLA műanyagból nyomtatja az arcpajzsokat.

A közlemény szerint a március 29-i helyi kormányrendeletnek eleget téve az Airbus spanyolországi üzemeiben ideiglenesen leállt a gyártás, de a munkavállalók bemehetnek a munkahelyükre, hogy dolgozhassanak ezen a projekten, amelyhez az Airbus németországi munkatársai is csatlakoztak. (MTI)

12:29
Három hét alatt 650 ezren utaztak be Ukrajnába

Március 13. óta mintegy 650 ezren utaztak be Ukrajnába, s ezt a hatalmas embertömeget nem lehetett karanténba helyezni - mondta el csütörtökön Szerhij Dejneko, az ukrán határőrszolgálat vezetője, miközben az ukrán közvéleményt egyre inkább megosztja, hogyan viszonyuljanak hazatérő honfitársaikhoz. Dejneko az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva úgy vélte, az lett volna ideális, ha minden külföldről hazaérkezőt karanténba helyeznek, de nem volt hol elszállásolni ennyi embert.

A határőrszolgálat az ortodox húsvétig, azaz április 19-20-ig még mintegy 200 ezer ukrán hazatérőre számít - fűzte hozzá csütörtöki beszámolójában az UNIAN ukrán hírügynökség. A külügyminisztérium adatai alapján a tárca segítségével március 30-ig több mint 140 ezren utaztak haza.

Az ukrán társadalmat megosztja az a kérdés, helyes volt-e a koronavírus világjárvánnyá alakulása után beengedni az országba, sőt tízezrével államilag hazaszállítani külföldön rekedt honfitársaikat, és bírálják az ukrán vezetést is, amiért tehetetlenül nézi, hogy a hazatérők közül sokan fittyet hánynak a házi karanténba vonulás kötelezettségére, és "széthurcolják" a fertőzést. (MTI)

12:27

A csaknem 1900 németországi kórház érdekképviselete, a német kórházszövetség (DKG) adatai szerint az utóbbi hetekben 28 ezerről 40 ezerre emelték az intenzív ellátásra alkalmas ágyak - kórházi férőhelyek - számát.

Ezek közül nagyjából 30 ezer ágyhoz tartozik lélegeztetőgép. A berendezések számát minden lehetséges módszerrel igyekeznek növelni - mondta Gerald Gass, a DKG elnöke egy csütörtöki lapinterjúban. Mint mondta, új gépek beszerzése mellett régi, használatból kivont berendezések felújításával is növelik a kapacitást, és arra számítanak, hogy a következő két héten valamennyi rászoruló beteget tudnak majd lélegeztetni. Egyelőre bőven van szabad kapacitás, a 40 ezer intenzív ágyból 15-20 ezer szabad. 

11:10
Torlódnak a járművek Magyarország határainál

Torlódás alakult ki a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelynél, a kilépő oldalon a tehergépjárműveknek és a személygépkocsiknak egyaránt két órát kell várniuk - tudatta a rendőrség csütörtök délelőtt a holnapján.

A tájékoztatás szerint a román-magyar határszakasz kilépő oldalán, Ártándnál és Gyulánál is egy-egy óra a kamionok várakozási ideje.

Torlódnak a járművek Hegyeshalomnál is, az osztrák-magyar határszakasz belépő oldalán két óra a kamionok várakozási ideje. A soproni határszakasz belépő oldalán a személyautóknak, buszoknak és tehergépjárműknek is egy-két órát kell várniuk.

A szlovák-magyar határszakasznál is torlódnak a járművek, Parassapusztánál a belépő oldalon a kamionok és a személyautók várakozási ideje akár négy óra is lehet. Rajkánál a belépő oldalon a kamionok három-négy óra várakozással számoljanak - közölte a police.hu. (MTI)

10:59

Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben, miután az új koronavírus megjelenését követően a kínai kormányzat a vadhúsok fogyasztására és kereskedelmére is tilalmat vezetett be.

A 12,5 millió lakosú, az ország technológiai központjaként ismert város kormányzata csütörtökön hivatalos internetes oldalán tett közzé közleményt a döntésről, miszerint május 1-étől tilos lesz minden, az ország háztáji állatokat felsoroló listáján nem szereplő, tudományos célra, vagy bemutatásra használt vagy háziállatként tartott állat húsának fogyasztása. Hangsúlyozzák: "a háziállatként tartott macska és kutya a többi állatnál szorosabb kapcsolatot épített ki az emberrel, fogyasztásuk ezért számos fejlett országban, valamint Hongkongban és Tajvanon is tilos, amint azt a modern emberi civilizáció megköveteli."

10:45

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggelre közel 78 ezerrel 938 783-re nőtt a világban.

A Covid-19 betegségben eddig 47 256-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4915-en. A meggyógyultak száma 194 311, a szerda reggelinél 16 ezerrel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés továbbra is 180 országban van jelen.

10:08
A Fülöp-szigeteken agyonlőhetik azt, aki megszegi a korlátozásokat

A Fülöp-szigetek elnöke agyonlövéssel fenyegette meg a járvány miatti korlátozások megszegőit szerda éjjeli tévébeszédében.

"Az a parancsom a rendőrségnek és a katonaságnak, hogy ha valaki bajt kever, és életveszélyes, akkor lőjék le" - mondta, majd a potenciális szabályszegőknek címezve közölte: "bajkeverés helyett inkább eltemetlek."

09:23

Ötszáznyolcvanötre emelkedett az azonosítottan koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, de 42-re emelkedett a gyógyultak száma is. Az oldal adatai szerint a betegségbe mostanáig 21-an haltak bele. Jelenleg 59-en vannak karanténban. A mintavételek száma 16 401. 

07:42

Missouri amerikai államban terrorizmus gyanújával vádat emeltek egy férfi ellen, mert egy boltban szándékosan ráköhögött másokra - jelentette szerdán a St. Louis Post-Dispatch című helyi lap.

A 33 éves John Swaller a Missouri keleti részén fekvő Cuba nevű városkában bement a helyi boltba, a hűtőpultra ráírta, hogy Covid-19 (a koronavírus miatti betegség), és szándékosan ráköhögött néhány vásárlóra. Az egyik eladó azonnal rendőrt hívott. Elmondása szerint a férfi a hűtőpultra többször rá is lehelt. (MTI)

21:58

Új kontrollanyagot fejlesztett ki a hibás koronavírus-teszteredmények kiküszöbölésére az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (KK) – közölte szerdán az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-vel. Az új kontrollanyag segítségével a laboratóriumok ellenőrizni tudják, hogy megfelelően működnek-e az általuk használt koronavírustesztek. Az új kontrollanyag javíthatja az EU koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszadási képességét, és elősegítheti, hogy a megbízhatatlan eredményt produkáló vírustesztek folytán ne menjenek veszendőbe értékes erőforrások – áll a közleményben 












EZT OLVASTA MÁR?

X