Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

22:03

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat, hogy az új típusú koronavírus nem csak tüsszentéssel vagy köhögéssel terjedhet, elég az is, ha valaki egy légtérben tartózkodik egy fertőzött személlyel.

Harvey Fineberg, a Nemzeti Tudományos Akadémia járványügyi tanácsának elnöke a Fehér Háznak küldött levélben azt írja, hogy a jelenlegi kutatások alátámasztják annak lehetőségét, hogy a koronavírus terjedhet akár légzés során képződő bioaeroszolokkal is. A kutató szerint helytálló az amerikai járványügyi központ jelenleg érvényben lévő ajánlása, miszerint a koronavírus két méteres távolságon belül képes tüsszentéssel és köhögéssel terjedni, helytálló, ugyanakkor a terjedési módokat ki kellene egészíteni a sima beszéddel, sőt magával a kilégzéssel is. (szeretlekmagyarorszag.hu)

21:03

Az indiai rendőrség pénteken elzárta a külvilágtól Ázsia egyik legzsúfoltabb nyomornegyedének, a Mumbaiban lévő Dharavinak a legnagyobb részét, miután ezen a helyen két ember meghalt koronavírus-fertőzésben, egy harmadik pedig pozitívnak bizonyult. A 220 hektár terültet felölelő, több mint egymillió embernek otthont adó Dharavi nemcsak Mumbai, hanem egész Ázsia legnagyobb nyomornegyede. A világ számára elsősorban a Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) című Oscar-díjas angol filmből vált ismertté. A Covid-19 járvány ebben a körzetben különösen nagy veszélyt jelent a szűk sikátorokban összezsúfolt lakók számára. (MTI)

19:31

A brazil egészségügyi minisztérium közölte, hogy az új típusú koronavírusos megbetegedés (Covid-19) okozta első haláleset január utolsó hetében történt az országban, és nem március 17-én, ahogyan azt eddig állította. Wánderson Oliveira, a tárca tisztségviselője elmondta, hogy visszamenőlegesen vizsgáltak légúti komplikációkkal kapcsolatos eseteket és haláleseteket, és a vizsgálat megállapította, hogy a koronavírus első halálos áldozata egy 75 éves nő volt a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban, aki január 23-án hunyt el. (MTI)

18:46
Horvátországban sokan megszegik a kijárási korlátozásokat

A horvát rendőrségnek egyre több esetben kell intézkednie a kijárási korlátozás megszegése miatt - mondta el Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a rendőrség 45 vendéglátóhelyet zárt be azóta, hogy az országban megtiltották az éttermek és kávézók nyitva tartását. Az otthoni karantén szabályainak megszegéséért 1053 ember ellen indult eljárás. Azokat, akik nem tartják be az otthoni karantén szabályait, 8000 kuna (370 ezer forint) pénzbírsággal sújtják. Amennyiben ezt ismételten elkövetik, az összeg 30 ezer (1,4 millió forint), majd 120 ezer kunára (5,5 millió forint) emelkedik.

Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki sem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Horvátországban az utolsó közlések szerint egy nap alatt 68-cal, összesen 1079-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig nyolc halálos áldozata van a járványnak. Az első fertőzés megjelenése óta 92 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 39 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 9250 koronavírus-tesztnek lett negatív eredménye. (MTI)

18:16
Az EB felfüggeszti az EU-n kívüli országokból importált orvosi felszerelések áfáját és vámját

Az Európai Bizottság (EB), eleget téve a tagállamok és az Egyesült Királyság kérésének, felfüggeszti az Európai Unión kívüli országokból importált orvosi felszerelések és védőeszközök utáni áfa- (általános forgalmi adó) és vámfizetési kötelezettséget – olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében. Az intézkedés 6 hónapig marad érvényben, maszkokra és védőfelszerelésekre, tesztekre, lélegeztetőgépekre és más orvostechnikai eszközökre vonatkozik.

Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos hangsúlyozta: egy ilyen vészhelyzetben nagyon fontos, hogy az orvosi felszerelések és eszközök mihamarabb célba érjenek. A behozatali vámok és az áfa (általános forgalmi adó) felfüggesztése ezt a célt szolgálja. Az uniós jogszabályok értelmében van lehetőség vészhelyzet esetén, áldozatokat segítő importáruk áfa- és vámmentesítésére. Ennek megadásához bizottsági határozatra van szükség, amelyet a tagállamok kérhetnek. (MTI)

18:02

Az új koronavírus-járvány miatt kiürültek a nagyvárosi utcák, minimálisra csökkent járműforgalom, a világ csendesebb lett, és ez a változás a szeizmográfokon is érzékelhető. A műszerek szeizmikus zaj hiányában sokkal kisebb földrengéseket is érzékelnek, írja a CNN.

17:53
Angela Merkel elhagyta a házi karantént, ismét hivatalában dolgozik

Elhagyta a házi karantént Angela Merkel, a német kancellár péntektől ismét a hivatalában dolgozik – jelentették be pénteken Berlinben. Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy Angela Merkel valamennyi koronavírus-tesztje negatív, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót. Így ismét a berlini kancellári hivatalban folytatja munkáját, amelyet otthoni tartózkodása alatt sem szakított meg. Angela Merkel azért vonult házi karanténba, mert kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől március 20-án védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen. (MTI)

17:48

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 684-gyel emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) péntek délutáni tájékoztatása szerint eddig 3605-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. A pénteken bejelentett 684 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. (MTI)

15:56

Észak-Korea hivatalosan mindössze ötszáz embert tart karanténban koronavírus miatt a KCNA állami hírügynökség péntek reggeli közlése szerint, Dél-Koreában viszont az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ azt közölte, hogy tízezer fölé emelkedett a Covid-19-járvány fertőzöttjeinek száma.

 
14:37
Magyarországon 30 százalékkal csökkent a balesetek száma

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások következtében 30 százalékkal csökkent a balesetek száma Magyarországon - mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán. Közölte: a mentők napi munkájának mennyisége jelenleg megegyezik azon nyári időszakéval, amikor nő a feladatok száma. A terhelés fokozatos növekedésével lépcsőzetes erőátcsoportosítás történik - tette hozzá.

Csató Gábor kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben csökkent az agyvérzések és a szívinfarktusok száma is, egyelőre vizsgálják, hogy ez trendszerű vagy átmeneti változás. (MTI)

14:03
Oroszország orvosokat és egészségügyi felszerelést küld Szerbiába

Az orosz légierő repülőgépei 11 járattal szakembereket és felszerelést szállítanak Szerbiába a koronavírus-járvány elleni védekezéshez - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A Rosszija 24 hírtelevízió közlése szerint az első gépet már útnak is indították.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter utasítására az orosz légierő egy Il-76-os szállítógépekből álló repülőcsoportot hozott létre a Cskalovszkij katonai reptéren. Ez nyolc, korszerű eszközökkel felszerelt egészségügyi csoportot, valamint kórokozók elemzésre alkalmas és fertőtlenítő eszközökkel ellátott radioaktív, biológiai és vegyvédelmi szakembereket szállít a Szerb Köztársaságba.

Oroszország, ahol eddig mintegy 4200 igazolt fertőzöttet azonosítottak, hasonló támogatást nyújtott Olaszországnak, és az Egyesült Államokba is küldött egy rakomány orvosi berendezést és védőfelszerelést, amelyet fele-fele arányban orosz és amerikai forrásból fedeztek. (MTI)

14:00

Spanyolországban második napja kilencszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

Az elmúlt nap során 932-en veszítették életüket, ezzel 10 935-re emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 megbetegedésben elhunytak száma a dél-európai országban. Az azonosított fertőzöttek száma 7472-vel nőtt, és összességében elérte a 117 710-et. Kórházba 2524-en kerültek az elmúlt 24 órában, a járvány január végi kezdete óta pedig 56 637 pácienst láttak el a fertőzés miatt. Az intenzív osztályokon ápolt betegek száma 324-gyel emelkedett egy nap alatt, összességében 6416-ra. A fertőzöttek közül 3777 embert nyilvánítottak egészségesnek, a kórt eddig 30 513-an győzték le - derült ki a szaktárca adataiból.

13:26
A Wizz Air hat gépe négymillió maszkot hoz Budapestre

A Wizz Air hat gépe nemrég landolt Pekingben, és szombaton több mint négymillió maszkot, valamint több százezer védőruhát szállít Budapestre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-bejegyzésében. A politikus Váradi Józseffel, a Wizz Air vezérigazgatóval tárgyalt. A megbeszélésen kiemelte: a Wizz Air kulcsszerepet játszik Magyarország "történelmének legnagyobb hazatérési akciójában" és az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra szállításában.

Szijjártó Péter emellett fogadta a Huawei delegációját, amelyet Wu Biqiang, a Huawei Technologies ügyvezető igazgatója vezet. A miniszter kiemelte, hogy a Huawei az egyik legjelentősebb vállalat a világgazdaság digitális átállásának szempontjából, a cég Magyarországon is fontos beruházásokat hajt végre és több mint 2000 embernek ad munkát. A vállalat emellett hozzájárul az egészségügyi védekezéshez is, mivel egyebek mellett 50 ezer maszkot adományozott Magyarországnak, ezek péntek reggel érkeztek meg Budapestre - közölte a külügyminiszter. (MTI)

12:41
A betegség kezelését segítő gyógyszereket kapott Ukrajna

Ukrajna "most kapott külföldről" háromezer doboz hidroxi-klorokin-szulfát hatóanyagú tablettát, az eredetileg malária kezelésére használt gyógyszer az eddigi külföldi tapasztalatok alapján segíthet a koronavírusos betegek kezelésében - mondta el Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter egy péntek reggeli tévéműsorban.

A Plaquenil nevű gyógyszerből kapott csomag több mint kétharmadát kiosztják az ukrán megyéknek, a többi Kijevben marad sürgős esetek kezelésére - mondta Sztepanov, nem térve ki arra, honnan érkezett a szállítmány. Hozzátette, hogy megállapodásuk van gyógyszercégekkel hasonló hatóanyagú készítmény szállításáról, így várhatóan már a jövő héten érkezik 20 ezer beteg kezelésére elegendő mennyiség. Szakértők rámutatnak, hogy az említett hatóanyag önmagában nem gyógyítja a Covid-19 betegséget, de más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a betegség gyorsabb lefolyását eredményezi. (MTI)

12:28
Meghosszabbították a kijárási tilalmat Szerbiában

Meghosszabbították a kijárási tilalmat Szerbiában, ezentúl szombaton 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos az utcára lépni, és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében megtiltották azt is, hogy kettőnél több ember gyűljön össze egy helyen. Hétköznapokon továbbra is 17 és reggel 5 óra között van kijárási tilalom.

A kormány meghallgatta a kutyatulajdonosok követelését, és engedélyezte, hogy szombattól kezdve este 23 és hajnali 1 óra között az emberek megsétáltathassák házi kedvenceiket, de csak kétszáz méterre távolodhatnak el a lakhelyüktől.

Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtök este bejelentette, hogy egy héten belül a nyugat-balkáni ország is elkezd védőmaszkokat gyártani saját szükségletei kielégítésére. Közölte: a kínai szakemberek után orosz orvosok is érkeznek Szerbiába, hogy segítsék a járvány elleni küzdelmet.












EZT OLVASTA MÁR?

X