Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

11:48
Tovább nőtt a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Bosznia-Hercegovinában vasárnapra 574-ről 624-re nőtt a fertőzöttek száma. Szombat a SARS-CoV-2 vírusfertőzésbe belehalt a Vöröskereszt helyi főtitkára. Az ország főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban tábori kórházat alakítanak ki a fertőzöttek számára. Az első ilyen építmény 500 beteg befogadására lesz alkalmas.

Koszovóban is újabb fertőzötteket regisztráltak. Egy nap alatt 135-ről 140-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A betegségnek a kis, nyugat-balkáni államban egy halottja van, és 23-an már felgyógyultak.

Szerbiában szombat 13 óra óta hétfő reggel 5 óráig teljes kijárási tilalom van. Az igazolt fertőzöttek száma 1624, és 44-en haltak bele a Covid-19 betegségbe.

Montenegróban vasárnapra 174-ről 203-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Gazdasági elemzők az ingatlanárak csökkenésére számítanak a következő időszakban, de azt is előrevetítették, hogy az árak csökkenése ellenére feltételezhetően nem lesz túl nagy a kereslet a következő 2-3 hónapban.

A szombati 430-ról vasárnapra 483-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma Észak-Macedóniában, 17-en belehaltak a fertőzés okozta betegségbe, 20-an pedig meggyógyultak. Venko Filipcse egészségügyi miniszter szerint az országban a járvány április végén érheti el a csúcspontját, amikorra kétezerre nőhet a regisztrált fertőzöttek száma. (MTI)

11:46
Ajánlott bevásárlólistát készíteni

Ajánlott bevásárlólistát készíteni, hiszen ezzel lerövidíthető a vásárlásra fordított idő, ami különösen fontos a koronavírus-járvány idején - hangsúlyozta a dietetikus az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában. Somogyi-Kovács Anita azt is mondta: az előrecsomagolt termékeket - mint például a joghurtot, tejfölt - hazatérés után érdemes áttörölni és rövid ideig kint hagyni az asztalon. Más termékeknél - például húsoknál - fontos az alapos átfőzés, átsütés. A zöldségeket alaposan meg kell mosni, illetve meghámozni.

Mindemellett - még bevásárlás előtt - fontos otthon rendet tenni, alaposan fertőtleníteni a felületeket. Főzés előtt nagyon alaposan kezet kell mosni, a konyharuha legyen tiszta - sorolta a tanácsokat. A mosogatószivacsban könnyen megtapadnak a baktériumok, ezért azt is ajánlott gyakrabban fertőtleníteni.

Somogyi-Kovács Anita arra is felhívta a figyelmet: nagy a veszélye annak, hogy ilyenkor unalmukban többet nassolnak az emberek. Ennek kapcsán megjegyezte, csoki helyett ajánlott például sárgarépát fogyasztani.

09:43

Meghalt két 80 év feletti idős beteg, és 733-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.

Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, de 66-ra emelkedett a gyógyultak száma is. Az oldal adatai szerint a betegségbe mostanáig 34-en haltak bele, a gyógyultak száma 66. Jelenleg 13 435-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 21 250. (MTI)

09:22
Georgia kormányzója újranyittatott egy tengerparti strandot

Miközben az Egyesült Államok valamennyi tagállamában szigorítanak a vírus terjedését akadályozni próbáló intézkedéseken, Georgiában Brian Kemp kormányzó újranyittatott egy lezárt tengerparti strandot. Kemp csütörtökön az egész állam területére kijárási korlátozást rendelt el, de ennek érvénye alól szombaton kivonta a tengerparti strandokat.

Az egyik kedvelt üdülőhely, Tybee Island önkormányzata még március 20-án megszavazta a strand lezárását, de a kormányzó ezt is újranyittatta. Shirley Sessions polgármester közleményben tudatta, hogy a település nem akarja végrehajtani az utasítást. "Miközben a Pentagon százezer hullazsákot rendelt a koronavírusban elhunyt amerikaiak holttestének tárolására, Kemp kormányzó arra ad parancsot, hogy Georgiában muszáj újranyitni a strandokat, és kijelenti, hogy bármely döntéshozót, aki nem hajtja végre az utasítást, pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtják" - írta közleményében a polgármester. Egyben arra kérte a helybélieket, hogy önkéntesen maradjanak távol a tengerparttól.

08:20

A Johns Hopkins egyetem és kórház szombat délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 300 ezer 915-re emelkedett az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak és 8162-re a vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma.

New Orleansban jelenleg kétszer nagyobb ütemben terjed és szedi halálos áldozatait a vírus, mint New Yorkban. Az egészségügyi szakemberek úgy vélik, ennek oka lehet az elhízással összefüggő betegségek elterjedtsége a déli államban. 

08:19

Ezer katonát telepítenek New Yorkba, többmillió maszk gyártása van folyamatban - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombaton, a kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. Közölte, hogy katonák tízezreit telepítik a tagállamokba szükség esetén az új típusú koronavírus elleni küzdelem segítésére. Megismételte, hogy a következő két hét lesz a legnehezebb, sok halálos áldozatra lehet számítani, bár - mint mondta - az ország egyes vidékeit egyelőre kevésbé érinti a járvány. (MTI)

21:36

Több ezer halottal kell számolni Svédországban az elhúzódó Covid-19-járvány miatt Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint. Kormánya javaslata szerint rendeleti kormányzást vezetnének be a skandináv államban, amely eddig a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követett a járvány elleni küzdelemben. (MTI/Origo)

21:29

Olaszországban túllépte a 15 ezret az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, egy nap alatt 681-en vesztették életüket. Az utóbbi egy héten az elhunytak száma most először maradt hétszáz alatt. (MTI)

21:28

A tokiói olimpia egy évvel történő elhalasztására reagálva a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy évvel felemelte a játékosokra vonatkozó korhatárt. A koronavírus-járvány miatt 2021. július 23. és augusztus 8. között sorra kerülő játékokon így 23 helyett 24 év lesz a benevezhető játékosok korhatára. Az olimpián eredetileg az U23-as korosztály képviselheti a kijutott országokat, valamint nemzetenként 3-3 túlkoros játékos szerepeltetése engedélyezett, ez továbbra sem fog változni. (Origo)

18:32

A spanyol kormány a három hete tartó szükségállapot újabb kéthetes meghosszabbítását kezdeményezi a parlamentnél – jelentette be a miniszterelnök online sajtótájékoztatóján szombaton Madridban. Spanyolországban az utóbbi egy nap alatt 809-en vesztették életüket, eddig összesen 11 744-en haltak meg. (MTI)

18:21

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt több mint hétszázzal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat délutáni tájékoztatása szerint péntek estig 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy az előző 24 órában 703 beteg halt meg. Ez eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. (MTI)

14:04

Eddig 26 román állampolgár vesztette életét külföldön a koronavírus miatt – tájékoztatott szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). (Agerpres)

09:36

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szombat reggelre több mint 83 ezerrel, 1,1 millió fölé nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 58 901-en vesztették életüket, az utóbbi egy napon 5741-en. A meggyógyultak száma 226 669, a péntek reggelinél 14 894-cal több – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés továbbra is 181 országban van jelen. (MTI)

09:12

Meghalt újabb hat krónikus beteg a koronavírus-járványban Magyarországon, közben a fertőzöttek száma 678-ra nőtt az országban. Az elhunytak száma 32-re nőtt Magyarországon. (MTI)

22:04

Még mindig hétszáz felett van Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban naponta elhunytak száma, amely a járvány helyi megjelenése óta elérte a 14 681-t – közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt elenyésző mértékben csökkent az elmúlt napi 2477-hez képest 2339-re. Az elmúlt egy nap a járvány következtében elhunytak száma 766 volt, a megelőző 760-hoz képest. Ezt megelőzően szerdán 727, kedden pedig 837 beteg halt meg. A gyógyultak száma elérte a 19 758-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva az eddig azonosított fertőzöttek száma elérte a 119 827-t. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X