Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

16:21
Johnson: "jó hangulatban vagyok, dolgozom"

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte hétfőn, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

A Downing Street előző este jelentette be, hogy az 55 éves kormányfőt elővigyázatossági megfontolásokból, orvosának tanácsára kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. E tünetek közé tartozik a magas láz.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba. Hozzátette: a kitartó tünetek miatt született az a döntés, hogy észszerű lenne, ha kórházi orvosok is megvizsgálnák a kormányfőt. A hétfői tájékoztatásból kiderült az is, hogy a brit miniszterelnököt a londoni St. Thomas kórházban kezelik. A kórház néhány száz méterre van a Downing Street-i kormányfői rezidenciától, a Temze túlpartján, éppen szemben a parlament épületegyüttesével.

A Twitteren hétfő délután közzétett üzenetében Johnson tudatta, hogy rutinvizsgálatok céljából ment kórházba, de egyébként jó hangulatban van, és folyamatosan kapcsolatban áll stábjával. Betegágyából is arra intette a briteket, hogy a kormányzati útmutatást betartva maradjanak otthon, ezzel is segítve az állami egészségügyi szolgálat (NHS) életmentő munkáját.

15:48
Ukrajnában tilos arcmaszk nélkül utcára lépni

Életbe léptek hétfőn Ukrajnában azok az új korlátozó intézkedések, amelyeket a kormány a múlt héten rendelt el; a szigorítások értelmében egyebek mellett tilos arcmaszk és személyes iratok nélkül nyilvános helyen, illetve közterületen tartózkodni. Ezenfelül kötelezővé tette a kormány a hatvan évesnél idősebbek önelszigetelését. Ők csak két kilométeres körzeten belül mehetnek ki otthonukból, és csakis élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás, illetve napi legfeljebb kétszeri háziállat-sétáltatás céljából. A közterületeken legfeljebb kettesével járkálhatnak az emberek. Tiltott lett a szabadtéri sportlétesítmények, játszóterek, parkok és vízparti területek látogatása is. Háziállatokat mostantól egyszerre csak egy ember sétáltathat.

15:09

Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett adataiból.

Az elmúlt egy nap során 4273 új esetet szűrtek ki, vasárnap 6023, szombaton 7026 embernél igazolták a SARS-CoV-2 vírust. Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt. Az elhunytak száma 637-tel emelkedett hétfőn a vasárnapi 674 és a szombati 809 után. A vírus okozta Covid-19 megbetegedésbe 4273-an haltak bele. A legelső halálesetről március 3-án számolt be a szaktárca, az áldozat még február közepén veszítette életét ismeretlen eredetű tüdőgyulladás miatt, és csak utólag igazolták nála a fertőzést.

14:29
Hollandiában minden egészségügyi dolgozót tesztelnek

Hollandiában a sajtó hétfőn arról számolt be, hogy az országban megkezdik valamennyi kórházi dolgozó tesztelését, valamint azok szűrését is, akik otthoni betegápolást végeznek, vagy idősek otthonában dolgoznak. Eddig a fertőzés tüneteit mutatókat, illetve a közel hétezer kórházban ápolttal közvetlenül foglalkozó személyzetet tesztelték. A hétfőtől készülő, legalább 17 500 teszt eredményének fényében a hónap végén kezdődhet annak megfontolása, hogy a rendkívüli intézkedéseken bizonyos területeket érintően lazítani lehet-e - írták. Ez idáig naponta átlagosan 4 ezer koronavírus-tesztet végeztek az országban.

A holland közegészségügyi intézet hétfőn arról számolt be, hogy a hétvégén 115-tel, 1766-ra nőtt a járványban elhunytak száma, ami azt mutatja, hogy a halálozási ráta lényegében azonos az elmúlt egy hétben rögzített adattokal. Szombaton több mint 330, hétfő hajnalig újabb 253 embert szállítottak kórházba, de az egészségügyi intézményekben ápoltak száma egyre csökken - közölték.

Az igazolt új fertőzöttek száma nagyságrendileg megegyezik az elmúlt egy hétben rögzített napi adatokkal, hétfő reggelre újabb 1224-gyel összesen 17 965-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az ország a 12. helyet foglalja el a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően. (MTI)

 

14:22
Átlépte a 20 ezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban

A koronavírus belgiumi megjelenését követően a bizonyított fertőzöttek száma március 29-én lépte át a 10 ezret, ami azt jelenti, hogy az igazolt fertőzöttek száma egy hét leforgása alatt megkettőződött. Jelenleg 20 814 fertőzöttet tartanak nyilván.

A közegészségügyért felelős belga hatóság hivatalos adatai szerint a hétfő hajnalban rögzített új esetek közül 686-ot az ország északi, flamand nyelvű régiójából, Flandriából jelentettek, 262-t a francia nyelvű, déli országrészből, Vallóniából, és 137-et a brüsszeli régióból. A friss adatokkal Flandriában 12 289, Vallóniában 8509, a brüsszeli régióban pedig 2352 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

Vasárnap újabb 420 embert szállítottak a kórházba, ezzel jelenleg összesen 5840 embert ápolnak a vírus miatt. Intenzív ellátásban 1257 beteget részesítenek, néggyel kevesebbet, mint szombaton. Közülük a szombati ápoltakhoz képest 11-gyel kevesebb, 984 betegnél kell lélegeztetőgépet alkalmazni. A hétvégén 235 ember hagyhatta el a kórházat, összesen 3986-an a járvány belgiumi megjelenése óta.

Az elmúlt 24 órában 185 ember halt meg a betegségben - 60-an Flandriában, 80-an Vallóniában és 45-en Brüsszelben, ezzel a koronavírussal összefüggő halálálesetek száma 1632-re emelkedett Belgiumban.
 

13:11
Magyarország védőfelszereléssel segíti Észak-Macedóniát

Egészségügyi védőfelszerelést adományozott Magyarország Észak-Macedóniának hétfőn, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.

Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni észak-macedón védekezéshez. A tárcavezető kiemelte, Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

A térség ilyen formájú segítése azért is fontos, mert ha a nyugat-balkáni országok legyengülnek, akkor nem tudnak hatékonyan védekezni a migrációs nyomás ellen sem - húzta alá Szijjártó Péter. (MTI)

12:57

Tovább lassult a koronavírus-járvány Németországban az igazolt fertőzöttek számának alakulásáról hétfőn megjelent adatok alapján, de a vírus terjedését akadályozó intézkedéseket újabb határellenőrzési szigorítással egészíthetik ki. A szövetségi kormányban alakított úgynevezett koronavírus-kabinet hétfői ülésén megtárgyalják a belügyminisztérium előterjesztését arról, hogy vezessék be a Hollandiával és Belgiummal, valamint a Lengyelországgal és Csehországgal közös határszakaszon is az országhatár többi részén (az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös szakaszon) március 16. óta érvényesített előírást, miszerint állandóan ellenőrizni kell az átkelő forgalmat, és csak a halaszthatatlan ügy miatt érkezőket szabad beléptetni. (MTI)

11:59

A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát – üzente az Egyesült Királyság népeihez intézett vasárnap esti televíziós beszédében a brit uralkodó, aki alig burkoltan a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást. II. Erzsébet királynő kijelentette: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de „visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal és a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással". Az uralkodó ez utóbbi kitétele – angolul: we will meet again – egyenes idézet a II. világháború egyik legnépszerűbb, We ll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalából, amelyet Vera Lynn énekelt. (MTI)

11:57

Legyőzte a COVID-19 betegséget egy 103 éves észak-olaszországi nő, ő a legidősebb beteg, aki kigyógyult a fertőzésből, írja a La Repubblica olasz napilap hírei alapján az Agerpres. Ada Zanusso két éves volt, amikor kitört a spanyolnátha-járvány. (Agerpres)

10:56

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma hétfő reggelre 73 ezerrel, 1 275 542-re nőtt a világban. A Covid-19 betegségben 69 498-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4727-en, a gyógyultak száma 262 985, ami 16 ezerrel több, mint egy nappal korábban – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 183 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

10:19

„Már látjuk a fényt az alagút végén" – hangoztatta az amerikai elnök a Fehér Házban vasárnap este, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján.

Donald Trump derűlátóan nyilatkozott, leszögezve, hogy New Yorkban a halálozás csökkenő tendenciája „jó jel lehet". Az elnök azzal kezdte a sajtókonferenciát, hogy jobbulást kívánt Boris Johnson brit kormányfőnek, akit vasárnap szállítottak kórházba az új típusú koronavírus fertőzésével. Azt mondta, hogy Johnsonnal ugyan nem beszélt, de az Egyesült Királyság washingtoni nagykövetével igen. Az elnök barátjának nevezte a brit politikust, és hangsúlyozta, bízik abban, hogy hamarosan felépül.

Az amerikai helyzetre visszatérve Trump kifejtette: a fertőzés epicentrumaiban lassan „kiegyenlítődik a helyzet". Adatokat sorolt a kormányzat eddigi intézkedéseiről. Azt mondta, hogy 1 millió 600 ezernél is több vírustesztet végeztek el, 29 millió adag hidroxi-klorokint vásároltak a szövetségi tartalékok feltöltésére, és a szövetségi kormányzat már több tagállamba szállított N95-ös, azaz orvosi alkalmazásra szánt különleges védőmaszkot. New York államba például hétfőn 600 ezer új maszkot küldenek. (MTI)

09:00

Visszatér orvosi hivatásához Leo Varadkar ír miniszterelnök: heti egy műszakot vállal a koronavírus-válság alatt, jelentette be hivatala vasárnap a Reuters szerint. Az ír miniszterelnök hét évig dolgozott orvosként, mielőtt politikai pályára lépett volna, 2013-ban került le a gyakorló orvosok listájáról. Szóvívője szerint most heti egyszer a szakosodásának megfelelő területen fog orvosként dolgozni. (Reuters)

08:34

Április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat akar bevezetni Szlovákiában a kormány, erről hétfői ülésén hoz döntést a kabinet – jelentette be vasárnap Igor Matovic, kormányfő, aki a tervezett intézkedést azzal indokolta, hogy az ünnepek idején szokásos találkozások „tűzgyújtói lehetnek a járvány terjedésének.” Az utazási korlátozás nem vonatkozna a munkába járásra, a bevásárlásra, az orvoslátogatásra illetve néhány másik kivételre. (MTI)

08:16

Meghalt négy idős krónikus beteg, és 744-re nőtt a Magyarországon azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapon hétfőn megjelent közleményben. A koronavírus honlap legfrissebb adatai szerint az elhunytak száma 38, 67-en meggyógyultak, 14 325-en vannak hatósági házi karanténban és 22 282 mintavétel történt. (MTI)

07:24

Kórházba szállították vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnököt, akiről tíz napja állapították meg, hogy az új típusú koronavírus okozta betegségben szenved. A londoni kormányfői hivatal szóvivője vasárnap este közölte: csak elővigyázatossági lépésről van szó, amelyet Johnson orvosa javasolt, miután a konzervatív párti miniszterelnök esetében a betegség egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. E tünetek közé tartozik a magas láz.A Downing Street szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba. Hozzátette: a kitartó tünetek miatt az a döntés született, hogy észszerű lenne, ha kórházi orvosok is megvizsgálnák a kormányfőt.












EZT OLVASTA MÁR?

X