Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

09:06

Egymilliárd dollárt adományoz a koronavírus-járvány elleni harcra a Twitter alapítója és elnök-vezérigazgatója. Ezt Jack Dorsey saját maga jelentette be kedden, éppen a Twitteren. Az amerikai Forbes magazin a közlésre reagálva megjegyezte: eddig ez a legnagyobb összegű felajánlás, amelyet egyetlen magánszemély tett a betegség leküzdésére. (MTI)

08:55

Donald Trump először azt jelentette ki, hogy kormányzata felfüggeszti anyagi hozzájárulását a szervezet működéséhez, majd néhány perccel később úgy fogalmazott: egyelőre „tanulmányozzák” ennek lehetőségét. „Azt nem mondom, hogy nem fogom ezt meglépni, tanulmányozni fogjuk a lehetőséget” – hangoztatta. 

Trump kedden délután egy Twitter-bejegyzésében már élesen bírálta az ENSZ e szakosított szervezetét, Kína iránti elfogultsággal vádolva a WHO-t. A mikroblogon úgy fogalmazott: az intézményt „nagyrészt” az Egyesült Államok finanszírozza, az mégis erősen „Kína-központú”. Felemlegette azt is, hogy a járvány kitörésekor a szervezet azt tanácsolta: az Egyesült Államok maradjon nyitott Kína felé „Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?” – kérdezte a bejegyzésben Trump. (MTI)
 

07:59

Meghalt 11 beteg, és 895-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu szerda reggel. Mint írták, az elhunyt 11 ember többségében idős volt (egyikük 49 éves). A koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma 58-ra emelkedett.

 

07:14

Az Egyesült Államokban csaknem 400 ezer a koronavírussal fertőzöttek és több mint 12 ezer a kórban elhunytak száma a Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti információi szerint. Az adatok arról tanúskodnak, hogy április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma. Az új típusú koronavírus ugyanis egész márciusban 4 ezer halálos áldozatot követelt, míg április első hetében 8 ezren hunytak el.

 

22:35

Egyre másra osztják meg a felhasználók a közösségi oldalakon azt a rövid videofelvételt, amelyen egy orangután mossa a kezét, méghozzá jó alaposan. A koronavírus-járvány közepette nagy tanulságot tulajdonítanak neki – minthogy az orvosok szerint a legjobb megelőzés a kézmosás –, de apró szépséghiba, hogy a felvétel novemberben készült...

22:03

Az új koronavírus-járvány miatt elmarad a május 13-i fátimai zarándoklat, amelyen rendszerint akár 300 ezer hívő is részt vesz – közölte a Portugália középső részén található katolikus kegyhely kedden. „A világjárvány miatt és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében ez az egyetlen észszerű és felelős döntés, amelyet meghozhattunk” – magyarázta Fátima püspöke, Antonio Marto a kegyhely honlapján közzétett videóban. (MTI)

21:03

New York államban csökken a diagnosztizált fertőzések száma, a helyzet stabilizálódik – jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedden, a szokásos napi sajtótájékoztatóján. Az elmúlt nap ugyanakkor a halottak számát tekintve a legszomorúbb nap volt az állam számára. Egyedül hétfőn 731 beteg halt meg a Covid-19 kórban, s ezzel csak ebben az államban 5489-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A kormányzó emlékeztetett rá, hogy vasárnap 599 halottja volt a vírusfertőzésnek. (MTI)

20:05

Hatszázhattal nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely elérte a 17 127-et – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 880-nal emelkedett, amely a legalacsonyabb adat március 10. óta. A halottak száma csökkent a hétfői 636-hoz képest, de magasabb a vasárnap mért 525-nél. (MTI)

18:09

Hackerek támadtak meg kínai kormányhivatalokat és diplomáciai kirendeltségeket egy kínai szoftvercég jelentése szerint – közölte internetes oldalán egy kedden megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap. A Qihoo 360, Kína legnagyobb számítógépes vírus elleni szoftvereladójának jelentéséből kiderül, hogy a hackerek több mint kétszáz virtuális magánhálózat (VPN-) szervert törtek föl összehangolt kiberkémkedési akció keretében. Ugyanezt a csoportot sejtik egyébként a márciusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elleni, sikertelen kibertámadások mögött is. (MTI)

15:42

Több mint egy tucat román orvos és asszisztens nyújt segítséget a milánói kórházakban - közölte kedden a védelmi minisztérium. A légierő Spartan típusú gépe négy orvossal és asszisztensekkel a fedélzeten indult Bukarestből, akikhez további tíz orvos csatlakozott Temesváron. (Agerpres)

14:55
Meghaladta a kétezret a halálos áldozatok száma Belgiumban

Belgiumban meghaladta a kétezret, 2035-re emelkedett a koronavírus február végi ottani megjelenése óta a betegségben elhunytak száma, továbbá közel 1400 új igazolt fertőzöttről számolt be délelőtti sajtótájékoztatóján a közegészségügyért felelős  hatóság kedden. 

A koronavírus első áldozata március 11-én halt meg az országban. A halálos áldozatok száma március 15-én 4-re, a hónap utolsó napján 705-re emelkedett, majd egy nap alatt újabb 123-mal gyarapodott. Az április elsején regisztrált 828 halálesetet követő hét nap alatt további 1207 ember halt meg, ezzel a keddi adatok szerint Belgiumban 2035 áldozta van a járványnak.

Az elmúlt 24 órában 1380 embernél lett pozitív a koronavírusteszt eredménye, ezzel immár 22 194 az igazolt fertőzött az országban. Hétfőn újabb 314 embert, de mintegy százzal kevesebbet szállítottak a kórházba, mint vasárnap, ezzel jelenleg - átlépve a hatezret - összesen 6012 embert ápolnak a vírus miatt. Intenzív ellátásban hárommal több, 1260 beteget részesítenek. Közülük a hétfőihez képest 15-tel több esetben, 999 betegnél kell lélegeztetőgépet alkalmazni. Amíg a hétvégén 235 ember hagyhatta el a kórházat, addig hétfőn 174-en, ezzel március 15. óta összesen 4160-an. (MTI)

12:01

A Daily Mail információi szerint „extrém beteg” az 55 éves Boris Johnson brit miniszterelnök és nagyon valószínű, hogy lélegeztető gépre kerülhet.

A hétfő esti hírek még arról szóltak, hogy intenzív osztályon kezelik Boris Johnsont. A brit miniszterelnököt az új koronavírus okozta betegség miatt szállítottak kórházba. A Downing Street hétfő este közölte, hogy Johnson állapota romlott, de akkor azt írták, hogy "jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre".

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a miniszterelnöki feladatok ellátását. (hírösszefoglaló)

11:41
Csehországban lassult a fertőzések számának növekedése

Hétfőn újabb 235 koronavírusos fertőzést mutattak ki Csehországban, ezzel az összes fertőzött száma 4822-re emelkedett - olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján kedden reggel közzétett statisztikából. Ez a növekmény azonban alacsonyabb, mint a múlt heti napi növekedési átlag, amely 253 volt - állapította meg a tárca. A legmagasabb növekedést - 332-t - pénteken, a legalacsonyabbat - 115-öt - pedig vasárnap mutatták ki.

A Covid-19 betegségben eddig 80-an haltak meg, míg a kigyógyultak száma 127-re emelkedett. A halálesetek száma hétfőn nyolccal, a gyógyultaké pedig 31-gyel emelkedett. Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma kedden reggel már meghaladta a 91 ezret. Az utóbbi időben a napi tesztek száma 5-6 ezerre emelkedett. (MTI)

11:40

Izraelben szigorú kijárási tilalmat vezetnek be a pészah ünnepének kezdetén, a szerdai széder este idejére - jelentette a helyi média.

Hatalmas sorok álltak kedden az élelmiszerboltok előtt az egész országban, mert az emberek a tovább szigorított kijárási korlátozások előtt megpróbálják beszerezni az ünnepi asztalhoz és a következő napokhoz szükséges termékeket. 

11:39
Újra járnak a külföldön rekedt oroszokat hazaszállító különgépek

Oroszország felújította a koronavírus-világjárvány miatt külföldön rekedt állampolgárainak hazaszállítását, hétfőn két, kedden három különgép indult el. Eközben a fertőzöttek száma napi rekordnövekmény mellett kis híján elérte a 7500-at.

Kedden egyedül Bangkokból három repülőgépet ütemeztek be Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk úti céllal. Tárgyalások folynak a New Yorkban és Jerevánban várakozó orosz állampolgárok hazaszállításáról.

Oroszország februártól kezdte el korlátozni a nemzetközi légiutas-forgalmat, majd március 27-től már csak hazatérő állampolgárokat szállító különgépeket fogadtak az orosz légikikötők, majd szervezési és közegészségügyi megfontolásból ezeket is leállították. A hazatérni kívánó állampolgároknak az orosz kormányablakon keresztül kellett megerősíteni igényüket. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X