Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

12:32

Oroszországban egy nap alatt 1459 fővel, 10 131-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 16,8 százalékos növekedést jelent. Moszkvában 6698 esetet tartanak nyilván. Az elmúlt nap alatt 13-an hunytak el az országban, ezzel a halottak száma 76-ra emelkedett. A gyógyultak száma 698, 118 fős napi növekmény mellett. Az országban a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) szerint eddig több mint egymillió új koronavírus-vizsgálatot végeztek el, és több mint 171 ezer embert tartanak megfigyelés alatt koronavírus-fertőzés gyanújával. (MTI) 

11:49

Donald Trump amerikai elnök ismét az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét (WHO) bírálta a járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján a Fehér Házban szerdán este. Mike Pompeo külügyminiszter arról beszélt, hogy nem most jött el az ideje a vezetőváltásnak a szervezetnél. Az amerikai elnök a sajtókonferencián megismételte, hogy szerinte a WHO Kínát pártolja, és nem ő politizálja át a szervezet munkáját, hanem annak főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Trump ezzel válaszolt a WHO-vezető szerda délutáni sajtótájékoztatójára, ahol Gebrejeszusz úgy fogalmazott: „kérem, ne politizálják át ezt a vírust. Ha nem akarnak még több hullazsákot, akkor tartózkodjanak az átpolitizálástól. Az én rövid üzenetem az: kérem, tegyék karanténba a Covid-19 átpolitizálását".

10:32

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggelre 53 ezerrel, 1 484 811-re nőtt a világon. A Covid-19 nevű betegségben 88 538-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 6393-an, a gyógyultak száma 329 876, ami 28 459-cel több, mint egy nappal korábban – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. (MTI)

08:57

A társadalmi távolságtartás gyakorlata eredményes, látszanak a remény első sugarai - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport tagja szerdán a Fox televíziónak adott interjújában. (MTI)

08:25

Meghalt 8 krónikus beteg, és 980-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - tájékoztatott a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel. Mint írták, az elhunyt 8 ember többségében idős volt (egyikük 48 éves). A koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma 66-ra emelkedett. (MTI)

21:50

New York államban kedden 779 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben - jelentette  be szerdai sajtótájékoztatóján Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. A kormányzónak hétfő óta minden nap azt kell közölnie, hogy az adott napon szedte a járvány a legtöbb halálos áldozatot.

New York városában szerda délelőttig - a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - 4009, az Egyesült Államok egész területén pedig 13 ezernél több halottat regisztráltak. Az Egyesült Államokban - szintén szerda délig - összesen 402 923 fertőzöttet diagnosztizáltak. Andrew Cuomo kormányzó elmondta: a koronavírus-járványban meghaltak száma messze felülmúlja a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban elhunytakét. A terrortámadásban 2753 ember halt meg New Yorkban. (MTI)

21:38
Az ukrán kormány meg akarja tiltani állampolgárainak, hogy elhagyják az országot

Az ukrán kormány törvényjavaslatot hagyott jóvá szerdai ülésén, amelyben indítványozza, hogy a koronavírus-világjárvány miatt átmenetileg tiltsák meg az ukrán állampolgároknak az ország elhagyását, továbbá újabb szigorításokat vezetnének be a külföldieknek Ukrajnába történő beutazására vonatkozóan.

Dmitro Razumkov házelnök újságírói érdeklődésre szerdán azt mondta, hogy várhatóan hétfőn tart ismét rendkívüli ülést a parlament.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése alapján az előterjesztés szerint a kormány kéri a parlamentet: a karantén idejére biztosítsa számára azt a jogot, hogy ideiglenesen korlátozza vagy megtiltsa a külföldi állampolgárok és járművek Ukrajnába való belépését olyan országokból, ahol különösen veszélyes fertőző betegségeket regisztráltak, valamint megtilthassa az ukrán állampolgároknak a külföldre történő utazást. A javaslat érzelmében azokat a személyeket, akik olyan országból érkeznek Ukrajnába, amelyekben a veszélyes fertőzés különösen kiterjedt, automatikusan olyan személyeknek kell tekinteni, akik közvetlen kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel, ezért érkezésük után egészségügyi megfigyelés alá, azaz karanténba kell őket helyezni. (MTI)

21:37
Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Törökországban szerdán is rekordmértékben, egy nap alatt 4117-tel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így összesen 38 226-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból.

Fahrettin Koca azt is tudatta, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta napi halálesetek száma, ha kismértékben is, de ugyancsak rekordot döntött, és 87-tel összesen 812-re nőtt. A napi elhalálozások száma április 1-jétől eddig viszonylagos stabilitást mutatott, 63 és 79 között mozgott. Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szerdán lépte át először a napi 4000-et. Szombattól hétfőig 3000 és 3150 között alakult, kedden azonban már négyezer közelébe, 3892-re ugrott. (MTI)

20:37
Hétezer felett a brit áldozatok száma

Rishi Sunak brit pénügyminiszter szerda esti sajtótájékoztatóján a legfrissebb hivatalos adatokat ismertetve elmondta: Nagy-Britanniában eddig 232 708 szűrést végeztek és 60 734 páciens szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírus jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 5492-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az előző este zárult 24 órában 938 beteg halt meg; ezzel a járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma 7097-re emelkedett. Ez volt az eddigi legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta. (MTI)

20:35

Ötszázötvenkettővel nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely így elérte a 17 669-et - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 880-hoz képest. A halottak száma csökkent a keddi 606-hoz képest. Az elmúlt egy nap alatt elhunyt 552 személynél csak április 5-én haltak meg kevesebben, akkor 525-en.

Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma emelkedett keddhez képest, de kevesebb mint a negyvennyolc órával korábban jelzett 1941. Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egy beteg sem került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira. (MTI)

 

19:48
Tesztelik az ózonos fertőtlenítést a budapesti metrón is

A metrón is ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV, a technológia lényege, hogy ózon hatására az oxidálási folyamat során a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, míg hagyományos vegyszereknél ez előfordulhat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Egyre több területen, így az Országos Mentőszolgálatnál és pilot-projektként már a BKV buszágazatában is megjelent a klórnál is sokkal hatékonyabb ózonos fertőtlenítés - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, egy komoly szakmai tapasztalattal rendelkező cég, a CE Developments szerdán a Kőér utcai metrótelephelyen egy metrószerelvényt kezelt nagy teljesítményű, professzionális felhasználásra tervezett ózongenerátoraival. A BKV közlése szerint az első mérések kiváló eredményt mutattak a fertőtlenítésről. (MTI)

19:46
Az Európai Bizottság mobilapplikációk segítségével lazítana a korlátozásokon

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a mobiltelefon adatok és alkalmazások közös uniós megközelítésének kidolgozására, mivel a digitális eszközök fontos szerepet játszhatnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozási intézkedések fokozatos lazításában - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az mobilalkalmazások közös uniós eszköztára lehetővé teszi a vírus terjedésének hatékonyabb megfigyelését, anélkül hogy veszélybe kerülnének az EU adatvédelmi szabályai. "Egy közösen koordinált digitális eszköztár kialakítása, nemcsak a járványra adott hatékonyabb reagálást segíti, hanem elkerülhetővé teszi a közös piac töredezettségét is" - hangsúlyozta.

Az eszköztár anonim és összesített mobil lokalizációs adatok alapján modellezné a vírus terjedését, és mérné ezáltal a mozgáskorlátozások arra gyakorolt hatását.  Az adatokat az uniós Közös Kutatóközpont dolgozná fel, azokhoz harmadik félnek nem lenne hozzáférése, és tárolásuk a járvány végén megszűnne. (MTI)

19:29
Megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

Az előző naphoz képest több mint kétszeresére nőtt a SARS-CoV-2 vírus fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma szerdán Szlovákiában, ahol a 101 új esettel együtt már 682 fertőzöttet tartanak nyilván. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését Igor Matovic miniszterelnök jelentette be szerdán Pozsonyban. Hozzátette: az új esetek nagy részét a külföldről, főként Angliából és az ausztriai Tirolból hazaérkezettek között, roma telepeken diagnosztizálták.     

Szlovákiában gyorsul az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat. Az újonnan regisztrált fertőzöttek számának ilyen ütemű növekedése vélhetően összefügg azzal is, hogy jelentősen megnőtt a naponta elvégzett vírustesztek száma.

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva szerda délutánig 2042 vírustesztet végeztek az országban, ami mintegy hatszorosa a múlt heti napi átlagnak. Szerdán délutánig összesen már 19 681 vírustesztet végeztek, ezek közül 18 999 bizonyult negatívnak. A kór miatt jelenleg közel 180 személyt kezelnek kórházban, közülük hármat intenzív osztályon, a betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 13 gyógyultja van.  (MTI)

17:31
Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált fertőzöttek száma

Horvátországban és Szlovéniában is emelkedett a napi regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma; Szlovéniában egy nap alatt tízen haltak bele a Covid-19 szövődményeibe.

Szlovéniában a szerdai hivatalos közlés szerint egy nap alatt 36-tal, 1091-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 40-en haltak meg a járvány következtében. A keddi 11 órai közlés óta tíz új halálesetet regisztráltak az országban. Szlovénia nem közöl az elhunytak nemére, egészségügyi állapotára és korára vonatkozó adatokat. Eddig összesen 30 669 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban. A diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban az eddigi utolsó közlések szerint egy nap alatt 61-el, 1343-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 19 halálos áldozata van a járványnak. A válságstáb sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a kedden bejelentett 46 éves halálos áldozat mégsem volt korábban egészséges. A középkorú férfi mozgáskorlátozott volt és más alapbetegségekkel is rendelkezett. Az első fertőzés megjelenése óta 179 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, és eddig összesen 13 125 koronavírustesztnek lett negatív az eredménye az országban. (MTI)

17:29
Arcon köhögtek és koronavírussal fenyegettek várakozókat Szombathelyen

Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi, ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság - tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője szerdán az MTI-t. Tóth András közölte: a két elkövető március 18-án egy szombathelyi gyógyszertárhoz érkezőket szándékosan arcon köhögték, majd obszcén szavakkal illették őket. Egyikük azt kiabálta az embereknek: "Jól megkoronázom a napotokat!"

A járásbíróság előkészítő eljárás során meghozott határozata szerint a kirívóan közösségellenes magatartás alkalmas volt arra, hogy az érintettekben megbotránkozást és riadalmat keltsen. A bíróság nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte az elkövetés helyét és idejét, tekintettel arra, hogy akkor már hatályban volt a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet kihirdető kormányrendelet. Az elkövetők - egy magyar és egy ukrán állampolgárságú férfi - nem tettek vallomást, de a szabálysértés elkövetését elismerték. A bíróság 200-200 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őket. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X