Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

17:28
Valószínűleg széklettel is képes fertőzni a vírus

Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából - tájékoztatta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője szerdán az MTI-t. A szakember közölte: a vírus jelenlétét a székletben már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült. Jakab Ferenc szerint a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is - tette hozzá.

Bár a vírus terjedése legjelentősebb módjának még mindig a cseppfertőzést tartják, a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével - emelte ki. Jakab Ferenc korábban közölte azt is, hogy a pécsi kutatóknak sikerült több mintából is izolálni a vírust, valamint meghatározni a teljes genetikai kódját, közvetlenül betegek torokváladékából. A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. (MTI)

16:18

Az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök stabil állapotban van és reagál a kezelésre - közölte szerdán a Downing Street szóvivője.

Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, és betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. A Downing Street hétfőn késő este jelentette be, hogy Johnsont átvitték a kórház intenzív osztályára, miután állapota romlott. (MTI)

16:16

Oroszországban egy nap alatt 1175-tel, 8672-ra nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 15,7 százalékos növekedési rekordot jelent.

Egy nappal korábban 1154 fős növekményt jelentettek. Moszkvában 5841 fertőzöttet tartanak számon. Az elmúlt egy nap alatt öten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a halottak száma 63. Eddig 580 gyógyulást regisztráltak. A szűrések száma meghaladta a 900 ezret, ebből csaknem 260 ezret a fővárosban végeztek el. (MTI)

15:49

Benyújtotta lemondását Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára kedden. Ennek oka a Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a koronavírus-járvánnyal összefüggésben történtek miatti nyilvános vita.

A magyar felmenőkkel rendelkező Modly azt követően nyújtotta be lemondólevelét, hogy négyszemközti megbeszélést folytatott Mark Esper védelmi miniszterrel. "Önszántából mondott le, a haditengerészetet és a matrózokat a saját sorsa elé helyezve, így a Theodore Roosevelt és a haditengerészet mint intézmény továbbléphet" - fogalmazott a találkozó után kiadott közleményében Mark Esper. A miniszter James McPherson eddigi helyettes államtitkárt bízta meg átmeneti időre a haditengerészet irányításával. 

15:31

Spanyolországban a kiszűrt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma 6180-nal, a halálos áldozatoké 752-vel nőtt egy nap alatt, ami mindkét esetben emelkedést jelent a korábbi napok adataihoz képest - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium napi jelentéséből szerdán.

A SARS-CoV-2 vírus jelenlétét összesen 146 690 embernél mutatták ki a tesztek, amióta az első esetet regisztrálták január 31-én. A napi új azonosított fertőzöttek száma kedden 5478, hétfőn 4237 volt. A vírus okozta Covid-19 megbetegedés eddig 14 555 emberéletet követelt. Kedden 752-en, hétfőn 637-en hunytak el. Tovább emelkedett a gyógyultak száma, szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel, hétfőn 2357-tel. A fertőzésből összesen 48 021 embert épült fel.

15:29
Ukrajnában rekordot döntött a fertőzöttek és áldozatok napi növekedésének száma

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt, hét új esettel, 52-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 206-tal 1668-ra, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés - hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium. Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy "minden bizonnyal" április végéig meghosszabbítják a jelenleg 24-ig érvényben lévő országos karantént. Hozzátette, hogy csak májusban lehet beszélni a karantén fokozatos feloldásáról.

Közben Volodimir Zelenszkij elnök hivatala sajtóközleményben tudatta, hogy nem tervezik mostanában a korlátozó intézkedések enyhítését, különösen a közelgő húsvéti ünnepek miatt sem, amikor is komoly a kockázata az emberek nagy létszámú csoportosulásának, és "nem kevés ukrán tér haza" otthon ünnepelni. A hivatal rámutatott arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem javasolja a korlátozások enyhítését. Az ortodox húsvét idén április 19-20-ra esik.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnában a Covid-19 betegség halálozási mutatója jelenleg 3,1 százalékos. Összehasonlításképpen ez most Spanyolországban 9,9, Olaszországban pedig 12,6 százalékos, alacsonyabb viszont az ukrajnainál Németországban, ahol kevesebb, mint 2 százalékos, és Dél-Koreában, ahol 1,5 százalékos - tette hozzá. (MTI)

15:08
29 éves a legfiatalabb holland áldozat

Hollandiában az Eindhovens Dagblad című napilap szerdai számában arról számolt be, hogy az országban meghalt az eddigi legfiatalabb fertőzött. A 29 éves fiatalember a fertőzését megelőzően egészséges volt, információk szerint nem volt ismert egészségügyi problémája vagy betegsége. A napilap információi szerint a fiatalembert két és fél héttel ezelőtt szállították kórháza, ahol egy héttel később kómába esett. Attól kezdve intenzív osztályon ápolták. Az elhunyt fiatalember 31 éves bátyját fertőzöttként, szintén intenzív ellátásban részesítik - közölték.

A holland közegészségügyi intézet szerdán közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 777 embernél lett pozitív a koronavírusteszt eredménye. Ez mintegy 200-zal kevesebb a keddi adatokhoz képest. Noha a regisztrált fertőzöttek száma egymást követő harmadik napja enyhe csökkenést mutat, jelenleg már 19 580 igazolt fertőzöttet tartanak számon az országban.

A friss jelentés szerint a kedden közölt 101 halálesthez képest szerdára további 234 ember halt meg az országban, ezzel 2101-re nőtt a járványban elhunytak száma. Az elmúlt egy hétben rögzített, 100 és 120 között mozgó napi adatokhoz képest a szerdán közölt elhalálozási szám kiugrónak számít - közölték. Kórházba kedd reggel óta 292 embert szállítottak, jelenleg 7427 embert ápolnak a koronavírussal összefüggésben. (MTI)

15:06
Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma a Belgiumban

Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma Belgiumban, ahol egy nap leforgása alatt 205-en haltak meg, ezzel 2240-re nőtt a koronavírussal összefüggő elhalálozások száma. Az igazolt fertőzöttek száma is töretlenül emelkedik - közölte a közegészségügyért felelős belga hatóság szerdán. 

Noha a Belgiumban szerdán közölt emelkedés elmarad a keddi 403 halálesettől, így is a második legmagasabb a járványban. Kedd óta újabb 1209 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye - mintegy 200-zal kevesebb az előző napinál -, ezzel 23 403-ra növekedett az koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Az elmúlt napban 487 embert szállítottak kórházban, mintegy 150-nel többet, mint egy nappal korábban. A belga kórházak 9432 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5688-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek - közölték. A beszámoló szerint az elmúlt 24 órában 524-en hagyhatták el a kórházakat, ezzel először csökkent a kórházi ápolásban részesülők száma március 15. óta, mikor az első fertőzött felgyógyult. Eddig összesen 4681 ember távozott gyógyultan a belga kórházakból.

A kórházban ápoltak közül 1276 embert részesítenek intenzív ellátásban, 16-tal többet, mint kedden. Lélegeztetőgépet 1008 embernél kell alkalmazni, 9-cel több esetben, mint kedden - közölték. (MTI)

14:27

Tartalmakat töröltet a kínai internetfelügyelet a Baidu kínai internetes keresőmotorral – derül ki a hatóság szerdán közzétett közleményéből. A közlemény szerint az országos felügyelet kedden felkérte a kibertér ellenőrzéséért felelős pekingi hivatalt arra, hogy vonják kérdőre a Baidu illetékeseit a keresőprogram mobilapplikációján fellelhető, Kínában törvénybe ütköző tartalmak miatt, és az ilyen jellegű tevékenységet azonnali hatállyal függesszék fel.

A pekingi hivatal szerint az applikáción keresztül nagy mennyiségű „alantas és vulgáris” tartalom vált elérhetővé, valamint kattintásvadász címekkel ellátott cikkek jelentek meg. Ez alapján azt a következtetést vonták le, hogy a felhasználói regisztráció és a tartalom ellenőrzése nem kellően szigorú, ami „problémás” tartalmak közzétételét teszi lehetővé, ez pedig a kínai hatóságok szerint káros társadalmi hatással jár. (MTI)

14:16
Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a magyar rendőrök

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök Budapesten - közölte a magyar rendőrség szerdán a honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.

A nyomozás adatai szerint S. László és ismerőse március 14-e körül állapodott meg H. Zsolttal és lányával abban, hogy hamis kézfertőtlenítőket gyártanak, amit aztán el is adtak ismerősökön keresztül.

A X. kerületi nyomozók kedd délután mentek ki a megadott címre, ahol már több ember kereste a házban lakókat. A rendőrök igazoltatták őket, ekkor kiderült, hogy a pénzüket szerették volna visszakapni, mert rájöttek, hogy az állítólagos kézfertőtlenítő nem vírusölő.

13:26

A koronavírus okozta világjárványra adott európai válasz késlekedése miatt beadta lemondását Mauro Ferrari, az Európai Kutatási Tanács elnöke – erősítette meg Johannes Bahrke, az Európai Bizottság digitális gazdaságért, valamint kutatásért és innovációért felelős szóvivője szerdán. Ferrari, aki január elsejétől töltötte be a pozíciót, kedden késő délután nyújtotta be lemondását Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A kutatási tanács elnöke a Financial Times című brit üzleti napilaphoz eljuttatott nyilatkozatában azt írta: „rendkívül csalódott a világjárványra adott európai válasz miatt”. A vírusfertőzés gyors leküzdésére egy tudományos program elindítását javasolta, azonban elképzelésének megvalósításakor „intézményi és politikai akadályokba ütközött”. (MTI)

12:47
Ukrajnában rekordot döntött a fertőzöttek és áldozatok napi növekedésének száma

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt, hét új esettel, 52-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 206-tal 1668-ra, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szerdai online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajnában a betegség halálozási mutatója jelenleg 3,1 százalékos. A digitalizációs fejlesztésekért felelős minisztérium kidolgozta a házi karanténban lévők mobiltelefonos ellenőrzésének módszerét, azt ellenőrizendő, hogy betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat – adta hírül a tárca sajtóosztálya. Az alkalmazás a két héten át tartó karanténidőszak alatt naponta legfeljebb tíz alkalommal küld a megfigyelt személy telefonjára úgynevezett push típusú üzenetet, amelyre az illetőnek egy fotót kell magáról visszaküldenie. A küldéskor bekacsol a rendszerben a helymeghatározás, így értesül a fogadó, hogy az üzenet küldője éppen hol tartózkodik. (MTI)

12:35

Továbbra is lassuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Németországban a regisztrált fertőzöttek számának alakulásáról szóló szerdai adatok szerint. A folyamat fenntartására újabb szigorítást terveznek, a szövetségi belügyminisztériumban készülő javaslat szerint akár 25 ezer euró büntetés is járhat a külföldről érkezők kötelezettségeit előíró karanténszabályok megszegéséért. A szövetségi kormány úgynevezett koronavírus-kabinetjének döntése szerint ajánlást adnak ki a járványügyi feladatokban illetékes tartományi kormányoknak arról, hogy milyen óvintézkedésekkel gátolják a külföldön szerzett fertőzés országon belüli terjedését. (MTI)

12:03

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett. A 11 milliós várost január 23-án zárták le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A CCTV kínai állami hírcsatorna beszámolója szerint a jegyeladások alapján szerdán mintegy 55 ezer ember hagyja el Vuhant vasúton. Az egészségügyi hatóságok mindazonáltal továbbra is azt tanácsolják a város lakóinak, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak el. Az utazást csak azoknak engedélyezik, akiknek van igazolásuk, hogy egészségesek. (MTI)

10:53

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggel fél kilencre 84 ezerrel, 1 431 375-re nőtt a világon. A Covid-19 betegségben 82 145-en vesztették életüket, az utóbbi egy napban 7337-en, a meggyógyultak száma 301 417, ami 16 615-tel több, mint egy nappal korábban – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 783 esetet tartottak nyilván szerdán reggel, 86-tal többet, mint kedden reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3337-en haltak meg, az utóbbi egy napban ketten. A meggyógyultak száma 77 525, egy nappal ezelőtt ez a szám 132-vel kevesebb volt. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X