Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

20:47
Ferenc pápa: a járványbetegeket segítő orvosok és papok szentek

Az emberekhez legközelebbi szenteknek nevezte az új koronavírus-járványban a betegekért életüket is feláldozó orvosokat és papokat Ferenc pápa a nagycsütörtök este a teljesen üres Szent Péter-bazilikában bemutatott misén.

Ferenc pápa rögtönzött homíliájában emlékeztetett a Covid-19 fertőzésben Olaszországban elhunyt hatvan papra, akik a kórházakban végeztek szolgálatot. Azokról a papokról is beszélt, akik a börtönökben dolgoznak, vagy a világ legtávolabbi részeibe viszik el az Evangélium üzenetét, és ott névtelenül szolgálatvégzés közben halnak meg.

Az egyházfő a Szent Péter-bazilika úgynevezett Katedra-oltáránál mutatta be az utolsó vacsorára emlékező misét, amelyet a hívők kizárólag interneten és a tömegkommunikációs eszközökön keresztül követhettek. A járvány miatt elmaradt a lábmosás szertartása. (MTI)

19:38
Osztrák kancellár: Húsvétkor is be kell tartani az óvintézkedéseket

Az osztrák kancellár csütörtökön arra figyelmeztette az ország lakosságát, hogy húsvétkor is be kell tartani az óvintézkedéseket "Kérem, ne találkozzanak senkivel!" - üzente Sebastian Kurz kancellár.  Hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések érvényben vannak, így húsvétkor is otthon kell maradni, kerülni kell a találkozásokat, és be kell tartani a legalább egy méteres távolságot.

"Még korántsem vagyunk túl a nehezén, a vírus, akárcsak korábban, most is itt van közöttünk" - szögezte le Kurz. Hangsúlyozta, hogy a helyzet továbbra is veszélyes. Ugyanakkor mindenkinek lehetősége van arra, hogy a magatartásával életeket  mentsen - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a nyugat-európai országok között Ausztriában a legjobbak az eredmények,  és ez a kijárási korlátozásoknak,  az óvintézkedéseknek  és a lakosság együttműködésének is köszönhető. "A szabadság iránti vágy, a szülőkkel, nagyszülőkkel vagy a barátokkal való találkozás iránti vágy egyre nagyobb" -  ismerte el. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy "mindezek ellenére ki kell tartanunk, hogy húsvét után közösen, lépésről lépésre visszatérhessünk a normalitásokhoz" - tette hozzá. (MTI)

19:22
Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig

Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig az új típusú koronavírussal - derül ki a francia általános orvosok szakszervezete által csütörtökön közzétett első becslés alapján. A vizsgálatban részt vett 2048 háziorvos a kijárási korlátozások kezdete, március 17. és április 3. között 56 154 beteget diagnosztizált a Covid-19 betegséggel az ország teljes területén.

Az eredmények kivetítése a Franciaországban praktizáló valamennyi háziorvosra a szakszervezet számításai szerint azt mutatja, hogy ebben az időszakban 1,67 millió francia fertőződhetett meg a koronavírussal. "Természetesen egy extrapolációról van szó" - hangsúlyozta Jacques Battistoni, a szakszervezet elnöke sajtótájékoztatóján. A becslés olyan emberek részvételével készült, akik orvoshoz fordultak, és azok is beletartoznak, akik egészséges vírushordozók. A szakember szerint a becsléssel ugyanakkor jól látszik a különbség a regisztrált fertőzöttek és a valós helyzet között. (MTI)

18:00

Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a budapesti önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön

17:59

Határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Facebook-oldalán.

A kormányfő közölte: hetente mérlegelnek és döntenek majd az esetleges további hosszabbításokról.

Arról is határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, így ők hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be - tájékoztatott a miniszterelnök. 

 

17:14
A Párizsban élők negyede elhagyta a várost

A koronavírus-járvány kisebb exodust idézett elő Párizsban, ahol a kijárási korlátozások kezdete óta a lakosság száma negyedével, csaknem 600 ezerrel csökkent - derül a francia statisztikai hivatalnak (Insee) az egyig legjelentősebb mobiltelefon-szolgáltatótól származó névtelen adatok alapján készített tanulmányából.

A hatalmas zuhanás kétharmadát azok az emberek jelentik, akiknek nem a francia fővárosban van az állandó lakhelyük, és akinek nagy része a március 17-én életbe lépett karantén előtt elhagyta a várost. Ez utóbbiak egy jelentős része diák, akik albérletben vagy kollégiumban laknak a fővárosban, de sok külföldi is hazautazott, illetve a szállodák is konganak jelenleg az ürességtől, miután turisták egyáltalán nincsenek a városban.  

A csökkenés harmadát viszont azok a párizsiak adják, akik a vidéki házaikba menekültek el a karantén idejére, számuk csaknem 200 ezerre tehető az Insee szerint, ami a párizsi körgyűrűn belül élők 12 százalékát jelenti. A mobiltelefonok adatai szerint a párizsi lakosok közül a legtöbben a fővárostól gépkocsival vagy vonattal két óra alatt elérhető Normandiába, Bretagne-ba, Burgundiába, illetve az ország középső részére, és más Atlanti-óceán parti megyékbe távoztak, ahol általában a párizsiak nyaralói találhatók. (MTI)

17:13
Tovább javult Boris Johnson állapota

Tovább javult az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök állapota - közölte csütörtök délután a londoni kormányfői hivatal. A Downing Street szóvivőjének rövid nyilatkozata szerint Johnson jól töltötte az éjszakát, állapota az intenzív kezelés hatására folyamatosan javul. Aszóvivő szerint a miniszterelnök jó hangulatban van.

Az 55 éves Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, és betegségének egyes tünetei tíz nap elkülönítés után sem múltak. A Downing Street hétfőn késő este jelentette be, hogy Johnsont átvitték a kórház intenzív osztályára, miután állapota romlott. Az intenzív kezelés kezdete óta elhangzott hivatalos tájékoztatások rendre hangsúlyozták, hogy Johnson a rutinszerűen adott oxigénen kívül nem szorul semmiféle légzéssegítő eljárásra, így lélegeztetőgépre sem, és nincs tüdőgyulladása. (MTI)

17:11
Feloldották a karantént Vuhanban

Április 8-án a kínai hatóságok feloldották az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat Hupej tartomány székhelyén.

A koronavírus-járvány innen, Vuhanból indult ki. A nagyjából 11 millió lakosú településen és a tartomány több más városában, az ázsiai holdújév kezdetével szinte egy időben, január 23-án rendelték el a lezárásokat és más korlátozásokat a vírus megfékezése érdekében

16:34
Szlovákiában lassult a fertőzések üteme

Szlovákiában az előző napokhoz képest lassabb ütemben nőtt tovább az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ahol a 19 új esettel együtt már 701 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter Pozsonyban csütörtökön.

Szlovákiában a hét elejétől gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, csütörtökön viszont az ütem lassulást mutatott. Míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat.     

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva 1690 új tesztet végeztek el, csütörtök délutánig pedig az eddig összesen elvégzett teszt száma elérte a 21 371-et, ezek közül 20 670 bizonyult negatívnak. A betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 16 gyógyultja van. (MTI)

16:32
Horvátországban és Szlovéniában egyelőre alacsony a halálozás

Horvátországban a csütörtöki hivatalos közlések szerint egy nap alatt 64-gyel, 1407-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 20 halálos áldozata van a járványnak. Az első fertőzés megjelenése óta 219 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen, és eddig összesen 13 680 koronavírustesztnek lett negatív eredménye az országban.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 33-mal, 1124-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 43-an haltak meg a járvány következtében. A járvány megjelenése óta összesen 31 813 koronavírustesztet végeztek az országban, és a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon.

 

16:30
Ezeket a készítményeket ajánlja kezelésre az orosz egészségügyi tárca

Az orosz egészségügyi minisztérium csütörtökön kiegészítette az új koronavírus-fertőzés kezelésére ajánlott készítmények listáját. A felsorolásban a hidroxiklorokin, a klorokin, a meflokin, azitromicin, a nadroparin-kálcium, tocilizumab, lopinavir és ritonavir kombinációja, a rekombináns alfa-interferon és rekombináns béta-1b interferon szerepel. Az umifenovir, a remdesivir, és a favipiravir alkalmazhatósága klinikai kísérleti vizsgálatok szakaszában van Oroszországban.

15:32

Spanyolországban átlépte a 150 ezret a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig meghaladta a 15 ezret - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

A szaktárca jelentése szerint 5756 új esetet regisztráltak az elmúlt egy napban, kevesebbet mint szerdán (6180), de többet mint kedden (5478). A vizsgálatok összesen 152 446 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. A fertőzés következtében elhunytak száma egy nap alatt 683-mal emelkedett, a szerdai 752 és keddi 743 után. Eddig 15 238-an veszítették életüket. Az elmúlt 24 órában 4144 fertőzöttet nyilvánítottak egészségesnek, számuk szerdán 4813-mal, kedden 2771-gyel nőtt, összesen elérte az 52 165-öt. 

14:12
M1: a járvány terjedésével mindenhol megjelentek a csalók

A járvány terjedésével mindenhol megjelentek a koronavírusos csalók, akik elsősorban pénzt, személyes adatokat és internetes jelszavakat akarnak kicsikarni áldozataikból - hangzott el csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Magyarországon is vannak ilyen esetek, a rendőrség a napokban fogta el azt a két budapesti szélhámost, akik az interneten kínáltak szájmaszkokat, a pénzt előre kérték átutalással, de végül nem szállítottak ki semmit - emlékeztettek. Németh Ágnes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője azt mondta, ha egy hiányárut nagyon jó áron ajánlanak az interneten, nagyon sokszor csalásról van szó. Érdemes utánanézni a weboldalnak, az idősebbeknek akár kérni az unkák, gyermekek segítségét ebben. A csalások típusai nem változtak, csak az emberek aktuális félelmével összecsengő kontextusban jelenek meg - mondta Németh Ágnes. (MTI)

13:58

Tízmillió eurót adományoz az ír U2 rockegyüttes a koronavírus-járvány elleni írországi küzdelem támogatására. A pénzadománnyal egyfelől az egészségügyi dolgozókat akarják támogatni, másfelől a járvány élvonalában küzdők számára megfelelő védőfelszerelés beszerzéséhez akarnak hozzájárulni. Az ír kormány annyi védőfelszerelést rendelt, amennyi rendes időkben 13 évre lenne elegendő. (MTI)

13:56
Tovább emelkedett a fertőzöttek és az elhunytak száma a Benelux-országokban

Jelentősen, 1580-nal emelkedett a fertőzöttek száma, valamint 283-an haltak meg egy nap alatt Belgiumban a koronavírussal összefüggésben. Hollandiában újabb 1102 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ahol átlépve a húszezret, 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett már jelentés. Luxemburgban háromezer fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Belgiumban a csütörtöki adatok szerint 24 983-ra növekedett a fertőzöttek száma. Noha az 1580 új eset nem számít rekordnagyságúnak, a járványgörbe továbbra is meredek emelkedést mutat. Az elmúlt 24 órában újabb 283 ember halt meg a koronavírussal összefüggésben. Ez az adat szerdán 205, kedden pedig rekordnak számító 403 volt. A fertőzésben elhunytak száma Belgiumban 2523. Belgium a tízedik helyen áll a világ országai között a regisztrált fertőzéseket illetően.

Hollandiában, amíg az elmúlt napokban nyolcszáz és kilencszáz környékén mozgott az újonnan igazolt fertőzöttek száma, a járványgörbe csütörtökön újabb emelkedést mutatott. A koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt újabb 1102-vel emelkedett, ezzel 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett jelentés Hollandiából. A friss adatok szerint a kedden közölt 101, valamint a szerdán közzétett 234 halálesthez képest csütörtökre további 147 ember halt meg az országban, ezzel 2248-ra nőtt a járványban elhunytak száma. Az elmúlt egy hétben rögzített, 100 és 120 között mozgó napi adatokhoz képest a szerdán közölt elhalálozási szám kiugrónak, a csütörtöki adat pedig várakozáson felülinek számít - közölték. A betegségből ez idáig 272-en gyógyultak fel.

Luxemburgban az új fertőzések száma továbbra is magas. Csütörtökre 64 új esettel háromezer fölé, 3034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. A friss jelentés szerint 46-an haltak meg, ez két új halálesetet jelent 24 óra leforgása alatt. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X