Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

19:28

A szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 9875-en haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 917 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. A halálos áldozatok napi száma mindazonáltal csökkent: az egy nappal korábbi tájékoztatásban 980 haláleset szerepelt. Ez volt a legmagasabb napi halálozási statisztika a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta, és meghaladta a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járvány két kontinentális góca, Olaszország és Spanyolország által jelentett eddigi legmagasabb egynapi halálozási számot. (MTI)

17:40

Sem Tirol tartomány, sem pedig Ischgl vezetése nem követett el mulasztást – mondta Werner Kurz, Ischgl polgármestere az osztrák sajtónak péntek este. A település vezetését azzal vádolják: felelős azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus. „A legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint cselekedtem" – nyilatkozta Werner Kurz, a koronavírus melegágyaként is emlegetett Ischgl polgármestere. „Nem tőlünk ered a vírus, sőt nem is nálunk állították elő" – tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy követte a hatóságok valamennyi utasítását, és utólag elemezni fogják a történteket. Arra a kérdésre, nem kellett volna korábban elrendelni a szórakozóhelyek bezárását, illetve nem lett volna még célszerűbb lezárni az egész síterepet, azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nincs teljes jogú döntési jogköre. „Abszurdnak" nevezte azt a vádat, hogy bárki is felelős lehet a történtekért, mostanra ugyanis már sokkal átfogóbb ismeretekkel rendelkeznek, mint március elején – szögezte le. (MTI)

14:47

Spanyolországban tovább mérséklődik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta halálozás mértéke, az elmúlt 24 órában 510-en veszítették életüket, 95-tel kevesebben mint egy nappal korábban - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. (MTI)

12:59

A dél-koreai járványügyi központ (CDC) szerint a koronavírus „újraaktivizálódhat” azokban, akik már kigyógyultak a betegségből. A vírus tulajdonságára a kutatók azután bukkantak rá, hogy 51 dél-koreai páciens, akiket korábban gyógyultnak nyilvánítottak, ismét pozitív eredményt mutattak, amit a koreai járványügy is megerősített. A CDC szerint azonban nem arról van szó, hogy ezek az emberek ismét elkapták a betegséget, hanem úgy gondolják, a vírus újraaktiválta magát (Index)

12:17

Keddtől megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint, aki május 4-éig meghosszabbította az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást. Giuseppe Conte televíziós tájékoztatójában túl korainak nevezte a kijárási korlátozás feloldását, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindítását. „Nem semmisíthetjük meg az eddigi erőfeszítéseket, máskülönben újra kell kezdenünk mindent" – hangoztatta a római kormányfő arra utalva, hogy a fokozatosan, de nagyon lassan lefelé ívelő járványgörbe még nem engedi az óvintézkedések feloldását. (MTI)

11:48

Tömegsírokba temetik az újfajta koronavírusban elhunytakat New Yorkban, a város Bronx negyedével szemben fekvő Hart-szigeten – közölték a hatóságok. Jason Kersten, New York büntetés-végrehajtási hivatalának szóvivője közölte, hogy a koronavírus-járvány idején naponta 24 halottat helyeznek ott örök nyugovóra. A Hart-szigetén több mint másfélszáz esztendőn keresztül New York azokat temette el, akiknek egyetlen hozzátartozójuk sem volt, vagy a családjuk nem engedhette meg magának, hogy fedezze a temetés költségeit. Általában hetente 25 embert szoktak eltemetni ott. (MTI)

11:01

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szombat reggelre világszerte 96 432-vel nőtt és elérte az 1 698 416-ot a világon. A Covid-19 nevű betegségben 102 764-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 376 677 volt – idézi az MTI a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítését. A vírusfertőzés 184 országban van jelen. (MTI)

09:11

Franciaországban az elmúlt 24 órában 987-tel 13 197-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma – közölte péntek esti sajtótájékoztatóján a francia egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Jérome Salomon jelezte: a járvány elérte tetőpontját, a kórházi súlyos betegek számának csökkenése folytatódott.

Az idősotthonokból 433 új halálesetet jelentettek, ott 4599 áldozatot szedett eddig a Covid-19 fertőzés, a kórházban elhunytak száma csütörtök óta 544-gyel 8598-ra emelkedett. Köztük van egy tízévesnél fiatalabb gyerek, aki egy párizsi kórházban hunyt el, és jóllehet a koronavírussal is megfertőződött, a halálokok között több betegség is szerepel. Franciaországban a járvány eddigi legfiatalabb áldozata egy 16 éves lány volt. A kórházban elhunytak 81 százaléka ugyanakkor 70 évnél idősebb volt. (MTI)

22:05

A pénteken  ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 8958-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 980 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. (MTI)

22:03

Valamelyest csökkent péntekre az új típusú koronavírus okozta megbetegedések napi halálos áldozatainak száma, miután csütörtökön 610, pénteken pedig 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. (MTI)

10:14

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma péntek reggelre több mint 117 ezerrel, 1 601 984-re nőtt a világon. A Covid-19 nevű betegségben 95 731-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 355 066 – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. (MTI)

09:09

Jelentős, 500 milliárd euró összegű gazdasági mentőcsomagról állapodtak meg az euróövezethez tartozó uniós tagállamok pénzügyminiszterei a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére csütörtök késő este. (MTI)

23:01

A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének rövid nyilatkozata szerint Johnsont – aki az új koronavírus okozta betegsége miatt szorul kórházi kezelésre – a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályról egy normál kórterembe vitték át. (MTI)

21:59
Szlovákiában karanténba került öt roma telep

Csütörtöktől a kelet-szlovákiai Szepességben található öt roma telep került karanténba, miután az ezekben végzett vírustesztelések során sok fertőzöttet találtak.

A teszteléseket a hét elején kezdték el 33 - nagyobb fertőzésveszélynek kitett - roma telepen. A karanténba került településeken élő mintegy hatezer embert tartálykocsik segítségével látják el ivóvízzel, illetve megoldották számukra, hogy élelmiszereket rendeljenek, amelyeket a hatóságok szállítanak ki számukra. (MTI)

21:37
Törökországban ismét 4000-nél többel nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Törökországban csütörtökön második napja 4000 feletti értékkel, 4056-tal nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így átlépve a 40 ezret, 42 282-re emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter által megosztott adatokból. Fahrettin Koca a Twitter-fiókján arról ugyancsak tájékoztatott, hogy a fertőzés okozta napi halálesetek száma szerda után most is rekordmértékben nőtt, 96-tal összesen 908-ra emelkedett. A napi elhalálozások száma április első hetében 63 és 79 között mozogva  még viszonylagos stabilitást mutatott,  mostanra viszont jelentősen emelkedett.  

Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma kedden közelítette meg első ízben a 4000-et, akkor 3892 volt, de szerdán már meg is haladta, 4117-re szökött, tehát kevéssel múlta csak felül a mostani adatot. A török egészségügyi tárca vezetője csütörtökön arról is beszámolt, hogy a fertőzöttek közül jelenleg 1552-en szorulnak intenzív ellátásra, 60-nal többen, mint szerdán, és 1017 beteg van lélegeztetőgépre kapcsolva, ami pedig 22-vel haladja meg az előző napi értéket. E két adat tekintetében a napokban tapasztalható csökkenés megállt, és újbóli növekedés figyelhető meg. A gyógyultak száma 2142 - tette hozzá Koca. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X