Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

09:37

Meghalt 10 újabb beteg, és 48-cal 1458-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu-n hétfő reggel. (MTI)

08:36

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem fogadta el Süleyman Soylu belügyminiszter vasárnapi lemondását, amelyet ő arra hivatkozva nyújtott be, hogy a nagyvárosok lakosságának hétvégi kijárási tilalmáról szóló, péntek este tíz óra körül tett minisztériumi bejelentés után országszerte százezrek tódultak az utcákra a koronavírus-járvány veszélye ellenére, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat. (MTI)

07:44

Valószínűleg májusban megkezdődhet a koronavírus-járvány miatt elrendelt egyesült államokbeli szigorítások fokozatos feloldása - jelentette ki Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai intézet igazgatója, a járványra vonatozó kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja vasárnap a CNN hírtelevízióban. (MTI)

19:52

A vasárnap ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a tízezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium vasárnap délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 737 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. A halálos áldozatok napi száma csökkent: az egy nappal korábbi tájékoztatásban 917, a két nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt. (MTI)

18:57

Csak digitális igazolvány birtokában lehet majd igénybe venni szerdától minden közlekedési eszközt az orosz fővárosban és Moszkva megyében a Covid-19-járvány terjedése miatt, miközben az elmúlt egy nap alatt ismertté vált új fertőzöttek száma országos szinten meghaladta a kétezret. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a koronavírus elleni erőfeszítések fokozásával, valamint azzal indokolta az új rendelkezést, hogy a moszkvaiak nem tartották magukat kellő szigorral a városban korábban elrendelt önizoláció szabályaihoz. A vasárnap közölt adatok szerint a fővárosban 1 306-tal 10 148-ra, Moszkva megyében pedig 278-cal 1 360-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Moszkvában eddig 72, a várost körülvevő régióban pedig 18 halálesetet regisztráltak. (MTI)

18:13
Mérsékelt ütemben nőtt a fertőzöttek száma Szlovéniában és Horvátországban

Mérsékelt ütemben nőtt Szlovéniában és Horvátországban a koronavírussal fertőzöttek száma; mindkét országban szigorúan lépnek fel a hatóságok a korlátozások megszegőivel szemben.

Szlovéniában a hivatalos közlés szerint egy nap alatt 17-tel 1 205-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 53-an haltak meg a járvány következtében, hárommal többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 34 851 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon. Az első fertőzés megjelenése óta 150 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Továbbá két hétről egy hétre csökkentették azok számára a házi karantént, akik átlépik az országhatárt. Nem kell ugyanakkor elszigeteltségbe vonulniuk az ingázóknak és a teherautó sofőröknek, továbbá azon osztrák, magyar és olasz állampolgároknak, akiknek Szlovéniában van ingatlanjuk, vagy ott művelnek mezőgazdasági földeket.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 66-tal 1600-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 23 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában ketten hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 373 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 16 381 koronavírustesztet végeztek az országban. Horvátországban vasárnap újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmány érkezett Kínából, több mint 5 millió dollár értékben. (MTI)

16:21

Kiengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt – közölte vasárnap délután a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének rövid nyilatkozata szerint Johnson – aki az új koronavírus okozta betegsége miatt szorult kórházi kezelésre – a londoni St. Thomas kórházból Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott. (MTI)

15:02

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap közzétett napi adataiból. Az azonosított fertőzések száma 4167-tel emelkedett egy nap alatt, szombaton 4830, pénteken 4576 új esetről számolt be a szaktárca. A SARS-CoV-2 vírust eddig 166 019 ember szervezetében mutatták ki. (MTI)

13:25

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy vasárnapi német lapinterjúban. (MTI)

11:19

Meghalt 14 beteg, és százzal nőtt, így 1410-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel. Közölték, újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. (MTI)

09:45

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap reggelre 79 250-nel emelkedett, és elérte az 1 777 666-ot a világon. A Covid-19 nevű betegségben 108 867-en vesztették életüket, a gyógyultak száma 404 372 volt – olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. (MTI)

21:17

A svéd egészségügyi hatóságok adatai szerint az országban eddig 887 ember halt meg a Covid-19 betegségben, a fertőzöttek száma szombaton átlépte a 10 ezret. (MTI)

20:20

A sportminiszteri tisztet is ellátó osztrák alkancellár elképzelhetőnek tartja, hogy a tervezett július 5-i időpontban megrendezzék a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat Spielbergben. „Nem vagyok felelős a verseny megszervezéséért, de úgy gondolom, van esély rá, hogy az adott időben sor kerüljön rá" – idézte Werner Koglert szombaton a bécsi Kleine Zeitung. A politikus elsősorban a biztonsági előírásoknak, az Ausztriába való belépés és az onnan történő kilépés szabályainak betartására hívott fel, majd úgy fogalmazott: „ha a Forma-1 készen áll, akkor a verseny lehetséges". (MTI)

19:34
Ukrajnában meghaladta a két és fél ezret az igazolt fertőzöttek száma

Ukrajnában egy nap alatt négy új esettel, 73-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma szombatra, az igazolt fertőzötteké pedig 308-cal 2511-re – közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 79-en gyógyultak fel. Napközben az ukrán határőrszolgálat jelezte, hogy jelentősen megnövekedett a Záhony-Csap közötti határátkelőnél. Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos szombati online sajtótájékoztatóján közölte, hogy már nincs az országban egyetlen megye sem, amelybe ne terjedt volna át a Covid-19. (MTI)

19:33
Egyre többen fertőződnek meg a horvát és szlovén szeretetotthonokban

Egyre többen fertőződnek meg az új koronavírussal a horvát és a szlovén szeretetotthonokban. Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 28-cal 1188-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 50-en haltak meg a járvány következtében, öttel többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 34 279 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 37-et ápolnak intenzív osztályon. Az első fertőzés megjelenése óta 148 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A koronavírussal fertőzöttek nagy része továbbra is az idősotthonok lakói és az ott dolgozó személyzet, valamint az egészségügyben dolgozó orvosok és nővérek közül kerül ki. A megfertőzöttek felét ők teszik ki. Szlovéniában tíz szeretetotthonba jutott be a vírus országszerte, az elhunytak többsége is 60 éven felüli. A válságkabinet ugyanakkor nem erősítette meg, hogy a halottak többsége idősotthonok lakója lenne.

Bejutott a vírus a horvát idősotthonokba is, ezért növekedett nagyobb ütemben a fertőzöttek száma az elmúlt két napban. A spliti idősek otthonában pénteken 42 lakónál és 11 dolgozónál regisztrálták a SARS-CoV-2 vírust. Egy 93 éves nő belehalt a betegség szövődményeibe. A szeretetotthonban tíz napja tudtak a vírus megjelenéséről, de csak néhány napja értesítették róla a járványügyi hivatalt. Azóta további 14 idősotthonban regisztrálták a vírust országszerte. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 39-cel 1534-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 21 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nem hunyt el senki. Az első fertőzés megjelenése óta 323 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 32 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 15 691 koronavírustesztet végeztek az országban. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X