Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

17:30

Spanyolországban ismét emelkedett a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma, miközben a járvány terjedése továbbra is lassul – közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján Madridban szerdán. A tartományokból érkezett tájékoztatás alapján készült összefoglaló szerint a fertőzöttek száma elérte a 177 633-at. A hétfői 3477 és a keddi 3045 után szerdán 4978 új esetet igazoltak. Ezeken kívül 114 olyan tünetmentes esetet jelentettek Andalúziából, akiknél a most elvégzett szerológiai vizsgálat mutatta ki, hogy átestek a fertőzésen, noha tüneteik nem voltak – mondta el a járványügyi vezető. A szakember kifejtette: megnőtt a diagnosztikai kapacitás, napi 20 ezer felett van az elvégzett PCR-tesztek száma, az enyhébb tünetekkel rendelkezőket is elkezdték vizsgálni, és egyre több szerológiai teszt készül. Ezzel arányosan pedig az azonosított fertőzések további növekedése várható. (MTI)

17:27

Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra – állítja a Science című folyóiratban kedden megjelent tanulmányában az amerikai Harvard Egyetem egyik tudóscsoportja. A járványügyi szakemberekből, biológusokból, orvosokból álló csoport videókonferencián is ismertette kutatási eredményeit, amelyek szerint szakaszosan és különböző intenzitással, de továbbra is szükség lesz a társadalmi távolságtartásra annak érdekében, hogy ne törjön ki ismét az új típusú koronavírus járványa. (MTI)

16:14
Lassult a vírus terjedése Hollandiában és Luxemburgban

Hollandiában a nemzeti közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Az országban eddig 135 ezer tesztet végeztek el, és szerdai adatok szerint 27 419 fertőzöttet tartanak számon, ennek 28 százaléka egészségügyi dolgozó. Az NL Times holland internetes hírportál információi szerint a hatóságok változtatnak adatgyűjtési módszereiken. Eddig a hivatalos statisztikák kizárólag azokat tartották számon, akiknél a koronavírus-teszt pozitívnak bizonyult, mostantól azonban azok is bele fognak tartozni a naponta közzétett kimutatásokba, akik a háziorvos szerint a betegség heveny tüneteit mutatják. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában megközelíti a háromezret.

Luxemburgban, ellentétben a keddi adatokkal, nem 69, hanem 67 járványban elhunytat tartanak számon. A helyi sajtó szerint adminisztrációs hiba történt az adatok feldolgozásánál. A legfrissebb statisztikák az új esetek számának mérsékelt növekedését és a kórházi ápolások számának csökkenését mutatják. Keddről szerdára 161 ember került kórházba a koronavírus miatt, 50-nel kevesebb, mint a hét elején. Az intenzív ellátásban részesülők száma 39-ről 31-re csökkent, ami a sajtó szerint pozitív előrelépés az előző napokhoz képest. A kicsiny országban a járvány kezdete óta 3307 ember fertőződött meg. (MTI)

16:10
Belgiumban töretlen a járvány terjedése

Huszonnégy óra leforgása alatt a Belgiumban nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra növekedett. A helyi hatóságok 283 új halálesetet rögzítettek, az áldozatok túlnyomó része (76 százaléka) a flamand régióban élt, amely a járvány kitörése óta a fertőzések melegágya. A legfrissebb kimutatások szerint a járványban elhalálozottak száma 4400. A Le Soir című, francia nyelvű napilap arról számol be, hogy az elhunytak száma valójában több, mert adminisztrációs jellegű problémák miatt a vallon tartomány idősotthonaiban meghaltak pontos adatait még nem sikerült rögzíteniük az illetékes hatóságoknak. A belga kormány a nap folyamán dönt a járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbításáról. (MTI)

15:36
Az ENSZ munkatársait sem kíméli a járvány

Az ENSZ munkatársait sem kíméli a járvány: a legfrissebb – keddi – adatok szerint 189-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, hárman pedig bele is haltak a ragályba. Alessandra Vellucci, az ENSZ tájékoztatási szolgálatának genfi vezetője sajtóértekezleten közölte, hogy a svájci városban működő ENSZ-titkárság alkalmazottai között legalább tíz fertőzött van. A vírus elérte más ENSZ-szervezeteknél, így a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnél, a Világkereskedelmi Szervezetnél, az Egészségügyi Világszervezetnél dolgozókat is – tette hozzá.

A 8,5 millió lakosú Svájcban – keddi adat szerint – 25 ezer 834-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, a ragály halottjainak száma elérte a 900-at. Ugyanakkor hétfőről keddre csak 254 új esetet jegyeztek fel, ami három hét óta a legkisebb napi emelkedés. (MTI)

14:37

Ukrajnában szerdára, egy nap alatt tízzel, 108-ra nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 392-vel 3764-re, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – hozta nyilvánosságra az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 143-an gyógyultak fel az országban. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az újonnan igazolt fertőzöttek között 29 gyermek és 90 egészségügyi dolgozó van. Jelenleg 1368 beteg szorul kórházi kezelésre, köztük 59 gyermek. A 108 elhalálozott közül 56 férfi, 52 nő, 85 százalékuk 50 évesnél idősebb volt. (MTI)

11:29

Meghalt 12 újabb beteg, és 67-tel 1 579-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – írta a koronavirus.gov.hu szerda reggel. Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 134-re emelkedett, és 192-en már gyógyultan távoztak a kórházból. A Pesti úti idősotthonban a fertőzöttek száma 212, az elhunytak száma 13-ra nőtt. (MTI)

10:40

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte az 1 982 281-et szerda reggelre, miközben világszerte 126 722-en vesztették életüket a Covid-19-ben, és 487 471 a gyógyultak száma – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítéséből. (MTI)

07:21

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

Az amerikai elnök a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt. Donald Trump leszögezte: "a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról". Hozzátette: az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt. "Mélyen aggódunk, vajon az Egyesült Államok nagylelkűségét a lehető legjobban kamatoztatták-e a WHO-nál" - hangoztatta. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez, míg Kína körülbelül 40 millió dollárt, vagy - ahogy fogalmazott: - "még kevesebbet" fizet a WHO költségvetésébe.

21:33

Továbbra is hatszáz fölött volt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely túllépte a 21 ezret Olaszországban – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont kevesebb, mint a felére csökkent az utóbbi huszonnégy óra alatt. A halottak száma 602-re emelkedett a hétfői 566-hoz és a vasárnap mért 431-hez képest. A halottak száma elérte a 21 067-t. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 675-tel nőtt, ami a huszonnégy órával korábban diagnosztizált 1363 kevesebb mint fele. Az igazolt betegek alacsony számát a húsvétkor végzett kevesebb vírusteszt indokolhatja. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban, tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma. A gyógyultak száma meghaladta a 37 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret. (MTI)

19:51
Horvátországban nőtt az elhunytak száma

Horvátországban nőtt a Covid-19 betegségben elhunytak száma. Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 54-gyel, 1704-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 31 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában hatan hunytak el Zágrábban, Rijekában, Splitben és Dubrovnikban. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más krónikus betegségekben is szenvedtek. Az első fertőzés megjelenése óta 415 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 18 359 koronavírustesztet végeztek az országban.

A sajtótájékoztató előtt bemutatták a mesterséges intelligencia területén használható újdonságot, az úgynevezett digitális asszisztenst. Az alkalmazás letölthető telefonra, és tartalmazza az aktuális információkat a koronavírus-járványról, valamint ajánlásokat fogalmaz meg a fertőzés kezelésére és megelőzésére. Az oktató jellege mellett az alkalmazás fontos információkat tartalmaz arról is, hogy sürgős esetben hova kell fordulni, vagy kit kell felhívni. (MTI)

19:50
Szlovénia elhalasztja a korlátozások enyhítését

A szlovén kormány egy héttel elhalasztotta az új koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozások enyhítését.  Szlovéniában a hivatalos közlés szerint egy nap alatt 8-cal, 1220-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 56-an haltak meg a járványban, eggyel többen, mint egy nappal korábban. A járvány megjelenése óta 35 946 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a történések függvényében az első kisebb csomag, amely a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedések enyhítését tartalmazza, jövő hétfőtől léphet életbe. A kormány annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy részben enyhítsen a lakhelyelhagyási korlátozáson, és engedélyezzen néhány sporttevékenységet – tette hozzá. Szavai szerint ahhoz azonban, hogy a korlátozások visszavonásához a feltételek teljesüljenek, még több tesztet kell végezni az országban, valamint a koronavírus-járvány lassulásának is tartósnak kell lennie. Beovic úgy értékelte: hozzávetőleges becslések szerint Szlovéniában valójában 3-4 ezerre tehető az új fertőzöttek száma. (MTI)

19:37

A kedden ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában átlépte a 12 ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium kedd délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 778 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 717, két nappal korábban 737, a három nappal ezelőtti statisztikában 980 haláleset szerepelt. Az egy napon belüli 980 haláleset volt eddig a legmagasabb napi halálozási szám a nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit egészségügyi minisztérium kedd délutáni tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 107-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. (MTI)

19:01

A kínai főváros egészségügyi bizottsága szerint a vesztegzár feloldása óta Vuhanból Pekingbe utazók között eddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt. Beszámolójuk szerint eddig 1056, Vuhanból érkező utasnál végezték el az új koronavírustesztet, mióta a közép-kínai városban, ahonnan a vírus tavaly terjedni kezdett, április 8-án feloldották a január 23. óta bevezetett vesztegzárat. A bizottság szerint a negatív teszteredmények azt jelzik, hogy Vuhan mára már biztonságossá vált. A hivatalos adatok szerint a 11 milliós Vuhanban 50.008 embernél alakult ki az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű megbetegedés, közülük 2579-en haltak meg, és 218-an állnak még kezelés alatt. (MTI)

16:28

Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált új koronavírus-fertőzött – derült ki a spanyol egészségügyi tárca keddi tájékoztatásából. A minisztérium jelentése szerint 3045 fertőzést igazoltak a vizsgálatok az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt. A SARS-CoV-2 vírust eddig 172 541 ember szervezetében mutatták ki. Az elmúlt napi új fertőzések az összes eset 1,8 százalékát teszik ki, négy héttel ezelőtt ez az arány még 20 százalék felett volt. A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an. Az elmúlt nap során a gyógyultak száma 2777-tel nőtt a hétfői 2336 és a vasárnapi 3282 után, és elérte a 67 504-et, ez meghaladja a koronavírussal fertőzöttek 39 százalékát. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X