Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

19:50
Magyarországon így döntöttek az érettségi vizsga sorsáról

A kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-vel. Kiemelték: a járványhelyzet, a vizsgázók és a pedagógusok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg. (MTI)

16:28

A veszélyeztetett állatok lehetnek a vesztesei a koronavírus-járvány nyomában járó szegénységnek: egyre gyakoribb az orvvadászat Ázsiában és Afrikában. Az állatvédők a veszélyeztetett állatfajok miatti aggodalmuknak adtak hangot, a vidéki közösségek tagjai ugyanis bevételük elvesztése miatt gyakran orvvadászokká válnak napi szükségleteik biztosítása érdekében. (MTI)

14:38

Decemberre halasztotta a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét az Európai Kézilabda-szövetség (EHF). Az EHF csütörtöki közleménye szerint a sorozat végcsatározásaira december 28-án és 29-én kerül sor az eredeti helyszínen, Kölnben. (MTI)

13:42

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd a jövő szerdai kormányülésen ismét áttekintik a helyzetet – közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára is megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. (MTI)

11:53

Az adatok arra utalnak, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök szerdán este. Leszögezte: a vírus és a járvány elleni küzdelem folytatódik, de szerinte a járvány féken tartását célzó eddigi stratégia – amelyet agresszívnak nevezett – „működik, és nagyon is jól működik, noha továbbra is ébereknek kell lennünk". Bejelentette, hogy csütörtökön előterjeszti az ország gazdasági újraindítását felvázoló kormányzati tervet. (MTI)

11:20

Az új rendelkezés értelmében péntektől kötelező lesz a védőmaszk a forgalmas utcákon, tömegközlekedési járműveken, és minden olyan helyen, ahol az embereknek nincs módjuk megtartani a kétméteres távolságot egymástól. (MTI)

10:50

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 2 064 115 lett csütörtök reggelre, miközben világszerte 137 020-an vesztették életüket a Covid-19-ben, és 512 092 a gyógyultak száma – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítéséből. (MTI)

09:40

Meghalt 8 újabb – többségében idős krónikus beteg – ember, és 73-mal, 1652-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 142-re emelkedett, és 199-en már gyógyultan távoztak a kórházból. (MTI)

22:04
Törökországban ismét rekordmértékben nőtt a halottak száma

Törökországban szerdán második napja rekordmértékben nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, 115-tel 1518-ra emelkedett, miközben az igazolt fertőzöttek száma továbbra is napi 4000 feletti értékkel, 4281-gyel 69 392-re nőtt – olvasható a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján. Az esetszám napi növekedésének a mértéke szombaton érte el az eddigi csúcsot, akkor 5138 volt, majd ez az érték vasárnapra 4789-re, hétfőre 4093-ra, keddre pedig 4062-re mérséklődött. A gyógyultnak minősítettek száma szintén az eddigi legmagasabb értékkel emelkedett, 875-tel 5674-re. A kórokozóval diagnosztizáltak közül intenzív osztályon jelenleg 1820 embert kezelnek, 11-gyel többet, mint kedden, míg lélegeztetőgép igénybe vételére 1052 beteg esetében van szükség, ami ugyanakkor 35-tel alacsonyabb az előző napi értéknél.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy a hatóságok buszokkal megkezdték több város börtönéből annak a mintegy 90 ezer rabnak az elszállítását, akiknek a szabadon engedéséről a parlament a minap fogadott el törvényt a fertőzésveszély csökkentése céljából. A kis-ázsiai országban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városban, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte, hogy a jövő hétvégén is kijárási tilalmat léptetnek életbe és ha szükségét látják, a rendelkezést a következő hétvégéken is fenntartják. (MTI)

21:37

Meghalt egy koronavírussal fertőzött romániai idénymunkás a németországi Baden-Württemberg tartományban lévő Bad Krozingenben. Az 57 éves férfi március 20-tól dolgozott egy spárgaültetvényen. (G4media.ro)

21:04

Április 20-án megkezdik a koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását Németországban a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdán kötött megállapodása szerint. Április 20-án megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és a könyvesboltok. (MTI)

20:48

Ötszázhetveneggyel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely így elérte a 21 645-t – közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 1127-tel emelkedett az utóbbi egy nap alatt, ami lassú, de fokozatos csökkenést képvisel.  A halottak száma valamelyest csökkent a keddi 602-höz képest. Hétfőn a halottak száma 566, vasárnap 431 volt. A diagnosztizált fertőzöttek száma 1127-tel nőtt a huszonnégy órával korábbi 675-höz képest, de a kedden mért alacsony adatok a húsvétkor végzett kevesebb vírusteszttel magyarázhatók. Hétfőn ezzel szemben 1363 volt a diagnosztizált fertőzött. (MTI)

19:35
Az elhunytak többsége idős beteg Szlovéniában és Horvátországban is

Szlovéniában a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak 80 százaléka 75 évesnél idősebb volt – derült ki azokból a részletes adatokból, amelyeket szerdán először hozott nyilvánosságra a szlovén népegészségügyi intézet újságírók többszöri megkeresésére. A közszolgálati rádió szerint a halálos áldozatok háromnegyede az idősotthonok lakói közül került ki, és egyenlő arányban voltak közöttük férfiak és nők. A szlovén hatóságok eddig nem közöltek adatokat az elhunytak koráról, neméről és a fertőzés előtti egészségügyi állapotáráról.

A hivatalos közlés szerint Szlovéniában egy nap alatt 28-cal, 1248-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az előző naphoz képest öt újabb beteg hunyt el, ezzel 61-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta több mint 37 ezer koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon. 

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 37-tel, 1731-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 34 halálos áldozata van a járványnak, közülük hárman az elmúlt 24 órában hunytak el. Az első fertőzés megjelenése óta 473 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 31 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Eddig 19 256 koronavírustesztet végeztek az országban. A közzétett adatokból az is kiderül, hogy Horvátországban a Covid-19 betegségben elhunytak hetven százaléka 70 és 99 év közötti, közel 20 százalékuk 60 és 69 évi közötti, míg a többi áldozat 40 és 59 év közötti volt. (MTI)

19:28
Tovább csökkent a napi halálesetek száma Nagy-Britanniában

A szerdán ismertetett legújabb statisztika szerint tovább csökkent az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai halálesetek és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma. Az egészségügyi minisztérium szerda délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 761 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Az egy nappal korábbi tájékoztatásban 778 haláleset szerepelt. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték. A brit egészségügyi minisztérium szerda délutáni tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 12 868-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne. A szerdai tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4605-tel emelkedett. Egy nappal korábban 5252 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában szerdáig 313 769 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 98 476-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírustesztek száma. (MTI)

17:44

Az Apple és a Google múlt héten jelentette be, hogy közösen dolgozik azon az új rendszeren, amely összehangolná a koronavírus terjedését nyomon követő különböző okostelefonos alkalmazásokat, és a közös adatok alapján figyelmeztetné a felhasználókat, ha fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. A jogvédők szerint személyiségi jogok sérülhetnek. (Reuters)












EZT OLVASTA MÁR?

X