Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

15:01

Több embert ölt meg a rendőrség Nigériában a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások állítólagos megszegése miatt, mint maga a ragály – adta hírül az AFP francia hírügynökség. Az afrikai országban eddig 12-en haltak meg a járvány miatt, a rendőrség viszont március vége óta már 18 emberrel végzett. A nigériai emberi jogi bizottság jelentése szerint 105 esetben történt rendőri túlkapás a járvány idejére hozott szigorítások megszegőivel szemben, a legkirívóbb a 18 gyilkosság. (MTI)

14:03

Egybehangzó pénteki brit sajtóbeszámolók szerint elmarad Beatrix hercegnőnek, II. Erzsébet királynő 31 esztendős unokájának májusra tervezett esküvője az új koronavírus okozta járvány miatt. Beatrix hercegnő – András yorki hercegnek, a brit uralkodó harmadik gyermekének elsőszülött leánya – május 29-én házasodott volna össze polgári származású vőlegényével, Edoardo Mapelli Mozzi 37 éves olasz ingatlanmágnással. (MTI)

13:18

Moszkvában az összes vírusos légúti fertőzöttet Covid-19 gyanújával fogják kezelni, és kiterjesztik rájuk a bírságolást is a hatósági házi karantén megsértéséért – közölte a TASZSZ hírügynökség az orosz főváros polgármesteri hivatalára hivatkozva. Az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 42 ezret. (MTI)

12:23

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 158 250-et péntek reggelre, miközben világszerte 144 243-an vesztették életüket a Covid-19-ben, és 543 732-en épületek fel belőle – derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből. Csütörtök reggel még 2 064 115 volt a fertőzöttek száma, 137 020 a halálos áldozatoké és 512 092 a gyógyultaké. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen. (MTI)

12:07

A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis 10 fertőzött 7 embert fertőz meg. (MTI)

10:54

Rossz minőségű vezeték nélküli internetes kapcsolata miatt visszalépett a profi dartsosokat tömörítő szervezet, a PDC pénteken rajtoló otthoni bajnokságától a kétszeres világbajnok Gary Anderson. A skót játékos a The Sun című lapnak elmondta: szeretett volna résztvevője lenni a különleges versenysorozatnak, de amikor tesztelte a saját wifijét, kiderült, hogy az nem elég megbízható. „Nem vagyok meglepve, néha még az is nehézséget okoz, hogy online befizessem a számláimat. Bosszantó" – tette hozzá. (MTI)

10:00

A sportágban július 13-ig biztosan nem rendeznek tornákat, meccseket, ezért is döntött úgy az ITF, hogy a legnépszerűbb videomegosztón elérhetővé teszi az elmúlt 25 év legemlékezetesebb csapattalálkozóit. A tízhetes program az 1998-as Fed Kupa-döntő felelevenítésével kezdődik, ebben a spanyolok – Conchita Martinez és Arantxa Sanchez Vicario – óriási csatában verték a Martina Hingis vezette svájciakat. (MTI)

09:40

Felfelé javította az új koronavírus-fertőzöttek és a fertőzésből adódó halálozások számát a közép-kínai Vuhan, ahonnan a járvány tavaly év végén elindult. A 11 milliós városban az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak számát további 1290-nel 3869-re korrigálták, a betegekét pedig 325-tel 50 333-ra javították. A vuhani esetek ezzel az ország szárazföldi részén regisztrált 82 367 megbetegedés mintegy kétharmadát teszik ki. (MTI)

09:02

Meghalt 14 beteg és 111-gyel, 1763-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel. Az elhunytak valamennyien idősek voltak, és más krónikus betegségben is szenvedtek. A kormányzati portálon azt írták: az elhunytak száma 156-ra emelkedett, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. (MTI)

21:57

Ötszázhuszonöttel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 170-t Olaszországban – közölte csütörtök esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 1189-cel emelkedett az utóbbi egy nap alatt, de március 21-óta most a legkevesebb az intenzíven kezeltek száma. (MTI)

21:56

A brit kormány csütörtökön közölte, hogy a következő három hétben még nem enyhíti az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozásokat. Dominic Raab külügyminiszter, aki a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el a kormányfői feladatokat, a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtóértekezletén elmondta, hogy „már látszik a fény az alagút végén”. Hangsúlyozta: ennek egyik legfontosabb jele az, hogy a modellszámítások alapján a fertőződési ráta immár 1 alatt van, ami azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a vírusfertőzést. (MTI)

20:26
Folytatódik a fertőzöttek számának csökkenése Ausztriában

Folytatódik a kedvező tendencia Ausztriában: az egészségügyi minisztérium jelentése szerint csütörtökre az elmúlt 24 órában 13,4 százalékkal 5063-rá csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma. Ausztriában összesen 14 452-en fertőződtek meg a koronavírussal; közülük időközben 8986-an gyógyultak meg a fertőzés okozta betegségből. A gyógyultak száma egy nap alatt 888-cal emelkedett, így mostanra 3923-mal haladja meg a betegekét. Egyre kevesebb beteg szorul kórházi kezelésre; jelenleg 967-en vannak kórházban, közülük 238-an az intenzív osztályokon. 410-en haltak bele a koronavírus okozta szövődményekbe. Rudolf Anschober egészségügyi miniszter „kiegyensúlyozottnak és stabilnak” nevezte a helyzetet. (MTI)

20:24

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte csütörtökön a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulóján megtartani tervezett május 9-i katonai díszszemle későbbre halasztását. A koronavírus-járvány miatt hozott döntésében Putyin úgy rendelkezett, hogy a Vörös téri díszszemlével együtt az évfordulóval kapcsolatos minden más eseményt is el kell halasztani, köztük a háború résztvevőiről való megemlékezést, az úgynevezett Halhatatlan Ezred vonulását, amely Moszkvában rendszerint több százezres, országosan és nemzetközi szinten pedig milliós tömegeket szokott megmozgatni. Az ünnepségek megtartásának új dátumát nem közölte. (MTI)

19:52
Rekord mértékben nőtt Németországban a halálos áldozatok és a gyógyultak száma

Az új típusú koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak és a vírustól megszabadultak száma is minden korábbinál nagyobbat nőtt Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) csütörtöki kimutatása szerint. Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) csütörtökig 130 450 ember szervezetében mutatták ki, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 3569 igazolt fertőzött halt meg, ez 315 esettel haladja meg az egy nappal korábbit. A halálos áldozatok napi száma először lépte át a háromszázat. Azonban a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, szintén rekord mértékben, 4500-zal emelkedett, 77 ezerre. (MTI)

19:51

A csütörtökön ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a százezret az új koronavírus nagy-britanniai fertőzötteinek száma. Az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek napi emelkedését mutató görbe az elmúlt néhány héthez hasonlóan továbbra is jórészt stagnál, vagyis már jó ideje nem tapasztalható az a meredek napi esetszám-növekedés, amely a járvány korai időszakát jellemezte. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X