Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

10:00

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma kedd reggelre 72 ezerrel, 1 348 184-re nőtt a világon. A Covid-19 betegségben 74 808-an vesztették életüket, az utóbbi egy napon 5310-en, a gyógyultak száma 284 802, ami 22 ezerrel több, mint egy nappal korábban - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében.

A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

09:05

Az új koronavírus járványának kezdete óta először egyetlen újabb halálozást sem jelentettek Kínában kedden, a hivatalos adatok alapján ráadásul ismét csökkent a napi megbetegedések száma.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden 32 újonnan diagnosztizált betegről adott hírt, szemben az egy nappal korábban jelentett 39-cel. A hétfőn azonosított páciensek mindegyike külföldről érkezett az országba. A külföldről behozott esetek száma ezzel 983-ra emelkedett. Amióta az országban a vírus terjedése mérséklődött, a járvány elleni intézkedések középpontjába a külföldről érkezett és a tünetmentes fertőzöttek kerültek. 

08:47

Meghalt 9 beteg, és egy nap alatt 73-mal nőtt, így 817-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - írta a koronavirus.gov.hu kedd reggel. Közölték: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Az elhunyt 9 ember - valamennyien idősek voltak - krónikus betegséggel küzdött. A koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma 47-re emelkedett. Kiemelték: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. (MTI)

22:47

Romlott az állapota a koronavírus-fertőzött Boris Johnsonnak, így áthelyezték az intenzív osztályra, számolt be a The Guardian. Szóvivője szerint Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti majd. 

22:12

Franciaországban az előző napok csökkenő tendenciája után az elmúlt 24 órában ismét jelentősen emelkedett a koronavírus-fertőzés halottainak száma, és elérte a 8 911-et: kórházban 605-en vesztették életüket hétfőn az előző napi 357 után, az idősotthonokban pedig 228 áldozatot szedett a vírus, míg előző nap 161 volt az áldozatok száma. (MTI)

22:11

Az osztrák kormány után fokozatosan lazítani kívánja koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására hozott korlátozó intézkedéseket a cseh kormány. (Ausztria)

21:21

A hétfőn ismertetett legfrissebb adatok szerint jelentősen tovább csökkent az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak napi száma. (MTI)

20:05
Tovább csökkent a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában

A hétfőn ismertetett legfrissebb adatok szerint jelentősen tovább csökkent az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak napi száma.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) hétfő délutáni tájékoztatása szerint vasárnap estig 5373-an haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 járványban. Ez azt jelenti, hogy a vasárnap este zárult 24 órában 439 beteg halt meg Az NHS vasárnap 621, szombaton 703 beteg haláláról számolt be. A szombati volt az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta Az NHS minden nap az előző estig beérkezett halálozási adatokat ismerteti annak érdekében, hogy teljes körű és pontos számokkal tudjon szolgálni.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján hétfőig az előző napi 47 806-ról 51 608-ra emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust. (MTI)

19:45

Az olaszországi hivatalos adatokban szereplő diagnosztizált  fertőzöttek száma csak a "jéghegy csúcsa" a hétfőn közölt kutatások szerint, amelyek többszörösére becsülik az új koronavírus-fertőzés betegeinek valós számát. A betegszámtól függhet a járvány miatt bevezetett óvintézkedések enyhítésének ütemezése.

Elsőként Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője nevezte "hihetőnek", hogy minden Olaszországban azosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit egyhe tünetekkel vagy majdnem tünetmentesen egyáltalán nem diagnosztizáltak. A nem azonosított betegek nem szerepelnek a hivatalos statisztikákban, nem tesztelték őket, nem látta őket orvos, és gyakran ők maguk sem veszik észre tüneteiket.

A vasárnap estig számolt több mint 128 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban 5 és 6 millió közé teszik a számukat a kevesebb mint hatvan milliós Olaszországban. (MTI)

18:59
Pep Guardiola édesanyja is a koronavírus áldozata lett

82 éves korában koronavírus-fertőzés következtében elhunyt a Manchester City vezetőedzőjének, Pep Guardiolának az édesanyja.

„A Manchester City-család megrendülten jelenti, hogy a koronavírus-fertőzés miatt Pep édesanyja, Dolors Sala Carrió Manresában elhunyt. 82 éves volt” – olvasható a klub tájékoztatásában.

Pep Guardiola az előző hónapban egymillió eurót ajánlott fel a vírus elleni védekezéshez Spanyolországban. (ManCity)

18:48
Merkel: Németországban még nem lehet kijelölni a korlátozások visszavonásának kezdetét

Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

A kancellár osztrák kollégája, Sebastian Kurz azon hétfői bejelentésével kapcsolatban, hogy április 14-étől megkezdik a korlátozások visszavonását, tájékoztatóján elmondta, hogy Ausztria a járvány egy másik szakaszában tart, az óvintézkedéseket is korábban vezették be, Németországban pedig továbbra is elemezni kell a folyamatokat, és egyelőre csak az biztos, hogy április 19-éig valamennyi korlátozást maradéktalanul be kell tartani.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a világjárvány az Európai Unió történetének legnagyobb megpróbáltatása, és "szimmetrikus sokk", vagyis minden tagállamot egyaránt sújt. Közös érdek, hogy az EU megerősödve kerüljön ki a válságból. Ezért az egészségügyi veszély elhárítása után "újraélesztési és újjáépítési" programokra lesz szükség, méghozzá nemcsak tagállami, hanem közösségi szinten - mondta. (MTI)

18:43
Szlovákiában bejelentették a két első halálesetet

Szlovákiában hétfőn bejelentették a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet. Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter szerint a kór első hivatalosan jegyzett áldozata Bajmóc volt polgármestere, aki még a múlt héten vesztette életét, miután hazaengedték a kórházból. A férfin korábban elvégzett vírusteszteknek többször is negatív eredménye volt, de egy újabb megerősítette a kórokozó jelenlétét. A másik áldozat egy - több más betegséggel is küzdő - idősebb nő, akit kórházban kezeltek, és hétfőn halt meg.

Közben hétfőn az országban újabb 49 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, így 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma hétfő délig. Az újonnan diagnosztizáltak többsége az ausztriai Tirolból hazatért turista. (MTI)

18:02

Önkéntesek segítik a teljes kijárási tilalommal sújtott időseket a Vajdaságban, emellett a legrászorultabb mezőgazdasági termelők segítséget kapnak, hogy az új típusú koronavírus-járvány gazdasági következményeit könnyebben viseljék.

Mivel a 65 év felettiek számára teljes kijárási tilalom van érvényben Szerbiában, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) önkénteseket toborzott, akik elvégzik a bevásárlást és a gyógyszerbeszerzést az idősek számára. Az idősek hétvégenként egy napon végezhetik el a szükséges bevásárlást, ha ezt egyedül meg tudják tenni. A 65 év felettiek a kijárási tilalom miatt a nyugdíjukat sem tudják felvenni, így az önkéntesek egyszeri felhatalmazással ezt is elvégzik. (MTI)

18:02

Húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn a koronavírus-helyzettel kapcsolatos óvintézkedésekről tartott bécsi sajtótájékoztatón.

"Ausztriában gyorsabban és határozottabban reagáltunk, mint más országok, így lehetőségünk van arra, hogy gyorsabban kilábaljunk a válságból" - szögezte le Kurz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a húsvét hete döntő lesz abból a szempontból, hogy azt követően fokozatosan visszatérhet-e az élet a normális kerékvágásba. (MTI)

16:39

Szaglástesztet fejlesztettek ki izraeli kutatók, mely segíthet az új koronavírus korai felismerésében. Azok, akik attól tartanak, hogy elkaphatták a vírust, otthon is elvégezhetik a tesztet: mogyoróvajat, ecetet, vodkát vagy fokhagymát kell szagolniuk, majd osztályozniuk a szag intenzitását és kellemes voltát a SmellTracker weboldalon. A tesztet a Tel-Aviv-i Weizmann Tudományos Intézet munkatársa, Noam Sobel neurobiológus fejlesztette. A honlapra regisztrálók kiválaszthatnak öt, a háztartásban általában megtalálható terméket, amelyet minden nap megszagolnak. A teszt egy összetett algoritmuson alapszik, képes monitorozni a szagérzékelésben bekövetkező hirtelen változásokat, melyek a koronavírus okozta Covid-19 betegség korai jelei lehetnek – mondta el Sobel. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X