Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

19:19

Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia, míg a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor – közölte hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány. A XXXII. nyári ötkarikás játékokra eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-járvány miatt múlt kedden mindkét eseményt a jövő évre halasztották. (MTI)

17:49
Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el

Szlovénia újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének fékezésére, az országban éjféltől lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Ales Hojs belügyminiszter szerint erre azért volt szükség, mert az emberek nem tartották be a kijárási korlátozásokat, amelyek március 20-óta vannak érvényben az országban. A szlovén kormány továbbá elrendelte a szájmaszkok és a védőkesztyűk kötelező viselését is mindenhol, zárt- és közterületeken egyaránt. Mivel Szlovéniában is hiány van védőfelszerelésből, a rendelet engedélyezi a „rögtönzött" megoldásokat is, mint a kendő vagy sál használatát. A lényeg, hogy el kell takarni a száj és az orr környékét. (MTI)

17:37

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe a nyugat-szerbiai Valjevo szerb ortodox püspöke, s további két pap is Covid-19 betegségben szenved, az ortodox egyház azonban továbbra sem hajlandó figyelembe venni az elővigyázatossági intézkedéseket. A múlt héten a szerb sajtó és a közösségi média is azokkal a felvételekkel volt tele, amelyeken különböző települések papjai láthatók, amint az egymástól két méterre álló és várakozó híveknek ugyanazzal a kanállal kínálják az áldozati kenyeret. A 71 éves valjevói püspök halálát az egyház is megerősítette, a közlemény szerint Milutin Knezevic a hívek szolgálata közben fertőződött meg. (MTI)

16:28

A korábban koronavírussal diagnosztizált Károly walesi herceg, brit trónörökös jól van, kikerült a karanténból – közölte a 71 éves herceg szóvivője. „A Clarence House – a walesi herceg londoni rezidenciája – ma, miután konzultált kezelőorvosával, megerősítette, hogy a walesi herceg kikerült a karanténból” – mondta a szóvivő. (MTI)

15:18

 Spanyolországban meghaladta a 85 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, de a járvány terjedésének üteme már napok óta lassul - közölte María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfői madridi online sajtótájékoztatóján.

A szakember hangsúlyozta: szükségállapot és a szigorú lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követő első tíz napban átlagosan 20 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek száma naponta. Az elmúlt öt napban a növekedés átlagosan 12 százalékra mérséklődött. Ez az a folyamat, amelyre a járványügyi szakértők vártak - tette hozzá, és megköszönte az emberek együttműködését a korlátozások betartásában, mert ez a legfőbb eszköz a járvány elleni védekezésben. 

13:30

Bevásárlóközpontok és üzletek nyithattak ki hétfőn a közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus a múlt év végén terjedni kezdett; miután az egyre kedvezőbb járványügyi adatoknak köszönhetően a helyi kormányzat fokozatosan enyhíti a kór megfékezésére életbe léptetett, szigorú óvintézkedéseket.

Vuhanból hétfőn már hatodik napja nem jelentettek egyetlen újabb fertőzöttet sem. A január 23-án vesztegzár alá helyezett városban a hét végén újraindulhatott a földalatti- és vasúti közlekedés, valamint egyes buszjáratok is közlekedtek. A vesztegzár teljes feloldását április 8-ára tűzte ki a helyi kormányzat. 

13:29
Pozitív lett a koronavírustesztje a párizsi román nagykövetség hét alkalmazottjának

Pozitív lett a koronavírustesztje a Románia párizsi nagykövetségén dolgozó hét alkalmazottnak - tájékoztatott hétfőn a külügyminisztérium.

A közlemény szerint elrendelték a szükséges intézkedéseket a többi alkalmazott és családtagjaik védelme érdekében. Mind a hét fertőzött személy állapota jó. A külügy megjegyzi, mivel a személyzet egy részének lakhelyi elkülönítésbe kellett vonulnia, Románia párizsi nagykövetsége szűkíti tevékenységét. A konzuli részleg ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét, csak a sürgősségi eseteket veszik át.

12:01
A briteknek 30 ezer lélegeztetőgépre lesz szükségük

Nagy-Britanniában a repülési, űrkutatási cégekből és Formula 1-es istállókból összeállt konzorcium hétfőn azt jelentette be közleményben, hogy 10 ezer lélegeztető gépre kapott megrendelést a kormánytól. Az ország 5000 lélegeztető géppel vágott neki a járványnak, jelenleg 8000 ilyen készülék áll rendelkezésre, és további 8000-et rendelt már korábban a kormányzat. Boris Johnson kormányfő, akiről a múlt héten kiderült, hogy ő maga is elkapta a vírust, 30 ezerben határozta meg a szükséges lélegeztető gépek számát.

Ezzel párhuzamosan Neil Ferguson, az Imperial College London epidemiológusa a BBC közszolgálati rádióban hétfő reggel arról beszélt, hogy úgy véli, lassul a járvány terjedése az országban, a fertőzöttek 30-40 százaléka semmilyen tünetet nem mutat, és valószínűleg a lakosság 2-3 százaléka fertőződött meg, de ezekből az adatokból nem lehet megbízható előrejelzést készíteni. Arról is beszélt, hogy napokon belül kész lehet az a teszt, amely a vírust antitestek jelenléte alapján mutatja ki. Ezt kormányzati forrásból egyelőre se nem cáfolták, se meg nem erősítettek. A kormány naponta 25 ezer tesztelését szeretné lehetővé tenni. Vasárnap még 7000 embert vetettek alá szűrésnek. Az országban már jóval több mint ezer halálos áldozata van a járványnak. (MTI)

12:00
Hollandiában megugrott az elhalálozottak száma

Hollandiában átlépte a tízezret az igazolt fertőzöttek száma, ahol a vasárnap bejelentett több mint 1200 új fertőzés után hétfőre újabb 1111 ember esetében lett pozitív a koronavírus-teszt, ezzel jelenleg 10 930 nyilvántartott fertőzött van az országban.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt a vasárnapi számokhoz képest mintegy 40-nel többen, 132-en haltak meg az országban, ezzel 771-re emelkedett a halottak száma. Az új koronavírus okozta betegségből eddig összesen 353 ember gyógyult fel.

A helyi sajtó beszámolója szerint a járvány megfékezésére nemrégiben bevezetett intézkedések hatására nem torpant meg a vírus terjedése. Jacco Wallinga, a holland egészségügyi intézet (RIVM) munkatársa azt mondta: a múlt héten vázolt, derülátó forgatókönyv nem valósult meg. Az intézet arra számít, hogy az intenzív osztályokon ápolt jelenlegi valamivel több, mint 1100 beteg száma, akik a szokásos 10 helyett 23 napos ellátásban részesülnek, április közepére elérheti a 2500-at. (MTI)

11:59
Németországban 60 ezer fertőzött van

Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint hétfő délelőtt 62 435 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4740 esettel - 8,2 százalékkal - több az egy nappal korábbi 57 695-nél.

A nyilvántartott németországi fertőzések számának növekedési üteme így továbbra is viszonylag lassú, legalábbis a járvány első szakaszához, február végéhez, március elejéhez képest, amikor még kétnaponta duplázódott az esetek száma.

Azonban a vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma jelentősen nőtt, 433-ról 541-re emelkedett vasárnap délelőtt óta. A hatóságok leginkább attól tartanak, hogy terjedni kezd a vírus a leginkább veszélyeztetett csoportok, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők körében. Ezt nem sikerült megakadályozni egy wolfsburgi bentlakásos otthonban, ahol többnyire demenciában szenvedő időseket ápolnak. A 165 lakó közül a hét végéig több mint 70 fertőződött meg és 15-en meghaltak, közülük hárman - egy 80, egy 86 és egy 88 éves ápolt - vasárnap.

11:18
Budapest üres szállodák kivilágított ablakain keresztül üzen a világ nagyvárosainak

Közös kampányt indít a budapesti önkormányzat és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége: az üresen álló budapesti szállodák ablakaiban sötétedés után a 4U! üzenetet jelenítik meg. A For You!, vagyis az Érted! Értetek! feliratot a szobák fényei adják ki - közölte a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) az MTI-vel hétfőn.

A nemzetközi #Light4Eachother, #Light4U kampánytól a kezdeményezők azt várják, hogy más városok is átveszik az üzenetet, és tovább terjed a közösségi médiában az együttérzésre buzdító kedves gesztus.

A budapesti ablakokban március utolsó hétvégéjén sötétedéskor, vagyis 20.30 után jelenik meg a 4U! felirat. A kezdeményezéshez eddig 12 budapesti hotel csatlakozott. (MTI)

08:56

Meghalt újabb két, 90 év feletti, alapbetegségekkel küzdő beteg a koronavírus-járványban Magyarországon, az azonosított fertőzöttek száma 447-re nőtt - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra hétfőn feltett közleményben.

A Magyarországon azonosított koronavírus-fertőzöttek közül 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 433 magyar állampolgár. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt, 34-en meggyógyultak, 71-en vannak karanténban és 13 301 mintavétel történt.

08:15
Meghalt a volt Kijev megyei kormányzóhelyettes

Belehalt vasárnap az új koronavírus által okozott betegségbe (COVID-19) Oleh Miscsenko, volt Kijev megyei kormányzóhelyettes, aki 2016 decemberétől 2017 augusztusáig töltötte be a tisztséget - közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál. Ukrajnában eddig 9 ember életét vitte el a járvány.  

Viktor Ljasko ukrán egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mostantól az enyhébb tüneteket mutató betegeket nem kórházakban kezelik, hanem csak a közepesen, illetve nagyon súlyos állapotú betegeket. (MTI)

08:13
Franciaországban 250 beteget szállítottak át túlterhelt kórházakból

A koronavírus-járvány kezdete óta vasárnap szállították át a legtöbb, mintegy 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget a túlterhelt kelet-franciaországi kórházakból a déli országrészbe és Németországba - közölte vasárnap este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Az illetékes jelezte: 24 óra alatt 299-cel, 2606-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak száma.

A kórházban ápolt betegek száma mintegy tíz százalékkal 19 354-ra emelkedett 24 óra alatt, közülük 4632-en vannak intenzív osztályokon, ami 359-cel több mint szombat este. (MTI)

07:44

Moszkva lakosai számára kötelező házi karantént rendelt el hétfőtől határozatlan időre Szergej Szobjanyin polgármester a koronavírus terjedésének megakadályozására hivatkozva.

A moszkvaiak otthonaikat csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el. Az orosz főváros lakóit arra kötelezik, hogy az utcán, az üzletekben, - a taxik kivételével - a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.












EZT OLVASTA MÁR?

X