Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

20:46
Bezárják a brit vendéglátóhelyeket, a kormány támogatást fizet a munkáltatóknak

A brit kormány szombattól elrendelte a vendéglátóhelyek – kávézók, pubok, bárok, éttermek és mozik – bezárását az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Boris Johnson miniszterelnök. A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten részt vett Rishi Sunak pénzügyminiszter is, aki bejelentette: a brit kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket. A kötelezettségvállalás – amely nem csak a vendéglátóhelyekre vonatkozik – havi 2500 font (960 ezer forint) munkabérig terjed. Johnson a sajtóértekezleten azt kérte, hogy a lakosság már péntek este se látogassa a vendéglátóhelyeket. Hozzátette: ez az intézkedés is szükséges ahhoz, hogy az embereket fizikailag távol tartsák egymástól. Az éttermek házhozszállítási tevékenységét a zárlat nem érinti. (MTI)

20:27
Szerbiában meghalt az első beteg, ő az első nyugat-balkáni halálos áldozat

Meghalt egy koronavírus-fertőzött férfi pénteken Szerbiában, ő a SARS-CoV-2 vírus első halálos áldozata a Nyugat-Balkánon. Ana Brnabic szerb kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy további nyolc ember életéért küzdenek jelenleg az országban, ahol a fertőzöttek száma 135-re nőtt péntek estére. Az elővigyázatossági intézkedések részeként szombat 20 órától teljesen megszűnik a tömegközlekedés az ország minden településén, vasárnap 20 órától pedig teljesen bezárnak a kávézók, éttermek és bevásárlóközpontok. Az egészségügyi miniszter járványhelyzetet hirdetett az országban. (MTI)

20:13

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legtöbbel, 627 fővel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén az eddigi legmagasabb számmal, 4670-tel emelkedett. 

20:08

Az olasz adatokból kiderül, hogy a férfiak halálozási rátája a duplája a nőkének minden korcsoportban, azaz a koronavírus sokkal veszélyesebbnek tűnik a férfiakra nézve – jelentette ki pénteken a Fehér Ház koronavírus elleni műveleti egységének koordinátora. Deborah Birx kiemelte, hogy a fiatalabbakra nézve jóval kevésbé halálos az új koronavírus, de arra kérte őket is, hogy legyenek óvatosak. (24.hu)

19:53

Hajléktalanokat helyeznek el a koronavírus terjedése miatt jelenleg kihasználatlan cannes-i fesztiválpalotában – jelentette be pénteken David Lisnard, a dél-franciaországi kisváros polgármestere a France Info francia hírrádióban. A városvezető elmondta: polgármesterként kötelességének érzi az egészségbiztonság és az ivóvíz-hozzáférés szavatolását mindenkinek. „Megnyitottam a fesztiválpalotát annak érdekében, hogy egy második biztonságos befogadóközpontot hozzunk létre (a városban) a hajléktalanoknak a higiéniai normáknak megfelelően, annak érdekben, hogy ne kelljen az utcán aludniuk, egyrészt a saját maguk védelmében, másrészt a lakosság megvédése céljából" – hangsúlyozta David Lisnard, emlékeztetve arra, hogy a koronavírus fokozódó terjedése miatt Franciaországban három nappal ezelőtt korlátozták a mozgásszabadságot mindenkire vonatkozóan. (MTI)

18:34

Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban - jelentette a CNN hírtelevízió a Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva pénteken. A hírtelevíziónak nyilatkozó Chad Wolf belbiztonsági miniszter közölte, hogy a kormányzat egyeztet a mexikói kormánnyal, és várhatóan részlegesen lezárják a két ország közötti határt. Kanada és az Egyesült Államok között már határzár van. Steve Mnuchin pénzügyminiszter pénteken bejelentette, hogy április 15-éről július 15-ére halasztják a személyi jövedelemadó bevallásának határidejét. (MTI)

16:42

Három román állampolgár is van a koronavírus olaszországi halálos áldozatai között – közölte pénteken a külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint további 29 olyan, külföldön tartózkodó román állampolgárról van tudomásuk, akiket megfertőzött a koronavírus: 23 Olaszországban, 2 Namíbiában, 1 Spanyolországban, 1 Luxemburgban, 1 Írországban és 1 Tunéziában tartózkodik.

16:25
Növekedett a halálos áldozatok száma Belgiumban és Hollandiában

Belgiumban péntekre több mint kétszeresére, 37-re nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, Hollandiában pedig megközelítette a 80-at. Belgiumban a pénteken közzétett adatok szerint 462 új megbetegedést jelentettek, ezzel 2257-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 16 új haláleset történt, ezzel 37-en haltak meg a betegségben.

A főként fapados járatokat fogadó dél-belgiumi Charleroi nemzetközi repülőterének igazgatósága pénteken bejelentette, hogy a koronavírus-fertőzés okozta válság miatt jövő szerdától április 5-ig nem fogad és nem indít egyetlen személyszállító repülőgépet sem. Indoklásuk szerint az ideiglenes bezárást a légitársaságok járattörlései indokolják. A helyzet alakulásától függően az időszak meghosszabbítható – tették hozzá.

Hollandiában 2468 koronavírussal fertőzött beteget tartanak számon. A járvánnyal összefüggésben péntekre 18-an haltak meg, ezzel 76-ra emelkedett a megbetegedésben elhunytak száma. Pénteki adatok szerint Luxemburgban 484 fertőződtek meg és négyen haltak meg a Kínából kiindult vírus okozta betegségben. Luxemburg már csütörtökön döntött egyetlen repülőterének ideiglenesen lezárásáról. A bejelentése szerint a repülőtér hétfőtől nem indít és nem fogad egyetlen személyszállító repülőgépet sem. (MTI)

16:03

A koronavírus-járvány veszélye miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA ideiglenesen bezárta két űrhajófejlesztő és összeszerelő üzemét, ami miatt késedelmet szenvedhet az amerikai űrhajósok tervbe vett visszatérése a Holdra négy év múlva. Jim Bridenstine NASA-igazgató csütörtöki közleménye szerint a járványhelyzetben a NASA vezetői az alkalmazottak egészségét és biztonságát tartják a legfontosabbnak, ezért függesztik fel a munkát mindkét üzemben, ahol az amerikai Hold- és Mars-programhoz fejlesztik az SLS hordozórakétát és Orion személyszállító űrhajót. (MTI)

15:27

Az olyan betegségek esetében, amelyek légszomjat, asztmás légzést vagy tüdőproblémákat okoznak, nagyobb a kockázata annak, hogy súlyosabb új koronavírus-fertőzés alakul ki egy új tanulmány szerint. A kutatók azt is kimutatták, hogy a légszomj vagy nehézlégzés az egyedüli olyan Covid-19-tünet, amely jelentősen összefügg a súlyos esetekkel és az intenzív osztályon ápolt betegek eseteivel. (MTI)

14:59

A külügyminisztérium csütörtökön lehetővé tette 101 román állampolgár hazatelepítését Portugáliából, 114-ét a Spanyolországhoz tartozó Teneriféről és 42-ét Marokkóból – tájékoztatott pénteken a szaktárca. A külügyminisztérium ismételten felszólítja a román állampolgárokat, hogy csak a legszükségesebb esetekben utazzanak külföldre, a turisták, vagy a külföldön ideiglenesen tartózkodó személyek pedig sürgősen térjenek haza. (Agerpres)

14:18
Kijárási korlátozásokat vezetnek be Bajorországban

Kijárási korlátozásokat vezetnek be Bajorországban a koronavírus-járvány lassítására - jelentette be pénteken a német tartomány miniszterelnöke. Markus Söder müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a korlátozások péntek éjféltől érvényesek, egyelőre két hétig.

Továbbra is szabad elmenni otthonról dolgozni, és szabad orvoshoz, gyógyszertárba és élelmiszerboltba menni. Szabad továbbá sétálni, kutyát sétáltatni és sportolni, de csak egyedül vagy a legszűkebb családi körben - közölte. Aláhúzta, hogy a minden eddiginél szigorúbb korlátozások elengedhetetlenek a járvány lassításához. Bajorországban drámai mértékben emelkedik a regisztrált fertőzések és a halálos kimenetelű megbetegedések száma. "Az olaszországihoz vagy a franciaországihoz hasonló folyamatok indulnak be, ha nem vigyázunk" - mondta Markus Söder.

Bajorországban az igazolt fertőzések száma csütörtökről péntekre 35 százalékkal nőtt, így átlépte a kétezres határt, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma pedig 10-ről 15-re emelkedett. (MTI)

13:07
Bosznia-Hercegovinában is megkezdődik a távoktatás

Más országokhoz hasonlóan Bosznia-Hercegovinában is megkezdődik a távoktatás, illetve a televíziós oktatás. Az általános és a középiskolások számára a közszolgálati televízió biztosít tananyagot.

A nyugat-balkáni országban eddig 63 fertőzöttről tudnak. (MTI)

13:06
Észak-Macedóniába csak állampolgárai léphetnek be

Észak-Macedónia is határzárat vezetett be péntektől, az országból csak a külföldiek távozhatnak, belépni pedig csak a saját állampolgárok tudnak. 

A teherforgalmat és a diplomáciai küldöttségeket nem érinti az észak-macedón korlátozás. A kormányfő bejelentése szerint várhatóan már péntektől szigorításokat vezetnek be, és azokat, akik nem tartják be a házi karantén szabályait, azonnal a kijelölt központokba szállítják. Emellett az öt főnél nagyobb gyülekezéseket is betiltották. (MTI)

12:49
Meghalt két idős koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon

Meghalt két idős koronavírussal fertőzött beteg - közölte a koronavirus.gov.hu péntek reggel.

Azt írták, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi hunyt el; ezzel háromra nőtt az elhunytak száma. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X