Koronavírus külföldön: mutatjuk a legfontosabb információkat (percről percre)


-A A+

Világszerte 4 347 018-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 297 197, a gyógyultaké pedig 1 548 547 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint csütörtök reggel. Az európai államok közül Olaszországban és Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet. Folyamatosan követjük a koronavírus terjedését külföldön.

19:04

A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a hollandiai, a spanyolországi és a monacói Forma-1-es versenyhétvégéket. A Forma-1 szervezőinek csütörtöki sajtóközleménye szerint a döntést közösen hozták meg a futamok helyi rendezőivel, és az új dátumok kijelölését megelőzően is megbeszéléseket folytatnak majd. (MTI)

18:40

A Covid-19-járványt okozó új koronavírus természetes evolúció eredménye egy friss tanulmány szerint, amelynek szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy laboratóriumban hozták volna létre a kórokozót. A Nature Medicine aktuális számában megjelent kutatás során az új koronavírus (Covid-19) és a vele rokon vírusok géntérképéről nyilvánosan rendelkezésre álló adatokat elemezték – számolt be róla a ScienceDaily.com tudományos-ismeretterjesztő portál. „Összehasonlítva az ismert koronavírustörzsek genomját, biztonsággal megállapíthatjuk, hogy az új koronavírus természetes folyamatok eredménye" – mondta Kristian Andersen, a Scripps Kutatóintézet immunológusa, virológusa, a tanulmány egyik szerzője. (MTI)

17:48
Koronavírusos lett II. Albert monacói herceg

A palota csütörtök délutáni bejelentése szerint pozitív lett a 62 éves II. Albert monacói herceg koronavírus-tesztje. Ezzel ő lett az első, "koronát viselő koronavírusos". A közlemény szerint az uralkodó jelenleg karanténban van, de a munkáját folytatja. (Mediafax/AP)

13:08

Meghaladta a félezret a fertőzött izraeliek száma, eljárások indultak a rendeletek megszegői ellen - jelentette a helyi média csütörtökön.

Szerda óta egy nap alatt kilencvenhattal, ötszázhuszonkilencre emelkedett az ismert fertőzöttek száma Izraelben. Közülük hatan súlyos állapotban vannak, viszont már tizenkét volt beteg gyógyultan hazatérhetett. Az utóbbi két napban már napi kétezer kétszáz tesztet végeztek el, ami szintén hozzájárulhatott a fertőzöttek számának gyors emelkedéséhez. Halálos áldozatot eddig nem követelt a fertőzés Izraelben.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad százezer koronavírus tesztet vásárolt és szállított Izraelbe egy éjszakai manőverrel, és újabb négymillió beszerzését tervezi.

12:26
Szerbiában jelenleg a több tízezer hazatérő okozza a legnagyobb gondot

Szerbiában jelenleg a külföldről hazatérők nagy száma jelenti a legnagyobb gondot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - jelentette ki szerda este Ana Brnabic miniszterelnök. Mint mondta, vasárnap óta 65 ezer vendégmunkás, valamint külföldön tanuló vagy üdülő állampolgár tért vissza az országba, jelentős fennakadást okozva a határokon, de veszélyeztetve az országban élőket is. Kiemelte: ezek az emberek annak ellenére indultak útnak, hogy a kormány és a köztársasági elnök kifejezetten kérte, ne tegyék.

A hazatérők mindegyike - attól függően, honnan érkezik - 14-28 napos házi karanténra kényszerül. Ana Brnabic azt is bejelentette, hogy a karantén szabályait megszegők súlyos büntetésekre számíthatnak. Azok, akik igazoltan megfertőznek másokat, 1-8 év börtönre ítélhetők, de akár 2-12 év szabadságvesztést is kaphatnak, ha a fertőzött meghal - figyelmeztetett.

Szerbiában csütörtökre 97-re nőtt a fertőzöttek száma. (MTI)
 

12:25
Észak-Macedóniában katonák védik a fontos állami intézményeket,

Észak-Macedóniában csütörtöktől a szükségállapot elrendelése nyomán katonák védik a fontos állami intézményeket, a kórházakat és a határt. Az ország kormánya szerdán hirdetett 30 napos szükségállapotot. 

Észak-Macedóniában eddig 42 fertőzöttet regisztráltak. (MTI)

11:03
Meghalt az első koronavírusos orosz beteg

Meghalt Oroszországban egy koronavírussal megfertőződött idős nő - írja a Russia Today. Az országban ő a koronavírus első áldozata. A lap információi szerint az idős nőnek több alapbetegsége is volt. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este azt mondta, a hatóságok nem hallgatták el, és nem is fogják elhallgatni a valós információt a koronavírus elterjedtségének mértékéről.

Oroszországban 147-re nőtt az új koronavírussal megfertőzött személyek száma,ami egy nap alatt 33 fős növekedést jelent. 31 új fertőzöttet Moszkvából jelentettek, így a fővárosban 88 ilyen pácienst tartanak számon. (Origo)

10:53
Virológus: legalább egy év szükséges a vakcina kifejlesztéséhez

A koronavírus izolációja ellenére is hosszú idő, legalább egy év szükséges a hatásos vakcina kifejlesztéséhez - mondta a vírus izolációját végző kutatócsoport vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Kis Zoltán közölte: néhány kísérlet semmit sem ér, vagyis akkor tekinthető hatásosnak egy szer, ha több ezres populáción eredményes a tesztelése. Ugyanakkor a vírus izolációja azért jelentős eredmény, mert csak akkor kezdődhet meg a vírus ellen hatásos szer kifejlesztése, ha a "kezünkben van a vírus" - fogalmazott a kutató. Elmondta: az izoláció során a fertőzöttektől vett mintákat olyan sejtekkel "hozták össze", amelyekhez kötődni tudott, beléjük tudott jutni a kórokozó, és azokban sokszorosítani tudta magát.

Mindennek nyomán olyan mennyiségben tudták előállítani a vírust, ami lehetővé teszi a kutatását, vagyis meg tudják osztani a tudományos közösséggel - ismertette a folyamatot Kis Zoltán.

09:59

A szomszédos országokba tartó tranzitutasok helyzetéről is tájékozódott Orbán Viktor magyar miniszterelnök az operatív törzs csütörtök reggeli ülésén; erről a témáról beszélt a tanácskozás kezdete előtt készült Facebook-videóján. (Facebook/orbanviktor)

09:03
73-ra nőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 73-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált fertőzöttek száma - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtök reggel. Azt írják: a járvány második szakaszához - a csoportos megbetegedések szakaszához - értünk, amikor közösségben, személyes érintkezéskor terjed a fertőzés.

A 73 koronavírussal fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 62 magyar állampolgár. Eddig egy halálos áldozata van Magyarországon a fertőzésnek, ketten viszont meggyógyultak. (koronavirus.gov.hu)

07:49
Korlátozzák a londoni metróforgalmat

Korlátozzák csütörtöktől a londoni metróvonalak forgalmát, hogy a hálózat jobban ki tudja szolgálni az új típusú koronavírus okozta járvány megfékezésén dolgozó egészségügyi szakszemélyzet közlekedési igényeit.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) csütörtök hajnali közleménye szerint első lépésként lezárnak 40 olyan metróállomást, amelyekről nincs átszállási lehetőség más vonalakra. Emellett a péntek és szombat éjszakánként egész éjjel közlekedő járatokat felfüggesztik, és leállítják a Waterloo & City metróvonalat, amely a Waterloo pályaudvartól szállítja a londoni City pénzügyi központjába a fővároson kívülről bejáró ingázókat.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni metrót - amelynek 270 állomása van - naponta átlagosan 5 millió utas használja. (MTI)
 

07:39

Egyetlen újabb esetet sem jelentettek szerda éjfélig a járvány kínai gócpontjának számító, közép-kínai Vuhanból, ahonnan az új koronavírus terjedése tavaly év végén elindult. 

A tartományban a napi halálozások száma is egyre mérséklődik: szerda éjfélig 8 beteg hunyt el, szemben az egy nappal korábban regisztrált 11 halálesettel. Hupejből ráadásul hétfő éjfél óta nem jelentettek újabb fertőzésgyanús esetet sem. (MTI)

07:21

Kiderült néhány részlet arról, hogy hogyan védekezik az új típusú koronavírus-járvány ellen a világtól elzárkózó, kommunista Észak-Korea, miközben a diktatúra továbbra sem számol be hivatalosan egyetlen fertőzöttről sem.

21:26

A koronavírus-fertőzésben Olaszországban meghalt betegek átlagéletkora 79,5 év, az elhunytak 70 százaléka férfi - közölte szerdán az olasz Egészségügyi Intézet (Istituto di Superiore di Sanitá, ISS), amely rendszeresen tesz közzé statisztikai adatokat. (MTI)

21:05
Szükségállapotot hirdettek Észak-Macedóniában

Szükségállapotot hirdettek Észak-Macedóniában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében – jelentette be Sztevo Pendarovszki államfő szerdán, miután megbeszélést folytatott a kormánytagokkal és az egészségügyi illetékesekkel. A Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a szükségállapotot egyelőre 30 napra hirdették ki azzal a kikötéssel, hogy – ha szükség lesz rá – meghosszabbítható. A nyugat-balkáni országban eddig 35 fertőzöttet regisztráltak, az egészségügyi miniszter szerint a járvány lecsengéséig 2000 betegre lehet számítani. (MTI)












EZT OLVASTA MÁR?

X