Háttér

 • USA-EU: minden idők legnagyobb üzlete?

  Történelmi jelentőségű megállapodásra készül az Európai Unió és az Egyesült Államok. A világgazdaság teljesítményének mintegy felét produkáló két blokk szabadkereskedelmi megállapodást hozna tető alá. A politikusok és a szakértők több tíz milliárd eurós GDP-növekménnyel számolnak. A megállapodásban ugyanakkor sok a buktató, gyors lezárásra nem számíthatunk.
 • Északi-erdélyi sztráda, a nem kívánt gyerek

  A Brassót Borson keresztül Magyarországgal összekötő észak-erdélyi sztráda elkészítése valójában soha nem volt a román politikusok szívügye. Elemzők szerint a szerződéskötés azért volt sürgős az amerikai Bechtel vállalattal, mert így 2003-ban megnyílt az út Románia NATO-tagsága felé.
 • Miért nem jön több turista Romániába?

  Románia öt hellyel esett vissza az idegenforgalom világranglistáján, és a 140 elemzett ország közül a 63. helyről a 68-ra került. Az országot több közép- és kelet-európai állam is megelőzi ezen a téren. Szakértők szerint az okok az infrastruktúra hiányában és az alacsony közbiztonságban keresendők.
 • Román-magyar viszony: betett a székely zászló

  A romániaiak többsége szerint a székely zászló ügye rontott a román-magyar viszonyon – derül ki az Előrejelzési és Stratégiai Román Intézet (IRES) márciusi felméréséből. A nagy többség úgy véli, a magyar hatóságoknak „nem lenne szabad beavatkozniuk ilyen ügyekbe," 74 százalék véleménye szerint a botrány kihathat a két ország viszonyára is.
 • Romániában szép lassan felszedik a síneket

  Míg Japánban a vasúttársaság néhány esztendővel ezelőtt bocsánatot kért az összes japán vonat egy év alatti 11 perces késéséért, addig Romániában szinte az összes vonat legalább 10-15 perces késéssel fut be az állomásra. A jelenséghez a színesfémgyűjtők áldatlan tevékenysége is hozzájárul.
 • Támogatásáról biztosítja Amerika Izraelt

  Az izraeliek több mint fele úgy látja, hogy Barack Obama nem tartja szem előtt érdekeiket, legalábbis ez derül ki a tel-avivi közvélemény-kutatási adatokból, noha az amerikai elnök látogatásának egyik bevallott célja éppen az izraeliek megnyerése, Jeruzsálembe megérkezve pedig kijelentette: az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.
 • A „lóvá tett” marhahústól a fertőzött tejig

  A „lóvá tett" marhahús botrányát csakhamar újabb élelmiszer-skandalum követte: az aflatoxinnal mérgezett tejé. A fertőzött italból nem csak az iskolákba került: kiderült, hogy a hollandok leállították a Romániából érkezett takarmány importját is, mivel abban is aflatoxint találtak.
 • Velejéig korrupt a román igazságszolgáltatás?

  Romániában olyan magas szintre emelkedett a korrupció, hogy a magas rangú igazságszolgáltatási tisztségviselőket is megfertőzte. A napokban letartóztatott két bukaresti bírónő elképesztő hálózatot épített ki a bűnözők felmentése érdekében. Még az informatikai rendszert is manipulálták.
 • Elhúzódó kormányalakítási gondok Itáliában

  Politológusok szerint minden elképzelhető az olaszországi választások utáN: a balközép Demokrata Párt (PD) vezette kisebbségi kormány; meghatározott célra és időre kinevezett kormány; a gazdasági és politikai válságot kezelő nagykoalíció; a pártok által támogatott szakértői kormány. Ezek közül már mindegyikre volt példa Olaszországban.
 • Húsvét: népszokások, jelképek, szimbólumok

  A húsvét, a karácsonnyal együtt, a keresztények legnagyobb ünnepe, amelyhez igen sok népszokás kötődik, és mint minden ünnep, a húsvét kapcsán is igen elterjedtek a különféle jelképek, szimbólumok. Nagyszombaton véget ér a 40 napos böjt, és újra megszólalnak a harangok.
 • Restitúció: csak az ingatlanmaffia jár jól?

  Az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul a Kisajátított Tulajdonosok Egyesületeinek Országos Szövetsége, mert szerintük a Ponta-kormány restitúciós törvénytervezete hátrányosan megkülönbözteti a visszaszolgáltatásra váró tulajdonosokat az ingatlanjaikat már visszanyert személyekkel szemben.
 • Politikusok a tévében: a talk-show kormány első száz napja

  Victor Ponta miniszterelnök ugyanannyi órát szerepelt beszélgetős tévéműsorokban, mint ahány rendeletet hozott második kormánya első száz napja alatt - közölte szerdán a Gândul.
 • Beváltja-e háborús fenyegetéseit Észak-Korea?

  A nukleáris tesztek, az elképzelt megszállásról szóló filmek, a tüzérség állítólagos harci felkészítése, a Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak címzett fenyegetést követően Észak-Korea háborús előkészületei – diplomatái révén –immár Romániát is érintik. Kérdés, beváltja-e Phenjan a fenyegetéseit.
 • Megújult demokrata liberálisok – régi emberekkel

  A Demokrata Liberális Párt most megújított vezetősége – egy-két apró kivételtől – szinte semmiben sem különbözik a régi vezérkartól, amelyben az  ismert arcok, levitézlett tárcavezetők kaptak helyet.
 • Bajba jutott országok: ki következik Ciprus után?

  Ciprusi után ki következik a bajbajutott országok negatív ranglistáján? A nehezen megválaszolható kérdésre gazdasági szakértők igyekeznek megtalálni a felelet, prognózisaik azonban meglehetősen eltérőek.