Elnökválasztás az Egyesült Államokban: Joe Biden vagy Donald Trump? (percről percre)


-A A+

Rendkívül szoros a küzdelem az amerikai elnökválasztáson, amelynek a világpolitikát is befolyásoló tétje, hogy a republikánus Donald Trump a következő négy évben is a washingtoni Fehér Ház lakója lesz, vagy demokrata kihívója, Joe Biden költözik a helyére. A republikánusok jelöltje a fontos államokban elektori helyekre váltotta esélyeit, és számos helyen megfordította az állást az előzetes várakozásokhoz képest. Román idő szerint szerda reggel Donald Trump már a győzelmét is bejelentette. A választás minden jel szerint  Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában fog eldőlni, és egyelőre Joe Bidennek áll a zászló. Cikkünk folyamatosan frissül.

09:14
A szerb elnök nem örül Biden győzelmének

Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő, de mindenképpen gratulálni fog neki, ám úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb - közölte maga a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint.

Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic. (MTI)

07:26

Több amerikai városban tüntettek Donald Trump amerikai elnök hívei és bírálói is szerda este. Trump hívei az egyes csatatérállamokban még tartó szavazatszámlálások leállítását követelték, míg bírálói valamennyi voks megszámlálása mellett álltak ki. Megmozdulások voltak Seattle-ben, Minneapolisban, Chicagóban, Detroitban, New Yorkban, Pittsburghben, Houstonban. A demonstrációk békések voltak. 

06:15
Biden visszatérne a párizsi klímaegyezményhez

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje, az Egyesült Államok várható következő elnöke elkötelezte magát a párizsi klímaegyezményhez történő visszatérés mellett szerda este egy Twitter-üzenetben. "Ma a Trump-kormány hivatalosan is kilépett a párizsi klímaegyezményből. Pontosan 77 nap múlva egy Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá" - írta a bejegyzésben Joe Biden.

Donald Trump amerikai elnök 2017-ben bejelentette kilépési szándékát, és a kormány 2019-ben meg is kezdte ennek folyamatát. A kilépés szerdán, november 4-én érvénybe is lépett. Ezt megerősítették Washingtonban és New Yorkban, az ENSZ klímatitkárságán is. (MTI)

01:11
Trumpék a szavazatszámlálás felfüggesztését kérik Michiganban

Bill Stepien, Trump kampányigazgatója szerdán délután újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy kérik a michigani szavazatszámlálás felfüggesztését. Stepien hangsúlyozta, hogy a Trump-kampány munkatársai több helyen sem lehettek jelen megfigyelőként a levélszavazatok regisztrálásánál és a szavazatok számlálásánál. "Ma panasszal értünk a megfelelő tagállami hatóságnál, s azt kértük, hogy mindaddig függesszék fel a szavazatok számlálását, amíg nem lehetünk jelen a folyamatnál" - írta a közleményben a kampányigazgató. (MTI)

23:58

„Egy hosszú éjszakai szavazatszámlálás után világossá vált: elegendő államban győzünk, hogy elérjük az elnöki szék elnyeréséhez szükséges 270 elektori szavazatot” – jelentett ki román idő szerint késő este Joe Biden otthonában, a a delaware-i Willmingtonban.

A demokrata elnökjelölt röviddel azután állt sajtó elé, hogy Wisconsin után Michiganban is nyert a CNN előrejelzése szerint. Ebben az északi államban Joe Bidennek 99 százalékos feldolgozottság mellett az 1,1 százalékpontos előnye van, ami elemzők szerint már behozhatatlan.

21:50
A Trump-kampány újraszámlálását fog kérni Wisconsinban

A Trump-kampány a wisconsini voksok újraszámlálását fogja kérni - jelentette be Bill Stepien, az amerikai elnök kampánymenedzsere szerdán kiadott közleményében. Stepien hangsúlyozta: "Wisconsin több megyéjéből "szabálytalanságokat jeleztek, s ez komoly kétséget támaszt az eredmények érvényességét illetően". A kampányigazgató leszögezte: mivel a szavazatkülönbség az elnök és a demokrata párti elnökjelölt között kicsiny, ez lehetővé teszi Donald Trump számára, hogy a szavazatok újraszámlálását kérje. "Ezt azonnal meg is fogjuk tenni" - közölte Stepien.

21:20
Hivatalos: Biden nyert Wisconsinban

Hivatalosan is nyert Wisconsinban a demokrata jelölt – jelentette az AP hírügynökség. A győzelem 10 elektori szavazatot jelent Joe Biden számára, aki ezzel fontos lépést tett a végső győzelem felé. Jelenleg 237 elektori szavazata van, mert Maine-ből is kapott hármat. Ha Nevadában és Michiganban is nyer, akkor meglesz a győzelemhez elegendő 271 elektori szavazata. Joe Biden mindössze 0,7 százalékponttal győzött Wisconsinban, ahol négy évvel ezelőtt még Donald Trump nyert.

20:56
Nem tudnak többséget szerezni a szenátusban a demokraták

Szinte biztosan marad a republikánus többség a szenátusban, mert győzni tudott republikánus Susan Collins szenátorjelölt Maine-ben. További öt felsőházi mandátumért zajlik még küzdelem, de Collins mandátuma tűnt a választás előtt az egyik legkönnyebben elvihetőnek a teljes szenátusból. Egy nagyon halvány esélyük a demokratáknak most már csak Michiganban van elnyerni egy szenátusi széket. (Gardian)

20:17

„Az előnyöm rejtélyesen eltűnt” – írta Donald Trump a Twitteren helyi idő szerint szerdán délelőtt. Az amerikai elnök az éjjel, a Fehér Házban tett nyilatkozata óta először szólalt meg, három mikroblog-bejegyzést is közétett. Ezek közül kettőt a Twitter vitatható igazságtartalmúként megjelölt, és csak a figyelmeztetése után vált hozzáférhetővé.

Az első bejegyzésben Trump úgy fogalmazott: „a múlt éjjel több tagállamban, amelynek csaknem mindegyikét demokraták irányítják és ellenőrzik, vezettem, gyakran nagyon biztos fölénnyel. Aztán ez a vezetés egyenként kezdett rejtélyesen eltűnni, ahogy a szavazatokat számlálni kezdték. Nagyon különös ez, a közvéleménykutatók teljesen és történelmi léptékkel tévednek.” (MTI)

18:34

Chris Christie, New Jersey állam volt kormányzója és Donald Trump egyik szoros szövetségese az ABC televíziónak nyilatkozva rosszallotta Trump bejelentését. „Szerintem a bejelentés rossz stratégiai döntés, rossz politikai döntés volt” – fogalmazott. Rick Santorum, volt pennsylvaniai republikánus szenátor – aki 2016-ban Trumpot támogatta – a CNN televízióban szerencsétlennek és kiábrándítónak nevezte az elnök szavait. (MTI)

16:45

A jelenlegi állás szerint Pennsylvaniában sem kell győznie Joe Bidennek ahhoz, hogy bebiztosítsa győzelmét az amerikai elnökválasztáson. A CCN előrejelzése szerint a demokrata jelöltnek 224 biztos elektori szavazata van. Ahhoz, hogy legyőzze Donald Trump jelenlegi elnököt, legkevesebb 270 elektori szavazatot kell szereznie.

A szavazatok megszámlálása még zajlik fontos „billegő” államokban is, ahol a két jelölt küzdelme nagyon szoros. Jelenleg Joe Biden Nevadában (6 elektor), Arizonában (11) Wisconsinban (10) és Michiganben (16) is vezet, és ha ezekben az államokban nyer, akkor 271 elektori szavazatot összesít.

15:25
Gulyás Gergely szerint Trumpnak 30-40 százalék esélye van a győzelemre

A budapesti Miniszterelnökséget vezető miniszter már pesszimista azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump megnyeri-e az elnökválasztást, már csak 30-40 százalékot adna a győzelmére. A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, akárhogy is számol, ha Nevadában, Michiganban és Wisconsinban is nyer Biden, sőt ha Arizonában is, ami már lényegében biztos, akkor Biden lesz az elnök. A kormány többi tagja mind Trump győzelmét várja – ismerte el egy másik kérdésre.

Arra a kérdésre, hogy egy Biden-elnökség milyen következményekkel járna a magyar-amerikai politikai kapcsolatokra, úgy reagált, hogy nem lehet tudni, de reményének adott hangot, hogy jobban alakulnak majd ezek a kapcsolatok az egész kelet-közép-európai régióban, mint legutóbb egy demokrata elnökség alatt. Hozzátette, hogy Soros György például jelentős összeggel támogatta Biden kampányát, ezt is figyelembe kell venni. (ATV)

14:34
Michigan is összejöhet Bidennek

Tovább csökken Trump előnye Michiganban. 90 százalékos feldolgozottság mellett már csupán 0,2 százalékponttal vezet, ez alig több mint 12 ezer szavazat. Ebben az államban elemzők szerint valószínűleg fordulni fog a helyzet.

 

13:55
Majdnem rekord: közel 67 százalékos volt a részvétel

Az idei amerikai elnökválasztáson az arra jogosultak 69,9 százaléka adta le a szavazatát. Négy évvel ezelőtt a részvétel 60,1 százalékos volt. A rekordot 1900-ban jegyezték, akkor választók 73,7 százaléka adta le a voksát. Megjegyzendő, hogy akkor még a nők nem szavazhattak. 

 

13:15
Michiganban is jöhet fordulat

A szavazatszámlálás előrehaladtával rohamosan csökken Trump előnye Bidennel szemben a 16 elektori szavazatot érő Michiganben. Az északi államban 87 százalékos feldolgozottság mellett 1,4 százalékpontra csökkent a jelöltek közötti különbség; 84 százalékos feldolgozottságnál még 4,4 százalékpont volt Trump előnye.












EZT OLVASTA MÁR?

X